Прокуратурата проверява данни, свързващи Сарафов с "Осемте джуджета"

Разследването се води от спецпрокурора Даниела Талева
57
Прокуратурата проверява данни, свързващи Сарафов с "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

Специалният прокурор за разследване на обвинител номер 1 и неговите заместници Даниела Талева проверява данни, свързващи изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, предаде БНР.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май.  В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът - свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от тогава заместника на Гешев - Борислав Сарафов.

По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм. 

Даниела Талева успява да встъпи в длъжност през декември след поредица  законодателни и логистични препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов.

В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва "да", тъй като те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

От свои източници БНР научи, че след като поема функциите на прокурор за разследването на главния и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов -  на сдружение "Боец" и на граждани.  По един тя прекрати проверката след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Махленските обяснения,доказват,че МАФИЯТА показва мускули,НЕ може лице което е разследвано за КОРУПЦИЯ да е главен прокурор,той е тъкъв защото подкрепата е от парламента,отразено в средствата за масова имформация е красноречива подкрепата от лицето Б.Борисов
50
1
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Защо ли?Защото познавам работата на ГД БОП,а тя е нещо от рода: Една баба от сергията на"Женския пазар" казала на друга баба." Това не е сериозно и не са солидни и достатъчни доказателства за изавършено престъпления.Един ще плюе по Сарафов, защото някога и някъде му е настъпил интересите.Друг - защото му завижда за нещо.Трети, като Бакалова и като Цариградска - за да си правят пиар и защото търсят някакви облаги.А има такива кухи *** ,които разказват небивалици, защото просто са прости .
49
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Защо лицето Сарафов е ОЩЕ главен прокурор,КАКВО ОЩЕ трябва да излезе за нераглементираните му КОНТАКТИ с ЕВРОТО срещите му в КЛУБА,СНИМКИТЕ и т.н.
48
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Защо от две седмици този велик интелект и борец за законност-лицето Сарафон се скри,и не се показва?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те го бяха снимали как се хили с тия джуджета, а стана главен прокурор. Сега ще проверявали.
46
0
 
3
 
! Отговори
Мейд ин Абсурдистан! преди 1 месец
Още от сега е ясно какъв ще е резултатът: няма такъв човек като Пепи Еврото (щото никой не го е виждал), и няма такъв прокурор като Сарафов...защото той не е прокурор, а изпълняващ длъжността прокурор...nyama takawa dyrjava....
45
0
 
3
 
! Отговори
той преди 1 месец
Добре,а в Пловдив кога ще започнат разследвания на някои прокурори и съдии,воглаве с техни приятели-адвокати,както и обикновени ***,тип"Нотариуса".Целия град и област говори, без да се крие.Но първи в списъка трябва да е един дълъг прокурор,с мазна усмивка,любител на колелетата.Този е направо за затвора, поне за 10 год.
44
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Този има вид на доста глупав човечец. От него струи интелектуална немощ и подлизурщина. Той явно е от дружинката на джуджетата и кой се надява , че едно джудже ще разследва други джуджета ? Държават все повече заръва в блатото на харвардските "гении" - уверено препускаме вече към поредната национална катастрофа ! Много скоро - следва увеличение на тока ( т.н. либерализация) , после - бензина , а след това - скока в бездната на бедността ! Дори африкански племена имат по-мъдро управление !
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ся ще излезнат уникални plot twist-ове ииии Ласи е невинен
42
0
 
12
 
! Отговори
йй преди 1 месец
Тези нагли мерзавци от прокуратурата си мислят,че народа е улав,и спи.По бели *** ще ги зваждат с белезници,като онзи просурор от перник.Из цялата страна.Още много малко.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кьовешиии ела ги прибери по затворитееее
40
0
 
17
 
! Отговори
Сарафов преди 1 месец
Аз проверих. Невинен съм. Няма по-честен от мен.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До истински мъж 37 Всичките изглеждат така.
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отсега знаем "резултата"- няма данни за престъпление. На снимките пред заведението не е Сарафов, само прилича на Сарафов. Чак ми се по вр ъща от безсрамието на същите, които вкарват в затвора хора за 9-10 лв, а за корупция, ке ши рана с десетки и стотици хил.лв., твърдят, че няма данни за престъпление.
37
0
 
13
 
! Отговори
Пределно ясно! преди 1 месец
Без съмнение всички престъпления, извършвани в Съдебната система и Прокуратурата, могат да бъдат разобличени и виновниците наказани със съдебни решения, единствено от Военният трибунал, вероятно предвождан от Николай Ненчев. Нека само да свърши войната в Украйна, когато и дяволът няма да може да спаси престъпниците от възмездие...
36
0
 
13
 
! Отговори
ххх преди 1 месец
Е нали го разследваха и доказаха че е невинен. Сега пак ли? Само прах в очите че вършат някаква работа. С убийството на Нотариуса поне доказаха как работят. Нов опит да опровергаят че Сарафов е чист но доказаха че всъщност нямаме съдебна власт. Както в рекламата но малко изменена Парата чисти вината.
35
2
 
11
 
! Отговори
истински мъж преди 1 месец
Погледнете го,и се насладете на една одухотворена и интелигентна физиономия.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мижи дате лажем.
33
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Докато не се изчистват тези от съдебната система който 35г.Продават България на мутри и политици нищо няма да се получи в България.А те доброволно няма да се откажат,от власт и пари.
32
0
 
23
 
! Отговори
Ей хора преди 1 месец
Странно как мафията сама себе си ще проверява и наказва?!Не ви ли писна дави правят на луди?