Русия даде шах на Украйна с мащабните атаки, каква е конкретната цел?

Според експерти кара Украйна да изразходва ракетите "Пейтриът"
156
Русия даде шах на Украйна с мащабните атаки, каква е конкретната цел?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тежките ракетни атаки на Русия срещу Украйна причиниха широкомащабни разрушения, но може да имат по-конкретна цел. Русия вероятно се опитва не само да унищожи целите на своите удари, но и да принуди Украйна да изразходва ценни боеприпаси за своите системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза експерт пред Business Insider, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Без защитата, която осигуряват системите "Пейтриът", Русия ще може да нанесе много повече щети с по-малко страх, че нейните удари ще се провалят.

Моментът е особено подходящ, тъй като одобрението на Конгреса за допълнителна помощ може да ограничи способността на Украйна да получи повече боеприпаси "Пейтриът".

Д-р Джейд Макглин, изследовател на руската политика и старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че изчерпването на ракетите "Пейтриът" и други ракети е „явно част“ от руската стратегия.

Подобно мнение изрази и главният кореспондент по международните въпроси на The Wall Street Journal Ярослав Трофимов. Той каза, че Русия се стреми да изчерпи украинския запас от ракети "Пейтриът" с надеждата след това да унищожи батареите, които ги изстрелват. Те ще бъдат много по-трудни за замяна.

Украйна получи 5 ракетни системи "Пейтриът" от САЩ, Германия и Холандия. Те могат да проследяват 100 цели на разстояние от 90 км и се смята, че са унищожили много руски ракети, включително модел, който според Русия е неуловим, както и руски самолети.

Макглин каза, че развитието в Конгреса обяснява защо Русия е изчакала до края на декември, за да започне мащабните атаки.

„Не е ясно защо Русия е чакала толкова дълго за тези инфраструктурни атаки в сравнение с миналата година“, каза тя, отбелязвайки, че през 2022 г. атаките са започнали около октомври. Киър Джайлс, руски анализатор в мозъчния тръст Chatham House, беше по-скептичен, когато говори с Business Insider. Той каза, че Русия вероятно провежда ракетна кампания по собствен график и знае, че „ще има ограничено снабдяване от чужбина, независимо дали кранът на САЩ ще бъде затворен или не“. Но той каза, че липсата на гарантирана подкрепа от САЩ прави ситуацията много по-трудна за Украйна, принуждавайки я да взема трудни решения за това как да използва отбраната си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
26
 
7
 
! Отговори
Буреносен преди 4 месеца
Има приятелско семейство от Тула. Твърдят, че инфлацията е смазваща, но са безсилни да протестират защото дори заради негативен коментар относно войната и то в частен разговор, можеш да получиш повиквателна ако си от мъжки пол.
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По същество, абсолютно правилно обобщение. Още през 2007 г. на конференцията в Мюнхен Путин честно им сподели своите идеи за бъдещето на европейската безопасност, но те години наред след това се оплакваха, че не разбирали какво им говори Путин.
48
2
 
16
 
! Отговори
Не се преди 4 месеца
спряхте с тези яйца. Киев не с яйца го замерват. В Украйна сигурно са претъпкани със стока магазините и народа изкарва луди пари да ги троши в тях.
47
21
 
8
 
! Отговори
Ра преди 4 месеца
Руснаците скоро ще ядат само пропаганда.
46
16
 
4
 
! Отговори
doctor.no преди 4 месеца
До Анонимен - То и рублата не струва вече и 2 ст
45
25
 
5
 
! Отговори
EU Пичага преди 4 месеца
С президент като Путин на Русия не й трябват врагове
44
12
 
5
 
! Отговори
Др Омлет преди 4 месеца
Продавам яйца
43
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който си мисли че украинците ще останат без муниции и нещастна рашка ще премине в победно настъпление дълбоко се заблуждава .Яйцето удари 200 рубли за бройка а се очакват и други изненади за рашистан.
42
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А вие да не искате руснаците с гъши перца да галят украинците? Ония атакуват постоянно Белгород и цивилно население. Това да го оставят без отговор? Колко мирни граждани бяха принесени в жертва в Белгород и Донецк? Просто укрите напълно си го заслужиха. Само че руснаците не бият по мирни граждани. Това е разликата.
41
20
 
5
 
! Отговори
EU пичага преди 4 месеца
Здравейте пичове, хайде да се подиграваме на Путин че е джудже
40
6
 
24
 
! Отговори
бай чипик преди 4 месеца
какво целят рашъните! проста работа! да сринат украйна! тухла върху тухла да не остане, и да накарат евроатлантиците, да продължат да плащат, докато почнат да драйфат кръв!а путин, ще гледа от страни и ще им се смее! теориите разни, за конспирации, тактики и други щуротии, са дрънканици на килограм!ще им го върне и заради студената война, и заради това, че вечно си навират носа, навред!
39
5
 
31
 
! Отговори
Украйна преди 4 месеца
Типичен пример за *** народ - слаба държава. Както РБ и другите източноевропейски индианци. Унищожиха икономиките си, културата, образованието, спорта за да влязат в т.нар.клуб на богатите като безправни слуги. Сега изчезват.
38
20
 
4
 
! Отговори
doctor.no преди 4 месеца
Великият шахматист намери ли яйца и пилешко. - Рублата влезе в ТОП 10
37
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баба ми е по висока от Путин
36
8
 
25
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 4 месеца
Е нали укрите били свалили всичките 10 Кинжала,ама снимки на останките няма.Да ви кажа моят Кинжал също го прихващат ама само украинки над 170 и под 50 кг.Не само шах ами направо им давам мат.Така че всичко е възможно.
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не може да бъде, украинските военни сили на САЩ, винаги побеждават!
34
9
 
34
 
! Отговори
Целта се знае преди 4 месеца
Конкретната цел е ясна още от началото на СВО. А именно пълна и безусловна капитулация на Украйна. Сваляне на нацисткия режим и съдебно преследване на военнопрестъпниците. Денацификация на обществото и демилитаризирана държава Украйна която Не членува в НАТО и е неутрална. Без чужди военни бази. Спазване на правата на руските и други националности на територията останала в Украйна. Това ще бъде постигнато така или иначе. Справка Карл XII Наполеон Хитлер и т.н.
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западната форма на живот(съзнателно не пишс "цивилизация")има някои пагубни черти; 1.Стимулира и възхвалява мързела; 2.(Както гласи известна немска поговорка: Мързелът е в началото на всички пороци.)Оттам расте неспособно на решителни действия поколение, няма нито психическа, нито физическа устойчивост и дългосрочни цели; 3.Издига като ценно да унижаваш другия, а това ражда единствено вражда и оттам пилеене на силите 4. Съзнателно ограничава населението си от цялостана информация, не учат езици
32
18
 
6
 
! Отговори
doctor.no преди 4 месеца
Японците му прецааакаха плана, техния ВПК също произвежда ракети за Патриота и гласуваха да дадат на ВСУ-Захарова орева орталъка
31
6
 
28
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
Много е смешно как Русия си действа по свой график и план и си го казва, ама всички си правят своите анализи. После Русия като направи това което е казала, че ще направи, всички гледат учудено и в недоумение и почват трети слой анализи.