Петима, обвинени за IT удара за милиони евро, остават в ареста

Шестият е с парична гаранция заради влошено здраве
9 дек 2019 18:56, Анисия Иванова
9
Петима, обвинени за IT удара за милиони евро, остават в ареста
Архив: Булфото

Специализираният наказателен съд задържа за постоянно в ареста петима обвинени за пране на пари, придобити от компютърни измами, шестият от групата е с мярка парична гаранция заради влошено здраве, съобщиха от спецпрокуратурата.

Още по темата

Участниците в групата, сред които ливанец и иракчанин с българско гражданство, бяха задържани на 4 декември в София, Своге и с. Новачене.

Българските участници в групата са осигурявали т.нар финансови мулета, които са получавали в "свои" банкови сметки и превеждали чрез онлайн банкиране в Китай и Хонконг огромни суми, придобити чрез компютърни измами, ощетили компании в Европа и САЩ.

В България финансови мулета били набирани сред лица с нисък социален статус, които се съгласявали срещу сума от 50 до 500 лева на тяхно име да бъде регистрирана фирма и банкова сметка с активирана услуга онлайн банкиране.

А правата върху въпросната банкова сметка - да бъдат предоставени на членовете на групата.

От 2016 г. до ноември 2019 г. в България са били регистрирани над 90 търговски дружества, чиито сметки са използвани или са подготвени за изпиране на пари от компютърни измами, извършени в чужбина. Общият размер на осъществените измами в САЩ и Европа възлиза на над 44 000 000 евро и 15 000 000 щатски долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Лакомията няма край :) Само не ми е ясно кога са възнамерявали да спрат ? Когато направят 400 милион и 4 милярда долара ?!*** !
4
8
 
7
 
! Отговори
Dtrumppp преди 4 години
Защо са ограничени и неграмотни бьлгарите?
3
4
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Пуснете хората си мезят по празниците бе *** с ***
2
3
 
17
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Ония другите IT умници, дето удариха НАП-а, и те бял ден няма да видят.
1
6
 
12
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Тия взеха Държавата за мезе. Всеки вика че нямало такава държава, ама на! Имало държава. И тя не търпи чак такива подигравки.