Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад

Обвиняват организацията, че е морално фалирала
251
Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад
Снимка: БГНЕС

Групата за защита на правата Амнести Интернешънъл остава непоколебима под ръководството на своя високопоставен генерален секретар в условията на нарастващ протест срещу доклад, за който критиците твърдят, че е подпомогнал Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Нейното прессъобщение от 4 август, в което Украйна се обвинява, че застрашава цивилното население, като създава военни бази в жилищни райони, предизвика един от най-експлозивните спорове за голяма правозащитна група през последните години.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, подкрепен от редица украински високопоставени лица, се нахвърли върху Амнести, заявявайки, че тя се опитва да прехвърли "отговорността от агресора върху жертвата".

Но въпросът предизвика търкания и в рамките на уважаваната организация, основана през 1961 г., която през 1977 г. получи Нобелова награда за мир и понастоящем има клонове в над 70 държави.

Ръководителят на украинския офис на организацията Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че екипът ѝ не е бил надлежно консултиран по отношение на доклада, "който звучи като подкрепа за руските разкази".

Спорът представлява най-голямата криза за "Амнести" под ръководството на нейния генерален секретар Агнес Каламард, закоравяла френска експертка по правата на човека, която беше голям избор за ръководител на базираната в Лондон организация, след като беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции, съобщи АФП.

Още по темата
Именно в това си качество тя ръководеше международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г., като изготви доклад, в който посочи с пръст отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Малко след встъпването си в длъжност тя предприе решителни действия, за да отмени решението на Амнести да лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута му на "затворник на съвестта" заради предишни националистически коментари.

След публикуването на доклада за Украйна Каламард изрази недоволство от "тълпите и троловете в социалните медии", които атакуват изследванията на организацията, и обеща, че това "няма да накърни нашата безпристрастност".

В петък тя заяви пред АФП в имейл, че Амнести "напълно подкрепя" доклада, който е бил подложен на "същите строги стандарти" като всички публикации на Амнести.

В изявление от неделя Амнести заяви, че дълбоко съжалява за "огорчението и гнева", предизвикани от съобщението за пресата, като същевременно потвърди, че "напълно поддържаме нашите констатации".

В изявлението си организацията заяви, че е документирала как във всичките 19 града и села, посетени от нейните изследователи, е имало случаи, в които "украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани".

Оценката се основава на правилата на международното хуманитарно право (МХП), заяви Амнести, като същевременно отбеляза множеството доклади, които публикува през последния месец и в които обвинява Русия в нарушения и военни престъпления в Украйна.

Защитата ѝ обаче не успя с нищо да смекчи порицанието, което се стовари върху организацията както в Украйна, така и в чужбина.

Лондонският вестник "Times" написа в редакционна статия, че Амнести "руши доверието към себе си, като служи като мегафон за пропагандата на режима на Путин" с доклад, който "не обръща внимание на реалностите на военните операции".

"Амнести" е напълно морално фалирала - антизападната ѝ мания я е довела до пропадане", допълва десният "Daily Telegraph".

Междувременно докладът намери нетърпеливи читатели в руското посолство в Лондон, което обикновено не е почитател на Амнести и в туитър заяви, че констатациите в доклада потвърждават "точно това, което Русия е казвала през цялото време".

Но в статия за уебсайта "Украинска правда" британският адвокат по правата на човека Уейн Джордаш и украинската адвокатка Анна Микитенко обвиниха Амнести, че е използвала "неясна" методология и не е взела предвид "почти нищо" от военния или хуманитарния контекст.

"Заключенията са бедни на факти и анализи и дълги на непремерени обвинения", пишат те.

Амнести настоява, че се е свързала с украинското правителство няколко дни преди публикуването на доклада, като е споделила GPS координати и друга чувствителна информация, която е скрила от прессъобщението, за да защити цивилните на място.

Сред противниците на Путин един от съюзниците на Навални, Иван Жданов, просто заклейми доклада като "типичен пример за "полезни идиоти".

Най-острата критика дойде от Покалчук, която заяви, че вместо "да защитава цивилните, докладът се е превърнал в инструмент на руската пропаганда".

Публикацията от четвъртък беше отречена от екипа на Амнести в Украйна, който отказа да я преведе или да я качи на уебсайта си.

"Ако не живеете в страна, завладяна от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъдиш армия от защитници", каза Покалчук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Един малоуменидиот си ти!
38
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще плати за всички зверства, изнасилвания, разстрели и мъчене на цивилни като се разпадне на няколко мижави републики. Скоро.
37
6
 
22
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Нито една избомбена подстанция, нито една избомбена язовирна стена, нито една избомбена важна транспортна артерия..., да направим сравнение с Ирак с милион и половина жертви убити от говедарските бомбардировки
36
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има клипове в нета , как укрите разполагат камиони с ракети между жилищни блокове , ама според Зеленски не било вярно .
35
5
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Освен десетките хиляди загинали в руско-турската война...
34
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската пропаганда е всепоглъщаща. Навремето са купували западни "интелектуалци" като Уелс и Сартр, за да им хвалят режима. Стари номера. Замазват руските грехове, както СЗО замаза китайският гаф с ковида.
33
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреинът Зелщайн искал оръжие. Ами купи си бе, Зелю. Недей само да просиш. За да получиш, трябва да си дал. Какво си дал ти на България, че да искаш от нас оръжие или някаква помощ? Нищо не си дал на България. Тогава нищо не искай.
32
2
 
24
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Хохлите не им харесва истината ....дано скоро ги съдят за военни престъпления !!!
31
2
 
19
 
! Отговори
До Василев преди 1 година
За тва кат имаш такъв съсед мислиш какво правиш и спазваш договорите, а не слушаш какво ти казах щтарите, щото боя ще е при теб а не при тях, хвърли го тоя именик с агенти на цру, че си смешен
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Време беше някой да изръси и тази глупост - " Амнести била проруска" , защото хората казали истината , обаче не се харесва на Зеленски и компания.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
василев, да си купят, бе. Като всички останали.. Ами защо не дадат и на Сирия тежки оръжия за да изравнят силите..
28
27
 
4
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Амнести е добре позната с привързаността към русия и съвеЦкия съюз. Всъщност не е изненада че има доклади в полза на агресора. Лефтисткият уклон на членовете и симпатизантите й е добра хранителна среда за КГБ, ФСБ и другите подобни организации и явно е използван успешно от русия за имперската й политика.
27
0
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
DW какво казва по темата?
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е някакво подобие на държава. 1 000 000 пъти са по-зле от нас. Супер деградирало и злобно племе са укрите. Много много по-зле даже и от нас.
25
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реакциите само потвърждават истинността на доклада..
24
30
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 година
А Амнести интернешънъл какво казва ако слон и кутре се изправят на една гола поляна , дали е равностойна и справедлива войната!Дайте на украинците тежко оръжие,ракети,самолети,ПВО да се изправят срешу агресора-шовинист-фашист Руската Шовинистична ***!Такава е ситуацията, ако не се бяха крили сега нищо нямаше да остане от украинската армия!Каквото и да са направили украинските военни извършиха геройство и се изправиха като Давид срещу Голиат!Агент Марла Гибс!ЦРУ!!!
23
5
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Укропитеците и умнокрасивитета са в паника защото Запада вече отсвирва Кокаински и цялата укрофашистка п а с тмина. Понеже санкциите наложени над Русия засягат най-вече Запада, с наближаването на отоплителният сезон и пред реалната опастост от глад и студ все по-често си задават въпроса - А сега какво? И стигат до простичкият логичен отговор - Преговори с Русия, Украйна е излишна.
22
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същата история и с АЕЦ-а, дето уж руснаците го обстрелвали. Немат си друга работа, по себе си гърмят. Не е сигурно и Зельо дали си вЕрва вече. Бълва каквото му падне човекът, нали е свикнал на сцена да е.
21
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укри, поне си признайте престъпленията. Признат грях, половин грях. Макар че за такова нещо, каквото сте направили прошка няма. Вие реално сте убили хиляди деца, жени и беззащитни хора.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Включително видеа как граждани гонят танкове от жилищните сгради