Носталгия по миналото. Парният "Ориент Банкя"

И само 2 вагона – "иранката", и нов, но изрисуван с графити
Обновена: 22 мар 2011 14:47 | 22 мар 2011 11:06,
32

Пуф-паф. Снимка: Васил Богданов

 

"Какво става, да не снимат някой филм? Ние търсихме влака за Банкя на 4-ти или 6-и коловоз, щото обикновено там го слагат, ама днес ни изненадаха – на първи е".

Това споделят моите спътници в купето, а една жена добавя: "Мен вече са ме давали по телевизията. Правиха репортаж за намаляването на влаковете до Банкя. Аз съм всеки ден с количката за багаж в тоя влак. Едно време при Тодор Живков имаше композиции на всеки половин час, а сега са само 7 за цялото денонощие".

"Това е заради метрото. Слизаш на последната спирка и оттам с автобуса си за 10 минути в Банкя" – обяснява моят съсед по място. В този момент тренът потегли от Централна гара, а в краката ни е единствената пощенска пратка за този курс – кошница, пълна с буркани, изпратена от Твърдица.

"Нали ще ми я пазите?" – пита кондукторката и започва да дупчи билетите на пътниците.

Влакът е необичайно пълен, поводът е парният локомотив, който през следващите две седмици ще прави атрактивно пътуването в 12,10 ч. до Банкя.

А през първия ден на този период има и още една допълнителна екстра – в композицията е включен един от вагоните на "Корона Експрес", влака на цар Борис III. Той е произведен през 1940 г. в германския завод "Линке – Хофман Верке" в Бреслау за нуждите на иранския шах и затова е известен с името "иранката".

Така композицията от само два вагона става много еклектична. Един чист и добре запазен "царски" вагон и един по-модерен, изрисуван с графити.

"Мен също са ме давали по телевизията", гордо отбелязва пенсиониран БДЖ служител, който пътува до нас.

"Питаха ме за стачката и аз, естествено, защитих колегите". Така в сладки приказки и спомени 35-минутният воаяж до Банкя минава неусетно.

По пътя спираме за кратко в Обеля, Волуяк и Божурище, като някои от пътниците се качват в последния момент, защото се захласват да снимат локомотива.

На гарата в Банкя влакът предизвиква голям възторг, хора го наобикалят да се снимат за спомен.

В 14,05 ч. композицията потегля с надута носталгична свирка обратно за столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
17
 
! Отговори
ас преди 13 години
Ей на тоя влак най интереснто нещо му е *** явно .... поне според автора!
26
0
 
19
 
! Отговори
nt преди 13 години
в мойта дипломна работа имаше същото предложение само, че атрактивния влак да е поне от гара Пионер до Банкя :)) значи поне част от нея може да стане реалност :))
25
0
 
17
 
! Отговори
мадафака преди 13 години
до 26Я виж последната снимка, нея коментирам. А относно тегленето и бутането съм достатъчно наясно, предвид, че работя в този сектор.
24
0
 
17
 
! Отговори
ор преди 13 години
До 25, няма нужда, да го обръщат, локомотива. Той както можа да тегли, еднакво добре и тласка, бута композицията.
23
2
 
17
 
! Отговори
мадафака преди 13 години
Само немога да разбера, как локомотива на връщане към София е пак с предната си част, като в Банкя няма обръщало да го завъртят?!?
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е чудесно,но нека да има повече такива исторически атракциони а и да са ако не постоянни то поне за по-дълъг период/туристически/.иначе това е си е безценно.
21
0
 
40
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Сложете пак ретро вагона. Нека влакът да тръгва сутрин в 8 или 9 и да се връща вечер в 18 - 19 в София. Билетът трябва да струва и повече от 20 лв както беше отбелязал "инатът" , за да се избегне качване на *** и опостушаване на целия влак! При положение че имаме целия ден ще можем да се насладим и на ретро разходка из планината, а не на днешните по интернет. А ако отворят и едно-две ретро кафенета и ретро кръчми е тогава вече можем да говорим за истински туризъм.
20
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЦиркХляб и зрелища ... абе що немаше резане на лента? Смеееех
19
2
 
21
 
! Отговори
аноним преди 13 години
БДЖ както забрани пушенето във влаковете дали би разрешило към тази атракция и по една ароматна цигара "ориент експрес"?-помни ли ги някой-в кафевите кутии с аромат на шоколад?Тогава кефа ще е пълен.
18
1
 
36
 
! Отговори
inatut преди 13 години
Само не разбрах защо билетът е 0,8, а не поне 20 лв.Колко още реттро вагони могат да възстановят и да направят атракционни пътувания с цел събиране на пари.. за да може все пак и някой лев да влезе в БДЖ, а не всеки да ми се вози за без пари..
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой от отрицателно коментиращите имат ли представа, колко пари плаща един британец примерно за да се вози 1 седмица с подобен влак в БГ или която и да е друга държава по света. Сумите са от 4 до 5 цифрени. До този момент такива пътувания за обикновенни БГ граждане не бяха позволени основно за да могат да пътуват чужденците. Но както винаги, все ще се намерят разбиращи от всичко политиканстващи комплексари, които да развалят прекрасното начинание!
16
0
 
34
 
! Отговори
4587 преди 13 години
Снимка N: 6Още 1935 година какви обществени тоалетни са правили хората.Българинът през 21 век още не може да се научи, че се ака в дупката, а не от страни, когато посещава обществени тоалетни.
15
0
 
31
 
! Отговори
Много добра идея преди 13 години
Децата много се радваха.
14
6
 
23
 
! Отговори
ZNS преди 13 години
А , ами то управата на БДЖ май се базика с нас...ами то всеки който се вози на влак ще каже че ние всеки ден се возим на Ориент Експрес...с тези 40 годишни локомотиви и вагони.... и особенно когато трябва да пътуваш до Варна , Добрич и т.н. направо си като в дивия Запад :)
13
0
 
22
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Измислен е от Джеимс Уат.
12
0
 
54
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Прекрасна идея и дано атракцията не остане само за хората от Банкя, а и за други *дестинации* --- Никой не спъва развитието на българина/както се споменава в нечий коментар/, защото това не е ежедневие, а атракция --- Пък както виждаме и за хората е интересно, щом правят толкова много снимки ---- Аз бих постъпила по същия начин, и бих се радвала като тях ---- Избран е и прекрасен ден - обичайният първи ден на Пролетта - честита да е за всички ни
11
2
 
36
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Щом не ви харесва това защо го четете.
10
5
 
32
 
! Отговори
до 9 преди 13 години
ами тогава серго да се запише...че май скоро няма да се хване на друга работа :)
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никаква предизборна кампания - провежда се курс за парни машинисти, това е истината!
8
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре ве, можете само на политика да го обръщате, да клепате и мрънкате ли? Баси ***....