Защитата на личните ни данни - слаба, всеки ден има теч на ЕГН-та

Чиновник от НАП или МФ публикувал личните данни?
68
Защитата на личните ни данни - слаба, всеки ден има теч на ЕГН-та
Снимка: Pixabay

В понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от Приходната агенция. Засегнати са близо 5 милиона граждани. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

Според програмиста и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите.

Още по темата
"Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. В случая става въпрос за служител, който работи или в НАП или в Министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър",  каза той пред Нова тв.

По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността.

"Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация", каза още Светлин Наков.

В единия файл има 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора, т.е. някой е гледал и е правил справка дали някой не е декларирал имот на починал човек.

Това са частични данни, примерно кой е подал данъчна декларация през 2010 г.

Според него явно той, който е пуснал данните, е искал да обърне внимание на това, че защитата на личните данни не е добра.

Иначе, ако е искал да злоупотреби, той би ги продал на черния пазар, смята Наков.

Според него има три варианта за това как са изтегли данните  - ядосан служител ги е пуснал в публичното пространство, някой от IT отдела си е дал лаптопа за ремонт, хакер е сканирал много компютри.

"Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата", поясни Наков.

Според него за щастие тук се става въпрос за митнически регистри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
27
 
! Отговори
леле, мале преди 4 години
Какъвто анализът, такава и сигурността....
7
1
 
21
 
! Отговори
Чушки преди 4 години
Тази информация не е важна, но засяга националната сигурност. Излиза, че националната сигурност не е важна???! И да ви кажа, че всичко е компютър, за да може да бъде прочетено от различни заинтересувани лица. Ха да прочетат писано на хартия. Не могат. А компютърните специалисти обслужват тази ситуация. Киберсигурност няма.
6
0
 
41
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Засегнати са данните на 5 /пет/ милиона граждани, но не ставало въпрос за целия регистър. Според Светлин Наков, в България вероятно живеят 15 милиона граждани !
5
0
 
25
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Значи според регламента на GDPR, които очевидно Наков не е чел - всякакви данни, които са свързани с доходи, заболявания, собственост и т.н. се водят чувствителни данни или с други думи, ако едно ЮЛ лице допусне същата грешка като НАП го грозят огромни глоби, които трудно би изплатило. Справка ФБ и наложената им глоба от САЩ. Въпроса е защо ДАНС върши работата на КЗЛЛ при положение, че тук не говорим за секретна държавна информация ?
4
0
 
21
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
точно Наков е най големия интернет *** признат е от всички ни в тоя бранш но това не го притеснява ни най малко да се изказва "експертно". Повечето кадърни се изнесохме и малкото останали скоро като фанат Терминал 2 и Наков спокойно може да се счита за "експерт" на фона на това което е останало.Ако беше такъв експерт защо му показаха вратата на интервюто за работа в Гугъл. Ако не знаете за какво говоря образовайте се колко е велик нашия експерт. Има го увековечено в нета.
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама иначе побъркаха хората с тоя GDPR. Те собствената си *** не изринали... И изобщо какви лични данни какви пет лева, като само банковите служители в България са десетки хиляди, които имат достъп до всичко? Ами тези във GSM операторите, ЧЕЗ, ТЕЦ, ВиК... Пълна, тотална пародия!
2
1
 
27
 
! Отговори
чичо хакер преди 4 години
странно как и откъде С. Наков знае:- че такива неща се случват всеки ден- дали изтеклите данни са ценни и какво има в тях- какво точно има в единия файл- какво има в другия файл?Може би той е хакера?
1
2
 
34
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Хайде сега почнаха разни експерти да ни успокояват, че данните не били важни. Знаем ги тези филми вече...