Украйна спря да издава паспорти на подлежащите на мобилизация зад граница

Недоволни блокират посолствата
26 апр 2024 13:25, Стела Стоянова
326
Украйна спря да издава паспорти на подлежащите на мобилизация зад граница
Снимка БГНЕС, архив

Украинското правителство забрани да се оказват консулски услуги на мъже на възраст между 18 и 60 г., които подлежат на мобилизация. Те няма да могат да получат нов украински паспорт или да удължат срока на международния си паспорт в дипломатическите представителства зад граница. Това ще може да става само в териториално подразделение на Държавната миграционна служба на Украйна, съобщават украинските медии.

Спира се изпращанането на паспорти на такива граждани в дипломатическите представителства на Украйна в чужбина. Ограниченията не засягат гражданите, които имат право да пресичат границата по време на военното положение, което бе въведено в страната след началото на войната, пише "Сега".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба потвърди, че лично е разпоредил забраната. Той отбеляза, че пребиваването в чужбина "не освобождава граждина от задълженията пред родината" и нарече ограниченията "мерки по възстановяване на справедливото отношение към мъжете в мобилизационна възраст в Украйна и в чужбина". "Ако тези хора смятат, че някой там, далече на фронта, ще воюва и отдава своя живот за тази държава, а друг ще си седи зад граница, но ще получава услуги от тази държава - това не работи така", каза той.

Ограниченията са въведени във връзка с приетия наскоро закон за мобилизацията, който ще влезе в сила на 18 май. Документът предвижда военнозадължените украинци да не могат да получават услуги в консулствата зад граница, ако не се актуализирали военно-отчетните си документи.

Още по темата

Разпореждането доведе до огромни опашки от желаещи да получат международен паспорт пред посолствата на Украйна във Варшава и Прага. В социалните мрежи се разпространяват видеа от конфликти между недоволни и служители на посолства и консулства. На 24 април около 300 украинци блокираха работата на центъра за документи във Варшава. Според полски и украински медии много от тях са получили съобщения, че документите им са готови, но когато са отишли да ги получат, им е отказано с различни мотиви. Част от украинците са прекарали цялата нощ на опашка пред посолстсвото, пише AFP.

Юристи и правозащитници, анкетирани от Deutsche Welle, прогнозирират, че след приемането на закона за мобилизацията, въвеждането на ограничения и глоби украинските власти ще се сблъскат с лавина от съдебни искове за непропорционалната строгост на мерките. Изпълнителният директор на украинския Хелзински комитет по правата на човека Александър Павличенко смята, че заради проблемите с консулските услуги много украинци, които не искат да воюват, ще се опитат да получат друго гражданство или статут на бежанци. При това събеседниците на Deutsche Welle се съмняват, че проблемите с консулските услуги ще спрат онези, които искат да избягат от Украйна, за да не воюват.

Експерти смятат, че ограниченията ще ударят и по полската икономика. Много граждани на Украйна, които попадат под ограниченията и работят в полски предприятия, рискуват да се окажат фактически нелегални, отбелязва RMF FM. По данни на Eurostat, след началото на войната около 4.3 млн. украинци, в това число 860 000 възрастни мъже, са се преместили в страни от ЕС. Полша е на второ място след Германия по приети украинци - тя е дала временно убежище на около 950 000 души.

Властите на Полша заявиха готовност да помогнат на Украйна да си върне мъжете в мобилизационна възраст. "Аз мисля, че много поляци се възмущават, когато виждат млади украинци в хотелите и заведенията, а слушат колко много правим, за да помогнем на Украйна", заяви военният министър на Полша Владислав Косиняк-Камиш. Той не уточни какви мерки ще бъдат предприети, но отбеляза, че е "възможна всякаква помощ".

Министърът на отбраната на Литва Лауринас Кащюнас също изрази готовност да помогне на Украйна в това отношение. Той отбеляза, че литовските власти ще следят какво ще предприеме Полша. "Разбира се, никой не се готви да ги събира и извозва в Украйна - това няма да се случи. Но могат да се въведат ограничения в социалните помощи, разрешенията за работа, други документи - това са варианти, които чувам и от полска страна", добави той.

В Германия украинците бежанци могат да останат с просрочени документи, пише Deutsche Welle, като се позова на представител на германското правителство. При получаване или удължаване на временните разрешения за пребиваване в Германия не е задължително кандидатът да има действащ паспорт. Важното е германските власти да могат да удостоверят личността на човека. В изключителни случаи при отказ на гражданин на Украйна да бъде издаден или удължен паспорта на основание, че той подлежи на мобилизация, германските власти могатда му издадат временен документ, който да му даде възможност да пътува зад граница, твърди източникът на DW.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хитльоренки Адолфовски не е рязстрелвал дойчетата които не са искали да воюват на фронта. Бачкатори са го давали и надзиратели из НПС = Нацистките Почивни Станции. Ааа НПС се спецялни архитектурни обекти за почиване отсмърт чрезумиране. Гаденкпелдак излезе иначе педално примамливГрюнеШайзеГадняйзенКапутерухен
281
11
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Чест и поклон за украинския народ който успешно се бие срещу 28 пъти по-голяма армия на руските окупатори и то успешно. Г-н Зеленски от обикновен артист направи за смях професионалиста от КГБ- путин ха ха ха Цял свят се смее на Русия
280
8
 
3
 
! Отговори
русофил преди 1 седмица
Трябва да изгоним вдички с руски паспорти да ходят да помагат на другаря Путин на фронта . Да не се измъчват в *** съюз и България а да си ходят в руския рай.
279
1
 
5
 
! Отговори
007 преди 1 седмица
Наркоманчето с любезното съдействие на Путин и Памперсиан затри сума народ и не се спира.
278
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какво? Да му "връщат" хората, които той така се радваше, че не са в странта му? Тоя реве за преврат, честно!
277
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И без паспорти ще се търкалят на слънчака
276
1
 
14
 
! Отговори
Той преди 1 седмица
Това, че си се родил мъж не те натоварва с някакъв военен дълг от сорта, че всеки мъж "трябва"да защитава т.нар. родина и пр. щуротии. Единствения ДЪЛГ на мъжа е да отгледа и възпита децата си и създаде здраво семейство и изгради дом. Не разбирам в какво се състои т.нар. дълг към родината и се поставя над човешкия живот! Това е парадоксална утопична и доста средновековна идеология. Който иска да се трепя отива, който си цени живота повече от някаква територия си продължава да живее.
275
1
 
9
 
! Отговори
F преди 1 седмица
Тоя верно иска да си затрие народа
274
1
 
17
 
! Отговори
Пацифист преди 1 седмица
Пред възможността да лежа в окопа, докато чакам да ме убият и да стоя нелегален някъде из Европа, определено няма да се замисля да избера второто. Тази управа на Украйна е фашистка и не мога да разбера хората там, кога ще се надигнат и кога ще се намери някой да ликвидира зеления гном и квадратната глава кулеба?
273
1
 
15
 
! Отговори
Ах преди 1 седмица
Кулеба, Мулеба, отивай ти, да седиш в офиса и да подписваш *** заповеди е лесно, да се разпореждаш с живота на другите.
272
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Насила ли ще ловите хората по улиците бе нагли фашисти долни убийци ?!?
271
0
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 266 преди 1 седмица
Не е трудно да се досети човек защо си"анонимен".Че ти си писал тия"щуротии"е ясно.Чудя се само дали си"наказан" по рождение или вследствие на"образователната програма".Както и да е.Лошото е това,че крайният резултат е отчайващ."Тъма"безпросветна!Ни повече,ни по-малко.
270
2
 
10
 
! Отговори
Юлиян до 273 преди 1 седмица
В последните години често се питам откъде толкова излишно самочувствие в младите хора.Основание за това няма.На последно място в Европа по образование,кал до шия,но самочувствие до небесата.Явно последното е резултат от въздействието на предишните две.
269
0
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 1 седмица
Да се обръщат в руското посолство.Русия ще им издаде руски.
268
17
 
3
 
! Отговори
Страдайте преди 1 седмица
Руски примааатттиии.И гледайте Европа само на снимка.Китайците и те много се кефят на руската безплатна бензинаджийница и на новата си придобивка Сибир.А най шукаритетноно е че рускинята ептен няма да остане кой да ги опрашва,но както се казва приятел в нужда се познава;))-ние сме насреща.Както сега,така и за напред,а вие си мислете че САЩ и еу са слаби,прости и разединени.Точно това трябва да си мислите.Муахахаха.Аре приятно воюване,а утре пак ще четем в тубата колко руска стока е отишла науй;)
267
8
 
3
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
Няма как,в името на евроатлантическите ценности, трябва ние да пращаме войници на фронта в Донбас.без туи им вдигнаха заплатата на нашите военни..
266
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 273Ти пък откъде знаеш какво искат украинците бемаймун....може да говориш от сове име либерастгьотверенски
265
15
 
5
 
! Отговори
Путин се е готвил преди 1 седмица
За тази воина ,а европа не ! Но сега тепърва започва машината да се поставя на военна нога !И Путин сега чрез изненада печели но палачинката ще се обърне ---кллкото и руснаците да работят за без пари във един момент и това няма да има !
264
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще продължавам.сигурен бъди.И аз и запада ще продължаваме както до сега:)))
263
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много е важно да слагаш минуси когато опорните ти свършат;)муахахааа.Слагай слагай.на кой му пка:)))