Напрежението не стихва! Русия стреляла по украински кораби

Руското външно министерство с отговор: Провокация!
Обновена: 26 ное 2018 06:44 | 25 ное 2018 22:25, Веселина Йорданова
519
Напрежението не стихва! Русия стреляла по украински кораби
Снимка: БТА

Украинският флот съобщи, че руски кораб е стрелял по украински военни кораби след конфликта, възникнал днес край бреговете на Кримския полуостров, съобщиха осведомителните агенции.

Още по темата
В изявление, публикувано тази вечер на Фейсбук страницата на украинския флот, се казва, че неговият боен катер "Бердянск" е получил повреда, а член на екипажа е бил ранен в резултат от обстрела.

По-рано днес Украйна заяви, че катер на руската брегова отбрана се е врязал във влекач на украинския военен флот, като е повредил машинното отделение и корпуса. Инцидентът е станал, когато три украински военни кораба се движели от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море. Русия не им позволи да минат през Керченския проток и го блокира.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че три кораба на украинските МВС, движещи се от пристанище Бердянск в Азовско море към Керченския проток, са поели обратен курс и се връщат в Бердянск, предаде ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече действията на украинските МВС в Керченския проток бандитски и провокационни.

Украинският президент Петро Порошенко спешно свиква тази вечер заседание на висши военни ръководители заради напрежението с Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителка на украинското външно министерство каза, че Киев иска свикване на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Европейският съюз и НАТО призовават за сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море.

В декларация на говорителката за външната политика Мая Кочиянчич се казва, че ЕС очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток, който тя затвори.

НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

НАТО отново подчертава, че напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително навигационните права в териториалните й води. "Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи декларацията, цитирана от ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
42
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Укрите да не се навират, там дето не им е мястото, а Азовско море трябва да го забравят! Укрите искат война с Русия и си вярват че НАТО ще ги подкрепи, наивници, но трябва да си го получат и да съкратят територията са наполовина. Украйна е жалка и пропаднала държава, съизмерима по падението си с Българийка.
13
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, ще ви кажа защо Путин оправя света в момента. Путин каза на американците и на ЕС: "Вижте, пичове, вие сте силни, ама аз съм по-силен. Вие скачате, ама и аз скачам. Вие удряте, ама аз удрям по-силно. Ако ви стиска, удряйте ме, обаче светът си заминава, щото ще ви изпатка с ядрените оръжия и сте дотам."И западняците сега се чудят какво да правят, защото Путин е по-силен от тях и ги е шубе да ударят по Путин. Ето затова Путин е велик, защото мачка западняците.
12
37
 
14
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Колкото повече икономиката на русия затъва , толкова по-агресивна става армията й.Подобно на неадекватен алкохолик ,който колкото повече пие толкова повече налита на бой.И естествени нищо добро не очаква русия с това поведение ,но тукашните копейкаджии не го осъзнават.
11
31
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВИНОВНИК Е САЩ КОЙТО НЕ СИ ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ЗАЩИТИ УКРАЙНА ОТ РУСИЯ КАКТО Е ПОДПИСАЛ 1994-ТА ГОДИНА!
10
23
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Раздясалите руски оръжия и кораб от Лего не могат да унищожат
9
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 4Бъркаш, защото и ти май не си ходил на училище! Не може да са във война, защото такава държава като укропия НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА! ВСИЧКО ТОВА Е БИЛО РУСКА ИМПЕРИЯ!!! Не може лявата ти ръка да воюва с дясната!!!
8
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миролюбивите рашки все някой ги "провокира". А от тях: само мир, благоденствие и радиоактивни облаци към Европа. Да пробват отново срещу унгарци или финландци, че от там рашката си тръгна с подвита опашка на времето.
7
9
 
42
 
! Отговори
Мохамед бин Салман преди 5 години
Случват се такива. Рудия трябва да отвърта по някой друг шамар на Украйна. Да се знае кой шефа на региона. Поросенко нищо не може да направи. Има бизпес за милиони в Русия
6
7
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
След като цъфнаха и вързаха демократизиране се по западен образец, сега украинците ще си докарат и война с по-големият брат.Оказва се, че на света безгранични са само Вселената и украинската глупост.
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Те отдавна си го търсят, но май скоро, като сакаашвили-то в Грузия, ЩЕ СИ ГО НАМЕРЯТ!!!
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под всеки мост и през босфора и гиблартар си има правила за премиване ..
3
4
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСИЯ И УКРАЙНА СА ВЪВ ВОЙНА ОТ ГОДИНИ!НИЩО НОВО НЕ Е СТАНАЛО!
2
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не се гръмнете.............никой (ЗА СЕГА) не е стрелял, но ако т-ъ-п-и-т-е укри продължават с провокациите си, то СКОРО май няма да има такава държава като "укропия"!!!!
1
14
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Фалшива новина. Ако Русия беше стреляла, кораба щеше да е на дънотото.