Пясъчните дюни на Маспаломас

Испанска природна красота
19 сеп 2014 16:05, Мария Дуковска
3
Пясъчните дюни на Маспаломас
Снимка: Flickr

Дюните на Маспаломас представляват грандиозно поле от пясък, обхващащо четири квадратни километра. Те се намират в туристическия град Маспаломас в южната част на остров Гран Канария, Канарските острови.

Пясъкът произхожда от кораловите рифове – раздробени фини златни зърна от варовик, смлени от действието на ледниците в продължение на хиляди години. Благодарение на океанските течения, които ги докарали до брега, златните зърна се превърнали във величествени дюни с помощта на вятъра.

През 1987 година тази област е обявена за природен резерват. В близост до испанските пясъчни дюни се намира и друга защитена зона – Ла Чакра. Това е езерце, което се разполага между морето и пясъка и осигурява място за почивка на птиците, мигриращи от Европа към Африка.

Огромната шир от пясъчни дюни започва отвъд това езеро и променя формата си непрекъснато благодарение на вятъра, идващ от океана. Там се издига и 68-метров фар. Оттам започва и 12-километровата плажна ивица, която води до курорта Плая дел Инглес – популярна дестинация за гей общността и нудистите.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте дюните на Маспаломас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: мореплажМаспаломас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България бетонираха бреговете , като че ли си отишъл да гледаш морето отстрани !!Кой ще ни върне достъпа до бреговете на нашето Черно море ?Както е в другите държави !
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испания е държава, ние сме територия. Там върнаха туристите и природата на един цял курорт Бенидорм, който беше заприличал на Слъчнев бряг, като разрушиха без обезщетение за собствениците всеки 2 от 3 хотела, защото имаше масово презастрояване.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само погледнете тяхните хотели те са на 1 km от брега а нашите са направо в морето!!