Планини, излезли изпод четката на велик художник

Природният феномен в Китай прилича на цветна картина
16 мар 2013 13:24,
4
Планини, излезли изпод четката на велик художник
Снимка: Melinda on Flickr

Китай е известен с храната, културата, технологичните джаджи, но не трябва да забравяме и природата! Защото Великата китайска стена и безбройните религиозни храмове не са единственото, което може да се види там.

Ако човек се разходи из многото малки провинции, той може да забележи и научи повече неща, отколкото в големия град. В гъстонаселените модерни градове няма как да видите планини, които сякаш са рисувани с пастел, но пък можете да ги зърнете в село Нантайдзъ (град Нидзяин в района на Линджъ, Гансу провинция в Китай).

Планините или по-скоро нестандартните образувания Данксия отдавна се обект на възхищение не само на местните жители. Формирани от слоеве червен пясък, с годините ерозията и атмосферните влияния ги обгръщат от скални платформи и се получава една невероятна смесица от цветове и материи. В превод името на планините означава "розов облак".

Цветните пейзажи са се формирали от ерозирал червеникав пясъчник и други сухи седименти, повечето с датировка от Кредения период. Една много особена черта на Данксия е развитието на множество пещери с различни размери и форми. Те биват плитки и изолирани, за разлика от истинския карстов терен, където пещерите са склонни да образуват дълбоки, свързващи мрежи.

Природното образувание е толкова красиво и уникално по рода си, че то влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през август 2010 г.

Вижте този природен феномен в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: китайпланиницветове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
смок преди 11 години
Пак статия от тялото, на която човек не може да лъсне бастуна... Слабо
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
почти зареди
1
0
 
7
 
! Отговори
kondio преди 11 години
т.е. толкова били красиви, все едно художник ги е изваял с четка..? аха, ясно, разбрахме, мерси...