Затварят София, спират влизането и излизането на коли

Изключение са прави са коли със стоки или болни и линейки
Обновена: 17 апр 2020 12:35 | 16 апр 2020 23:14, Камелия Цветанова
964
Затварят София, спират влизането и излизането на коли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради масовото напускане на хората от София, където е най-голямото огнище на разпространението на коронавурус, от 00.00 ч. затварят входовете и изходите на столицата.

Още по темата
„Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо – напускане масово на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И, ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много случаите, то вече те пак са 40. Тези 2 дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция“, каза началникът на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Заповедта ще е до второ нареждане и е да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица.

Ананиев допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници.

"В рамките на града засега няма ограничения" каза вътрешният министър Младен Маринов.

Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

"Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. "Отивам да си сложа зелето" или не знам още какви глупости са чули полицаите", каза той.

"София  е специфичен мегаполис и голяма част от хората пътуват по 30-40 км. и идеята ни беше да не ги затрудняваме. Аз съм изключително разочарован от отношението на гражданите към полицията, защото когато се грижим да тяхното здраве и сигурност, те се гаврят с нас",  отсече той.

Маринов каза, че са пренасочени още полицейски сили в ромските квартали „Факултета“ и „Филиповци“, защото има напрежение там.

"Имам информация за струпване на хора, за готвени протести, следим тази информация и имаме готовност", обясни министърът.

"Ако и тези мерки не сработят, ще бъдат наложени и по-строги", категоричен е той.

Маринов увери, че са взети мерки за обиколните пътища за излизане от столицата, които много хора използваха в четвъртък, за да избегнат КПП-тата.

"Има законова възможност армията да се включи, но изчакваме, защото полицаите работят в рискова среда - вече има 30 положителни проби, и ако много полицаи бъдат поставени под карантина, да имаме този резерв от армията", каза още Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


964
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
680
13
 
23
 
! Отговори
Дд преди 4 години
Детето ми не е излизало от 13 март, а тези хитреци ще се върнат в понеделник да сеят зараза, след като са я ръсили и из родината. И аз съм за танковете на пътя и до рисковите квартали, за да се облекчи полицията, пред която трябва да се поклоним в тези страшни дни.
679
8
 
16
 
! Отговори
Филип преди 4 години
Никакво завръщане на дезертьорите, които напуснаха София. Спокойно, измислено е по един танк на пътя и тава е правилно. Няма заради безотговорността на тези да умират невинни хора.
678
11
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Простотията на отрэпките на демокрацията ще лъсне много скоро, когато се завърнат от селата си в София след Великденските празници и точно тогава епидемията от корона-вируса ще избухне със страшна сила в цялата страна. М***лоумието ще им затрие главите на тия нещастници, жалко че ще предизвикат смъртта на много невинни деца и хора...
677
4
 
4
 
! Отговори
До 738 преди 4 години
Да те допълня за София. Преди руско-турската война София е имала двойно по-голямо население. Във всички голями градове в България по време на турското робство, турците са били основната част от населението, съответно и имената навсякъде са били турски. През 1879-1880 години София е единственият голям град в България, в който повече от половината население са българи, както се вижда и от твоята справка. Преброяването през 1880 година също го показва.
676
3
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
То е пущинак. Нищо не расте. Какви топоними. Живели в колиби. На много нисък стадий. Затова се имали с турците.
675
3
 
4
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 години
До Край СофияКалеко, в станалия нарицателен шопски диалект НЯМА ТУРЦИЗМИ. Освен това няма и топонимия (географски наименования) на турски - ДЕРЕ, ЧЕШМЕ, БАИР, ОРМАН.... както сигурно е У вашиО край. Имената на селата също не са били турски, дори и по време на присъствието!Няма турско население, няма помаци! Чети повече!
674
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щях да кажа .да дойдат танковете. Ама те ги нарязаха.Да идват каруците тогава.
673
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каскетите почнаха ,пак с историята на България...
672
3
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
До Анонимен 715 "По руски образец столицата на освободена България е избрана да е в западната част на територията"Всъщност е избрана, защото е в центъра на етническа България. Защото ако след освобождението се е смятало, че българските земи са Мизия, Тракия и Македония, то София се пада общо взето в средата на територията.
671
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerИзбивай си комплексите някъде другаде ако обичаш....Последното от, което имаме нужда са *** в тоя момент.
670
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както границите със страни от ЕС са отворени, вирусът ще продължава да се внася, независимо дали има вътрешни ограничения за движение.Три пъти мери, веднъж режи! - ама вижте какво сготвиха.
669
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До София е билЧел си нещо,ама недостатъчно и избирателно. за подобни изказвания е добре човек да се подготви по-обстойно, започвайки с по-достъпни материали, като https://bg.wikipedia.org/wiki/История на София например. Другото са празни приказки, достойни за квартални събирания на по бира вечер. Безпросветността е рай за тариката, същият , който лъже, че отива при болната си майка с кола, пълна с деца и велосипеди...
668
5
 
5
 
! Отговори
Край София преди 4 години
Има само няколко будни селища с паметници на загинали във войните. Другото е тъмна турска провинция.
667
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът е отговорен, героичен, интелигентен и така нататък... около 2 седмици. После народът отново си се превръща в племе.
666
12
 
9
 
! Отговори
Морскияят бей преди 4 години
Малеее шопчета кво стана ..... вие сте прокажени бе бацили , аз тъкмо идвах с куфарите да изсипа да купувам Имотче у Шоплук големият инвестиционен град моля гладен брокер да се свърже с мен искам да ви изкупя :-) май ша сте на промоция
665
10
 
7
 
! Отговори
Левски преди 4 години
Е бил замерян с камъни когато са го обесили от върли шопчета.
664
9
 
11
 
! Отговори
София е бил преди 4 години
Треторазреден град, център на софийска в турската империя. Славела се е единствено с многото публични домове. Затова е избрана за столица. Шопите са били приятели с Турците и техни доносници.
663
4
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
а,и още нещо:-НЕ СЕ ДЕЛЕТЕ на "софиянци" и "селяни"!!!!!!!!Така обиждате самите себе си!ВСИЧКИ сме ГРАЖДАНИ на тая.."Измъчена географска територия".Едни от нас живеят в София,други в Пловдив,трети и четвърти там,където им харесва.Не се оставайте да ви насъскват едни срещу други!!!!
662
4
 
5
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
Значи ли щом съм в София сега ,че вече съм кореняк???
661
5
 
24
 
! Отговори
?@? преди 4 години
Просто невероятна логика - хората ВЕЧЕ се изнесоха, те сега ще блокират града. Управляват ни бавноразвиващи.