Васил Велев: Триглав змей ограбва труда на хората

За 2019 г. сме с втората най-скъпа енергия за индустрията
Обновена: 15 яну 2020 14:46 | 15 яну 2020 13:01, Александър Попов
37
Васил Велев: Триглав змей ограбва труда на хората
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

В енергетиката у нас има "триглав змей", който ограбва труда на хората. Първата глава на този "триглав змей" е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който ограничава предлагането. Втората глава са група фирми, които медиите свързват с Христо Ковачки, който е най-големият частен играч на борсата. Третата глава са американските централи, и като добавим и недостатъчната свързаност, в момента ние сме изолиран остров – не можем да продаваме и купуваме на пазара ден напред. Това позволява на местните играчи да манипулират пазара, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Светът е бизнес" Bloomberg TV Bulgaria.

"За миналата година сме с втората най-скъпа енергия за индустрията, като се вземат предвид доплащанията за американските централи. Това е за пазара ден напред. За България за миналата година средната стойност е 47.46 евро. Към нея прибавяме 10.70 евро и стават 58.16 евро. Въпросните централи имат недопустима, неправомерна държавна помощ. Когато има недостиг на капацитет, се прави механизъм за такива. Провежда се търг. Който даде най-ниска цена, получава държавна помощ. Тези централи трябва да участват в търгове за капацитети", уточни Велев.

Васил Велев взе отношение и по темата за предложенията на работодателите в четири основни направления: Бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда и трудова миграция, политики за социална защита.

"Вече направихме две срещи с екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев. До края на месеца можем да имаме подписано национално споразумение. Най-острите проблеми са недостигът на човешки ресурси и скъпата енергия", посочи Велев.

Целият разговор с Васил Велев вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Васил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът с недостига на човешки ресурси демократите го решават странно - с мизерни заплати гонещи още хора от България и с вдигане на пенсионната възраст, за да има повече работещи и по-малко пенсионери, което обаче пак гони хора от България и натоварва осигурителната система с болничните за тези работещи.
15
2
 
14
 
! Отговори
От село преди 4 години
Ковачки=Гоце......
14
3
 
57
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Велев, защо не казваш нищо за фотоволтаиците и перките? Цената на тази енергия е около 750 лв.Мвч. (325 Евро)! Или там няма "държавна помощ", защото собствениците са от вашите хора?
13
4
 
53
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
На нашите Бг бизнесмени-всичко им ПРЕЧИ БРЕ! работниците им пречат защото са малко и не искат да работят за без пари- разболяват се много! ЕРПтата им пречат защото не искат да им дават тока за без пари- Държавата им пречи защото не им рекламира продуктите безплатно -включая и хотелиерският бизнес -Банките им пречат защото не им дават кредити без лихви-НАП им пречи защото им иска данъци от печалбите-Съдът им пречи защото някой път защитава уволненият работник-Празниците им пречат щото се почивало
12
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите най-много ограбват хората в България.Вижте само как се носят около НДК по кафетата с Епъл компютри.Нищо не работят само бръмчат и харчат ток - и после едни заплати по хиляди левове.
11
1
 
39
 
! Отговори
робовладелец преди 4 години
Капиталиста си търси роби. Свободата е много скъпо удоволствие и може да си я позволи само много богат човек. Имаше виц как бай Тошо викал на хората да пазят социализма, че не знаят на какъв чепат ще се надянат.
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заслужават си тези на които казвах да не рипат че ще се наденат. Тогава тези на които им казвах ми казаха че съм луд за връзване. Когато след години ги попитах кой е сега за връзване, ме гледаха като препи, кано мушкато. Работят за жълти стотинки по 12 часа едвам връзват двата края но пък имат банани целогодишно. Така се получава когато в черупките си вместо сиво вещество имат бръмбари. Аз се изнесох отдавна да не им гледам Мизерното съществуване. Немога да живея при безмозъчни същества.
9
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей капуш,знаеш ли,че 700 гр.типов хляб срува 1 лв и 30 ст.? Знаеш ли,че с осигуровките на минимална заплата,обричате хората на бедност и мизерия за цял живот?
8
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това само са главите на змея,а той самият се нарича НАЗНАЧЕНИ ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИ именно те затриха България!
7
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не не са 3 а 4 глави.Забрави Теца на Доган.И там взимат пари за нищоправене.
6
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас, най-евтиния ток в Европа им е скъп, най-ниско платените работници са им малко! Всъщност този точно с какво се занимава? Какво освен метан е произвел?
5
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че закрихме 60% от мощностите на АЕЦ Козлодуй и спряхме строежа на АЕЦ Белене!
4
5
 
47
 
! Отговори
акуд преди 4 години
така е господа ЧОРБАДЖИмалкиБГцурвули. докато въртитеЛаЙНА аз малко ще напусна държавата. и ще се "мъча" в тъпата англия
3
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ограбват всичко - трудът, здравето и живота на честните българи! Последно ограбиха водата и въздухът ни!
2
3
 
73
 
! Отговори
Свиквайте, преди 4 години
гусин Велев.При тия заплати е нормално да ви е проблем недостига на човешки ресурси.А с мерака за деветчасов работен ден и неплащане на болнични - още 2-3 години и сами ще си работите.
1
1
 
63
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Трябваше някой да го изкрещи на висок глас, а относно американските централи, продължавам да се чудя защо така дълбоко им се навеждаме.