Обаятелният малък остров Гастелугаче

Намира се в Страната на баските
19 юли 2014 17:09, Мария Дуковска
3
Обаятелният малък остров Гастелугаче
Снимка: amusingplanet.com

Обаятелният малък остров Гастелугаче (Gaztelugatxe) е разположен в Бискайския залив на границата на испанското крайбрежие в Страната на баските. Намира се в близост до градовете Бакио и Бермео. На върха на острова има малка църква, наречена Сан Хуан де Гастелугаче, която е посветена на Йоан Кръстител. Тя е построена през 10-ти или 9-ти век от Ордена на тамплиерите.

Островът е свързан с брега чрез тесен каменен мост, подобен на бастион (крепостна стена), както и с величествена стълба от над 230 стъпала, която пък извежда туристите до църквата.

Гастелугаче е стратегическо място за управление на крайбрежието. В действителност, историята гласи, че островът е представлявал вид защитно заграждение през 1334 г., когато седем рицари са устояли на атаките на добре организираната армия на Алфонсо XI, крал на Кастилия за повече от месец.

След като обсадата на острова не успява, монархът се оттегля унизен, но през 1593 г. Гастелугаче отново е нападнат, този път от хугенотите, църквата – ограбена, а отшелникът, който е живеел в манастирчето, е хвърлен от скалите.

Днес това е едно спокойно място със спиращи дъха гледки. Съществува легенда, че ако човек се качи на върха на острова, пожелае си нещо и удари камбаната в църквата, желанието му ще се сбъдне. Най-доброто време да го посетите е през пролетта или есента, защото през летните месеци туристите са прекалено много, а през зимата църквата е затворена, пише сайтът Аmusingplanet.com.

Вижте снимките на острова в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало-о-о, днес.бг, ако отворите гугъл мапс, ясно се вижда, че островът всъщност е полуостров.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало-о-о, днес.бг, Орденът на тамплиерите е създаден през 12 век.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само данея видят гевреите веднага ще я окопират