Енергиен вампиризъм из Родопите

Една разходка с елементи на опиянение
Обновена: 11 яну 2011 14:50 | 10 яну 2011 07:00,
73

Изглед от Момчиловата крепост

Родопите не е планина като планините, винаги съм го усещала с душата си. Има нещо магично притегателно и енергийно зареждащо в тази планина, на много места в нея.

Кръстосвала съм я неведнъж, имам си местата, които ако не посетя и на които ако не поседя поне веднъж годишно, не мога да съм същата. И постоянно откривам нови.

Неизчерпаем извор на енергия през всичките сезони, Родопите е гостоприемна и добра. „Ако си глупак, навсякъде можеш да умреш“, беше отговорът на Дидо на предположението ми, че мъчно не ще оцелееш, в случай че се загубиш из тази планина. И може би е прав.

Но ние не сме глупаци. Впускайки се в поредната един-ден-разходка, открихме едно колкото невероятно красиво, толкова и леснодостъпно място. Момчиловата крепост е в самото сърце на Родопите, на десетина километра от Смолян по пътя за Мадан. След село Подвис вляво към село Ряка, а малко по-нататък свиваме отново наляво за село Градът.

Има упътващи табели навсякъде по пътя, трудно може да се объркате.

По чакълиран път от селото на километър и половина се стига до големия паркинг и туристически инфоцентър в подножието на хълма на крепостта, ние предпочетохме да тръгнем пеша. Случихме слънчево време – никакъв сняг, а наглед наоколо прилича по-скоро на ранна пролет, отколкото на средна зима.

Изкачването от паркинга отнема не повече от 20 минути, а още от удобната завоеста пътека на места между слънчевите лъчи се разголват лека-полека спиращи дъха панорамни гледки. Затварям очи, не искам да ги знам гледките, усещам какво ме чака горе, искам да го поема с очите си наведнъж, искам да ме блъсне силно.

Още по темата

Смуча аз, смуча от енергията на Родопите...

След още няколко удобни стъпала – беседка – и после самата крепост. Тя не впечатлява с нищо, имайки предвид грабващата вниманието панорама на Родопите.

Легенда свързва крепостта с фигурата на Момчил войвода, а археолозите откриват много артефакти, които я потвърждават.

Разкрита е част от крепостната стена, която се е извисявала на 130 метра между земята и небето и е строена от камък и хоросан с дебели 1,30 м стени. Намерени са доста предмети не само от Средновековието, а и от по-ранни епохи. Специалистите смятат, че на върха е имало древно тракийско светилище от 5 век преди Христа.

За Момчил знам повече от фолклора, отколкото от историята, сега си наваксвам пропуските. В народните песни образът му е на супергерой, закрилник на Родопите, който язди крилат кон и има вълшебна сабя.

Мненията на историците обаче са различни и често противоположни – според някои той велик български герой, дал първата жертва в борбата на балканските владетели срещу османското нашествие, според други Момчил е обикновен грабител и разбойник, който намира изгода в политически присламчвания, но преследва собствените си интереси.

Официалната история за него:

Роден в Родопите и без знатен произход, Момчил е оглавил разбойническа чета и е разграбвал граничните райони между България и Византия. Преследван и от двете държави, е намерил спасение на служба при сръбския крал Стефан Душан.

През 1343 г. помогнал на Йоан VI Кантакузин да превзема Цариград и да се провъзгласи за император, за което той го провъзгласил за свой васал в областта Меропа.

По-късно противниците на Кантакузин го удостоили с титлата деспот, за да се обърне срещу своя покровител.

Момчил обаче водел напълно самостоятелна политика и създал собствена държава с център град Ксанти, която била една от многобройните наследнички на разпокъсаната българска империя след смъртта на Иван Александър.

През 1344 г. нападнал турския флот, след което водил битки и срещу двете страни във византийския конфликт. През 1345 г. предводителят на селджукските турци емир Умур бег, заедно с Йоан VI Кантакузин разгромил далеч по-малобройната армия на Момчил в битката при Перитор, където безстрашният предводител намерил смъртта си.

От цялата история на мен ми става ясно едно: и древните траки, и Момчил разбойникът, са имали същия вкус като мен относно избор на място за медитация.

От 1215-метровата височина във всички посоки ширват заоблените вълни на Родопите. Премрежвам поглед, протягам ръце и вече мога да ги погаля – меки и нежни са като кадифе.

Първо се въртях в кръг като пумпал, снимайки трескаво, при това с ясната мисъл, че обективът ми не може да поеме толкова красота. После само се въртях в кръг. После се отпуснах на скалата, премаляла, запъхтяна и опиянена от всичкото наоколо.

Между хълмовете са накацали спретнати махали и селца, в далечината се вижда Смолян, насреща – величественият Перелик и кулата на Снежанка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
2
 
! Отговори
-.- преди 13 години
Къде видя да мразя ? Просто не сме "най". И е тъпо да се използва въобще "най" за нещо такова.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
imenno ! :)
51
3
 
13
 
! Отговори
журналист преди 13 години
На мен написаното в пътеписа ми беше интересно. Мога само да поздравя автора и да го насърча да продължава да пише и да снима. Успех.
50
4
 
14
 
! Отговори
хмх преди 13 години
Как ми омръзна от мразещи хора, толкова сте оскотяли, че не можете да се зарадвате на нищо! Жалко за вас, наистина! И разбира се, че навсякъде по света има красиви гледки и жени, ама какво ли ви пречи да оценявате достойно това, което имате!? Аз съм излизал в чужбина и какво има там? Достатъчно простотия да се мери с тази по нашите земи и красива природа, на която нашата не отстъпва! Но слепците са си слепци, а мразещите вредят не само на другите, но и на себе си и децата си...
49
7
 
25
 
! Отговори
mimi_anelia преди 13 години
Стилистиката и изазителните средства в тази статия успешно могат да се използват в някои издания, педназначени за аудиторията над 18 години:"Затварям очи, не искам да ги знам гледките, усещам какво ме чака горе, искам да го поема с очите си наведнъж, искам да ме блъсне силно""Смуча аз, смуча от енергията на Родопите...""После се отпуснах на скалата, премаляла, запъхтяна и опиянена от всичкото наоколо."Загоряло ли е това момиче, що ли?
48
2
 
4
 
! Отговори
хахааа преди 13 години
Аи, Коко, бягай от България, нокой не те спира или сега ще обжинив държавата за всичко, в което не си успял?
47
3
 
27
 
! Отговори
въх ма,маро преди 13 години
То всичко хубаво,но какво прави този "енергиен вампиризъм" в заглавието?Авторката има ли представа за това нещо и защо изобщо го е употребила!?
46
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина си имаме красива природа, но е вярно и това, че навсякъде по света има красива природаи и ако човек има способността поне замалко да се отдели от еднообразното си ежедневие и да обърне внимание ще забележи. Обаче на някои хора от твърде ранна възраст им е промит мозъка с патриотизъм родолюбие и - оттам прекомерна субективност когато трябва да се оценяват реално нещата."Мойте планини, мойте жени мойте реки и мойто магаре си е най-убву и те това е".Ами парка Yellowstone пък не е в БГ.
45
5
 
10
 
! Отговори
стефко преди 13 години
статията е хубавка, но защо трябва да бъде разваляна от тъпотийки като тая: "На 360 градуса е пищната Родопа планина". нали всички сме ходили на училище, нали всички сме виждали транспортир и сме мерили ъгълчета и сме чертали окръжности с пергел... защо после всички забравиха каква е разликата между 180 и 360 градуса? :D
44
1
 
5
 
! Отговори
вампиризъм преди 13 години
ми то това е вампира
43
3
 
7
 
! Отговори
льоля преди 13 години
Ооооооох, аман от *** ***, дето са чели, ама по-са кълвали от тук от там!
42
1
 
8
 
! Отговори
левскар преди 13 години
поредната реклама посетете България,лошо няма ама манталитета на хората е непроменим.Наште "бизнесмени"в туристическият бизнес ,може цяла поема да се напише за тях.Не природата гони туристите и Българите в други държави , а наште бизнесмен и персонал ,че са ги събрали из под вола теле.колкото и стайтийки да напишете за реклама,няма да помогнат.Трябва цялостна промяна в политиката ,бизнеса ,обслужването инай-важното в умовете на хората.ТУРИСТ=ПАРИ ако имаш акъл да ги вземеш.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си ... каката е развратна, но не си признава
40
1
 
16
 
! Отговори
bgf преди 13 години
Тази планина е моята планина. Там е преминавало детството ми през ваканциите. Около село Момчиловци е родният дом на прадядо ми. Този дом е в местността Чуфаджиица, до Роженските поляни и някогашната граница, до Чепеларе, между Турция и Румелия. Рождената ми баба, майка на татко, е от района на Ксанти, бежанка, като дете, след Илинденското въстанието, от 1903 година. В Момчиловци, за последно ме е водил баща ми, през 1981 година, на гости на свой приятел от селото поп Каньо. От този момент до днес не съм ходил там, страхувам се да посетя отново Родопа планина и да я покажа на децата си. Е вече съм трудно подвижен човек с увреждания.Това е връзката ми с югозападна България и Момчиловата държава. Другият, мой край е северозападна България селата: Забел и Зелениград, в Трънско. Хората и в двата района на България, за които говоря, са изстрадали и страдащи и в момента хора на България, които оцеляват някак си.Днес, от края на 19 век, майчиният ми род и децата ми живеем в София.Продължавам да мечтая да покажа на децата си магията на Родопа планина и местата от Земята, в Европа и Африка, които чувствам свързани с Моята планина.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Историята на Момчил е интересна и от друга гледна точка.През цялото Средновековие аристократичните титли се получават за лични заслуги и едва след това започват да се предават потомствено.Тоест,в началото на историята на всеки такъв род има по един обикновен човек,проявил при някакви обстоятелства забележителни лични качества. Нашите средновековни хроники са или унищожени,или сведения (включително и наши древни документи) се намират в труднодостъпни чужди архиви. Малко знаем за аристократите ни.
38
3
 
6
 
! Отговори
...... преди 13 години
Каквито снимките, такава и статията :( Видке, като започна да пишеш, се справяше повече от прилично. Колкото повече години минават, толкова по-зле става. Защо? Разбирам, че от състрадание ще ти публикуват всяка глупост тук, ама дай си малко зор - все пак има и читатели, които помнят добрите ти времена.
37
4
 
6
 
! Отговори
-.- преди 13 години
Правиш разликата межу красива природа и най - красива, както се изказват няколко коментара по - надолу, нали ? Не отричам, че няма хубави българки, ама не са и най - хубавите. Някой чужденец като го питаш ест., че ще ти каже това, той е прекарал вечерта в някоя местна чалготека или просто е отвратен от всичко друго и няма за какво да се хване ...
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
36, всяка държава има своите красоти.Просто в България много такива са събрани на сравнително малка територия. А за женската хубост - всеки си има вкус.Не забравяй обаче,колко чужди пътешественици и учени са писали за външността на българката от стари времена до днес - едни описват личини впечатления, други правят антропометрични изчисления и изследват как са култивирани някои типове външност. Но теб никой не те кара насила да вземеш българка за гадже или съпруга.Чужди страни сме видели - много
35
7
 
8
 
! Отговори
koko преди 13 години
Да обобщя: България не е с най-хубавата природа на света, българките не са най-красивите на света и кухнята ни е отвратителна.....
34
1
 
17
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
"Енергиен вампиризъм из Родопите"....Енергиен вампиризъмПо своята същност вампиризмът е енергийно мародерство, чрез което вампирът получава краткотрайно психическо облекчение. Именно това усещане за възстановяване на психическото му равновесие го тласка, подобно на хищник, с животинска стръв да се нахвърли върху жертвата си, за да удовлетвори своя постоянен енергиен глад. Като използват неизчерпаема фантазия и упоритост, вампирите отнемат докрай чуждата енергия, тъй като това е единственият иим шанс да продължат да живеят.