Българският удар! Трима търгували с криптовалути за милиони

Прокуратурата обяви, че случаят няма аналог в Европа
Обновена: 26 ное 2018 14:52 | 26 ное 2018 14:45, Веселина Йорданова
148
Българският удар! Трима търгували с криптовалути за милиони
Снимка: flickr

Разбита е организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута.

Криптовалутата е за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева). Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

Повдигнато е обвинение на трима души, след като на 22 ноември 2018 г. са иззети ползвани от тях компютри и флаш памети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната им дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно.

Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение "задържане под стража".

На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил "парична гаранция" в размер на 50 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
КРИПТО преди 4 години
Ще съжалваш когато биткойн удари 1 милион,че си продал за трохи.Биткойн само се купува не се продава.Поне от хора разбиращи какво следва!
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те на убийци искат по 2000 хиляди гаранция, а на хакерите по 50 бона...По-хубаво да им дават пари да поддържат търговския регистър, вместо да ги занимават с глупости...
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криптовалута , обявявам на специалистии на дилетанти , означава скрита валута .Ако някой може да те проследява товавече е псевдокриптовалутаПич, по-добре не се прави на специалист и не пиши глупости.
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията въобще не разбрах как точно са придобивали криптовалута незаконно и също как така са действали професионално, че нашата полиция която ти взима показания на пишеща машина ги е хванала. Или статията е неграмотна или източника е грешен.
122
1
 
2
 
! Отговори
мид преди 5 години
аз си купих 3 биткойна на по 350 долара и ги продадох на по 10 000 долара и повече не искам и да чувам за криптоси хахаха тея пари ми стигат
121
0
 
1
 
! Отговори
До Petar преди 5 години
Пуснах един сърч в Google-то и излезна статия че тия са от Нигерия. Ако е вярно не чакай да получиш някакви пари. Нигерия е меката на измамите. Явно сега са дигнали левела и са почнали и като брокери да се представят.
120
0
 
3
 
! Отговори
Petar до 50 Цента преди 5 години
Благодаря
119
2
 
1
 
! Отговори
50 Cent преди 5 години
До PetarGlopak
118
0
 
1
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
до Petar.. Ако имаш познат адвокат защо не консултираш ? Но според мен 95 процента си станал жертва на измама.
117
2
 
6
 
! Отговори
Skk преди 5 години
До 124Това с тия инвестиции е пълна измама. Тоя англиски номер е войп и не е в англия. Ама се радвам че са такива по лесно се филтрират. Схемата с инвестиции е от много време. Взимат телефоните от великия регистър на фирмите. Пари по телефона не давам ако ще папата да ми се обади.
116
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Няма аналог я - хоpата милиаpди откpаднаха!
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жиголо911Съответно доколкото чувам цената пада..-ще пада ами. 4 месеца го държаха на 6 хилки - ха дано тълпата клъвне, ама никой не клъвна и сега го нарисуваха на 4, да видят дали тук и ту ше има балъци, които после да изтръскат... нулата я виждам лятото догодина...
114
1
 
14
 
! Отговори
Танкист преди 5 години
и каква е точно измамата не сава ясно?!
113
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Криптовалута , обявявам на специалистии на дилетанти , означава скрита валута .Ако някой може да те проследява товавече е псевдокриптовалута ."Поредния ***, който хал хабер си няма какео е круптовалута. Биткойн използва криптографски методи не за да крие нещо, а за да постигне децентрализация и гарантирана прозрачност на генерирането на койни. Като не разбирате, защо така не издържате да си покажете простотията??
112
0
 
5
 
! Отговори
Жиголо911 преди 5 години
Ами купува се заради потенциално увеличение на цената в бъдеще. Залага се на това че технологията ще бъде разработена и използвана след година, две.. това е инвестиция в една компания. Просто няма как да е иначе и наистина не виждам нищо греховно в това. В момента технологията не струва и е срамотва че е толкова бавно и неудобно. Съответно доколкото чувам цената пада..Иначе и гугъл са били "просто една уеб страница" през 2000. Хляба си е хляб, но ако касиерката приема и крипто, струва нещо
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жиголо911А биткойна какво бъдеще има никой не знае. Не за пръв път е отписван...Не за първит е отписван, но за първи път достигна ненормалната спекулативна цена от $20 хилки !Едно е когато е бил 100 дол, 200 ...1000, друго е 20 хил? Някакви пиксели, без никакво реално, практическо приложение - $1000, или пък лудото - 20 000 !? Кое му струва $1000 на този програмен код? Кое? Че то един *** хляб не можеш да купиш с него,да не говорим, че 2 ч. ще чакаш до подтвърдиш плащането!ВТС = 0!
110
0
 
2
 
! Отговори
Миро преди 5 години
Shill it baby... :D
109
0
 
1
 
! Отговори
Жиголо911 преди 5 години
Ами това може ли да се "поправи"? Така изглежда работи човешкия род. За нас възприятията са реалност, и от това произлиза уязвимост на внушения. Позитивната е че може би това е част от адаптивноста към всякакви терени,начини на живот и т.н Не сме приковани към реалноста...и може би не е нужно и ефективно.Общо взето нямам въображение как може да е по-добре от това. Стойноста трябва да се определя субективно и това става с мислите ни.
108
1
 
2
 
! Отговори
Жиголо911 преди 5 години
Доста тежки емоции в тая тема! Причината най-вероятно е лична загуба на пари на пазара. Случва се! Стойноста на нещо се определя от това колко хората са готови да дадът за него. Ако ще да е мръсен чорап ако 100 000 човека смятат че мръсния чорап струва 1000 долара, за толкова може да се продаде.А биткойна какво бъдеще има никой не знае. Не за пръв път е отписван..
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удрят дори хора с по 100 биткойна. Това са 400 хиляди долара, които доста бързо изчезват в портфейлите на полицаи и прокурори.Като слушате за грандомански акции, в които има крипто-валута, да знаете че най-вероятно е просто рекет и ограбване на някой човек