Драконовият хълм в Чили

Красивата пясъчна дюна е превърната в сметище от местните
19 окт 2014 17:58, Теодора Драгоева
3
Драконовият хълм в Чили
Снимка: amusingplanet.com

Драконовият хълм в град Икике, Чили, представлява огромна пясъчна дюна, дълга около 4 км. Тя е разположена в близост до брега и е висока между 150 и 500 м. Това е най-голямата градска пясъчна дюна в света, като само дюните на Сахара са по-високи.

Въпросната дюна е разположена на тесен скалист перваз над една скала и образува естествена бариера към морето. Смята се, че Драконовият хълм се е образувал преди 20 хиляди години по време на последния ледников период, когато морето е излязло с още 100 метра, излагайки брега на ерозия.
Днес, дюната представлява една от най-характерните пейзажи за Икике и се вижда от целия град. През 2005 г. тя е обявена за Природен резерват с намерението да бъде защитена от човешкото посегателство.

За съжаление, наименованието ѝ е имало малък ефект върху жителите на града, които са превърнали мястото в сметище. Хълмът е много посещаван и от любителите на парапланеризъм.

Вижте снимки на пясъчната дюна в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
С преди 9 години
ТЕЗ НЕ ГИ ЛИ Е СТРАХ ДА НЕ ГИ ЗАСИПЕ ?
2
1
 
2
 
! Отговори
Видял и Патил преди 9 години
Прилича ми на онова което се вижда след като жената се обръсне...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... жителите на града, които са превърнали мястото в сметище" - да нямаме общ произход с въпросните жители? Ние сме превърнали доста български природни забележителности в сметища!