Работа в Германия? По-възможна отвсякога, трябват кадри!

Фокусът е насочен основно към хората с образование и квалификация
Обновена: 26 ное 2018 06:44 | 25 ное 2018 21:10, Веселина Йорданова
80
Работа в Германия? По-възможна отвсякога, трябват кадри!
Снимка: flickr

Германия е имиграционна държава – повече от 12 години бяха необходими на управляващите ХДС и ХСС, за да приемат този факт. Повече от ясно е, че страната се нуждае от чуждестранна работна ръка, за да покрива собствените си потребности. Показателно е, че правителството ще гласува т.нар. Закон за трудовата миграция още преди Коледа - на 19 декември т.г., пише "Дойче веле".

Правната рамка

Кой ще има право да идва на работа или на обучение в Германия? Това ще бъде съвсем точно определено в новия закон. Фокусът там е насочен основно към хората, които имат висше образование или призната професионална квалификация.

Ако кандидатите отговарят на едно от тези две условия и са си намерили работно място в Германия, те ще могат да започват работа в страната – без значение каква точно е професията им. Това означава, че Германия ще приема всички квалифицирани трудови мигранти, а не само онези, от чиито професии страната се нуждае най-много. Списъкът на най-търсените в момента квалификации включва общо 62 професии и подгрупи – с 14 повече, отколкото през 2017 година.

Друга новост е, че вече няма да се проверява дали за определено работно място няма подходящ местен кандидат, който да се ползва с предимство пред чуждестранния. Все пак е направена уговорката, че въпросната проверка ще може да се въвежда обратно, ако се наложи да бъде защитавана местната работна ръка.

Друго правило гласи, че специалистите с призната професионална квалификация ще могат да си търсят работа в Германия и след пристигането си в страната. Досега те бяха длъжни предварително да покажат, че има германски работодател, който е готов да ги назначи. Онези кандидати с професионална квалификация, които имат познания по немски език, вече ще имат на разположение шест месеца, в които да си търсят работа в Германия. Освен това те ще трябва да докажат, че са в състояние да се издържат сами и не се нуждаят от държавни помощи.

Гаранции за качествен труд

Една от най-важните предпоставки за работа в Германия е изискването професионалната квалификация на чуждестранните специалисти да е призната в Германия. В миналото съществуваха редица затруднения по този въпрос. Сега е предвидено системата за признаване на чуждестранните дипломи да бъде усъвършенствана, а чужденците да имат право на повече консултации.

В законопроекта има и една ключова новост, която сериозно ще облекчи чуждестранните кандидати за работа в Германия. "Зюддойче Цайтунг" пише, че при определени обстоятелства ще съществува „ограничена възможност" кандидатите от чужбина да узаконяват своите дипломи и след като са пристигнали в страната. Това ще има даде правото да си намерят някакъв страничен източник на трудов доход, докато изчакват признаването на своите дипломи.

Коалицията дълго спореше дали обект на новия Закон за трудовата миграция да станат и бежанците с отхвърлени молби за убежище – в случай, че са добре интегрирани, работят и владеят немски език. Тази възможност явно е отхвърлена. Вместо това в проектозакона е предвиден двугодишен срок на търпимост, в който кандидатите няма да бъдат екстрадирани от Германия, в случай, че отговарят на определени условия.

Езикови познания

Курсовете по немски език, които предлага Гьоте Институт в различни страни от света, ще бъдат допълнени и разширени, така че кандидатите още в чужбина да имат възможност да подобрят езиковите си познания. Предвидено е също Германската външнотърговска камара да разшири представителствата си в чужбина, с цел да се насърчи изучаването на немски език. Ще има и модели за сътрудничество с училищата в чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
29
 
! Отговори
Златко преди 5 години
До без пардонНали това беше целта на "прехода" - да ликвидират индустрията на България. Пречеше им на запада - конкуренция имаше между нас и тях при социализма. Нищо лично - борба за пазари.
50
11
 
22
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
На мен диплома никой, никога не ми е искал .. Аз съм учен от голям калибър.Западняците много добре преценяват хората с 20-30минути интервю.. Никой не го интересуват вашите дипломи..
49
12
 
35
 
! Отговори
греп преди 5 години
До Анонимен100% си прав. Всеки със сравнително добра работа в БГ няма смисъл да ходи в Германия - пълна набутвация.
48
10
 
24
 
! Отговори
греп преди 5 години
До Пишман гастербайтерШвабите са нацисти, но не си го признават.
47
6
 
44
 
! Отговори
греп преди 5 години
Вятър и мъгла. Германия търси никскоквалифицирани нископлатени роби. БГ дипломите никога не се признават напълно и немците никога няма да назначат не-немец на добра позиция. Измъкват се с "език ниво Ц1" и "много опит". Данъците и осигуровките достигат 46% и наемите в големите вече стигат 30% от заплатите, ако намериш. Пълно е с *** на социални осигуровки.
46
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия да ми ядат Хамбургския салам.
45
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да работят камиларитев това гето не отивам
44
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да им знаеш кучешкият език не става брато.В Германия с английски???... без немски не става,шовинисти са.Иначе някъде може и с руски или със турски,ама трудно е.
43
1
 
2
 
! Отговори
От Берлин преди 5 години
До АнонименКак пък мен никой не ме е пасувал..???
42
3
 
42
 
! Отговори
Пишман гастербайтер преди 5 години
Значи да си кажа и аз:Пристигам в Германия след дълги преговори с един русенски копанарин, убеден от когото че не е нужно да знам немски език за работата.Не ме е срам,но да ви кажа изхвърлиха ме като мръсно куче на улицата,на втория ден,затова че не разговарям на немски при положение че говоря свободно (пет) 5 други езици,включително английски.Сега съм в Холандия и никога не искам и да чуя за швабите.Пазете се от обяви за работа в Германия
41
3
 
22
 
! Отговори
info.info преди 5 години
Германия да ползва кадрите които Меркел радушно призова да ходят натам. Като каза "ЕЛАТЕ" да им беше осигурила кораби за евентуялно посрещане в Хамбург който се води външна граница на Евросъюза. Тя не можа ли да се сети, че иначе трябва да минат през цялата друга част на Европа? И тагава и ще даваме нов дом на хора "които имат висше образование или призната професионална квалификация." както гласи нопредложения им закон. И нека всички страни с такива кадри ги задържат за себе си.
40
2
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Със сигурност в Германия има излишък на ибрикчиии и дюнерджии след 2015-та година, така че не се надявайте на подобна работа там.
39
3
 
38
 
! Отговори
Alpha до студент преди 5 години
Студентче, бежанците са пръснати на квотен принцип. Това лято бях в бившето ГДР по работа. В Лайпциг са по-малко, там има руснаци. В Хале и Дрезден е ужас. Източногерманците избягаха отдавна в Байерн, а в ГДР-то сега са настанили паплачта, която няма и работа. Разбиват автоматите за билети по гарите, нещо страшно е. Не ходи, ще се уплашиш.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така будали трябват.. в Германия е пълно с университети и фахшулета и всеки малък има най-малко фахшуле..И никакви кадри не им трябват..
37
2
 
26
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Баси германците търсят работници, и тука в България също се търси работна ръка!А уж там стандарта е в пъти по-голем от нашия.
36
2
 
28
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Аве кадри имаме,Абдали трябват!
35
6
 
17
 
! Отговори
Студент преди 5 години
Не знам ако ида в ТУ-Дрезден да продължа образованието дали ще има бежанци от черната раса .. много мразя черни.. Това лято ще ида на оглед за черни..В западна част знам е че черен до черния и арабин .
34
2
 
41
 
! Отговори
Бря преди 5 години
Нали вкараха 2млн. супер квалифицирани кадри от Африка,Близкия и Среден изток?Защо им са още?Може би за да хранят първите?
33
6
 
57
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Завърших в Германия, след което работих до 2014. Хубава и уредена държава, която Меркел напълни с всевъзможна ***. Махнах се. Не ми се слуша арабска музика от всеки ъгъл. Не ми се гледат бохчи, гелосани с оскубани вежди араби, афгани и пр. Научих много там и ги уважавам като нация. Дано им дойде акъла, макар че изкуствено насаденото им чувство, че трябва да изкупуват вината си от ВСВ ще ги погуби.
32
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи работят във фермите в Германия и германските фирми си продават свинското в България,Българи доят кравите в Германия и германските фирми си продават млякото и маслото в България,Българи работят в Германия,а семействата им мизерстват в България.Нямам думи