Любопитни факти за Етиопия

Какво не знаете за тази страна
20 окт 2014 07:31, Теодора Драгоева
26
Любопитни факти за Етиопия
Снимка: Achilli Family | Journeys

Етиопия е страна с богата история, разположена на африканския континент. Тя е една от първите християнски държави и според някои най-старата страна в света. Малко са местата, които са толкова тясно свързани с миналото, както тази страна на контрасти, изненади и отдалечени диви места.

Етиопия е дом на потомци на едни от най-старите цивилизации на планетата. Държавата има много съседски страни - Еритрея, Джибути, Сомалия, непризнатата държава Сомалиленд, Кения, Судан и Южен Судан. Ето и други интересни факти за африканската страна:

1. Етиопия е една от най-старите държави в света, където все още има следи от съществуването на културата „Олдувай“.

2. Етиопия е втората най-гъсто населена страна в Африка след Нигерия.

3. Кафето в Етиопия е основен национален продукт, който представлява голяма част от износа на страната. Логично, най-популярната напитка в тази държава е кафето, като дори се правят специални кафе-церемонии.

4. Спортът, който се развива най-много в Етиопия, е леката атлетика. Страната излъчва много победители на бягане на дълги разстояния.

5. Започването на бизнес в страната е доста опростено за жителите на Етиопия, а данъците са ниски. Чужденец би могъл да има същите опростени условия, само ако се ожени за местен жител.

6. Населението в Етиопия е около 85 милиона души. Само за 10 години населението се е увеличило с около 20 милиона души! В средностатистическото семейство се раждат между 5 и 7 деца, като 1 или 2 от тях умират в рамките на първите 2-3 години. 2-3 деца не успяват да доживеят до 11-тата си година. Често майката е сама и се борят с живота. Мъжете или се бият във войни, или са някъде и се опитват да печелят пари.

7. В етиопския град Лалибела има комплекс от скални църкви, които са били „построени“ през 13-ти век. Всъщност те не са построени, а са издълбани в скалите. Най-известната сред тях е църквата Свети Георги, която има формата на кръст и слиза на 12 метра под земята.

8. Официалният език в Етиопия е амхарският език. Той има 7 гласни и 28 съгласни букви.

9. Етиопците са горди, че страната им е единствената в Африка, която никога не е била колония. Престоят на италианската армия от 1936 до 1941 година местните наричат „окупация“.

10. Етиопия е една от най-старите християнски държави в света. В страната има представители на различни религии: християни, евреи, православни християни и мюсюлмани.

11. Отношението към туристите в страната е много приятелско.

12. В северозападната част на Етиопия се намира второто по големина езеро в Африка – Тана. Най-голямото езеро на територията на континента е Виктория в Кения. Площта на езерото Тана е 2156 кв. км. Плуването в него обаче не се препоръчва, тъй като във водата се срещат много паразити.

13. Ако намете лодка, с която да се движите по езерото Тана, може да посетите манастирите, разположени върху многобройни острови, както и да видите хипопотами отблизо.

14. Етиопия вече не разполага с излаз на Червено море. Страната губи тази своя привилегия през 1993 година, когато Еритрея се отделя от нея. Заради това понякога страната има проблеми с доставката на храна.

15. В Етиопия (въпреки широката забрана в съседните страни) се използва наркотичното растение кхат, което има стимулиращ ефект. В комбинация с цигара или джин листата на растението се използват от населението като начин за релаксация.

16. Етиопия има активно участие в политическия живот. След края на Втората световна война страната е един от основателите на Организацията на обединените нации. В Адис Абеба пък се намира седалището на Организацията за африканско единство (сега преименуван на Африканския съюз).

17. За разлика от повечето страни в националния календар на Етиопия има 13 месеца. 12 от тях съдържат 30 дни, докато последният се състои от пет или шест дни (в зависимост дали годината е високосна). Денят в Етиопия не започва в 00:00 часа, а започва с изгрева.

18. Етиопия е една от най-бедните страни в света. БВП на глава от населението е само 900 долара.

19. Етиопска традиционна кухня се състои от пикантни ястия от месо и зеленчуци. Местните използват много подправки, като чесънът се среща особено често. Етиопците обаче не ядат свинско месо, придържайки се към хранителни табута на Стария Завет.

20. Националната валута на страната е Етиопски бир (ЕТВ).
 

А сега посетете галерията на Тialoto.bg и разгледайте част от лицата на древната африканска държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Тайничка преди 8 години
Хора, не знам въобще за какво спорите ... тъпо е и няма да постигнете нищо с това. Уж големи хора сте пък се държите като малки деца. Не само Етиопия е на прага на бедността. Но и много други държави. За сметка на това пък докато те се опитват да си пооправят малко държавата ние все повече се опитваме да я скапем тотално. Като сте се загрижили толкова за Етиопия ... ходете там и ставайте политици! Там си има хора, които решават какво ще става! Вие сте българи! Хайде, погрижете се така за БГ! :P
18
6
 
4
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Казва се "ако минЕ номерът". От къде си всезнайко? Научи се да говориш и пишеш правилно, после може и да дискутираме икономическото и политическо развитие на източна африка. Икономическият растеж е факт, въпреки войната с Еритрея и геноцидът на Менгисто. Това се случва 70те години, когато и в България има малко по прикрит геноцид, а войната с Еритрея е приключила преди 14 години.
17
1
 
10
 
! Отговори
ДО 20 преди 9 години
Какви глупости си седнала да ни плямпаш *** вуино. Гражданска воина със Еритрея ,геноцит,масови кланета .Ти тея работи за нищо ги нямаш . Плямпането е важно,простотията и ако ни мини номера важното да се правим на интересни . ПРЕД КОГО.............
16
3
 
5
 
! Отговори
Lora преди 9 години
До До 18Ехо, До 18. Много обичам умните хора. България имаше БВП на глава от населението 3000 ЩД преди по-малко от 10 години виж 2003-2004 г). С какъв икономически растеж ги постигна тези 16 000 долара, а? Повече от 7 % на година не е стигал. Айде да не са им нужни на етиопците 400 години да ни стигнат. А това, че джини коефициентът за България и Етиопия е еднакъв, не говори в полза на България.
15
3
 
6
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До АнонименДам, и икономическият растеж е над 10 % годишно. скоро няма да са толкова бедни. Ние обаче имаме отрицателен икономически растеж. Ще се разминем някъде по пътя.
14
3
 
8
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До АнонименАз никъде не видях гниещи трупове. Не само в Етиопия а и никъде в Източна Африка, където живея и работя. Добре е да говорим от личен опит а не чрез предразъдаците си, особено когато сме слабо осведомени.
13
3
 
6
 
! Отговори
Lora преди 9 години
Английски почти никой не говори, особено в администрацията. Етиопия е една от най-равнопоставените държавио в света. Коефициентът на Джини за Етиопия е равен на този на Швейцария - т.е макар и бедна, благата в държавата са равномерно разпределени и няма много богати и много бедни. не съм сигурна, че корупцията е висока. Сигурността и безопасността в Етиопия са едни от най-добрите в Африка.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо нямам желание да я посещавам.Скоро и тук ще стане същото...
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На някои работата ги е водила по тези екзотични краища. След като видиш един два гниещи човешки трупа край пътя единствения ти интерес докато си в Етиопия остава как да се изнесеш възможно най бързо от там
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има още един интересен факт за Етиопия. Населението живее на племена и всяко от тях говори различен език. В страната се говорят приблизително 60 езика, като най-разпространения е оромо. Администрацията ползва и английски, но той се говори от около 20% от населението. Хранят се предимно с пилета. Друг интересен факт, че корупцията е на много високо ниво.
9
1
 
9
 
! Отговори
Lora преди 9 години
Много е интересна Етиопия. Особено Лалибела и скалните църкви. Православното християнство е различно от това. което практикуваме в Източна Европа. Кафето наистина е уникално, но все пак Кения произвежда по-добро кафе, а Уганда по-хубави плодове. Препоръчвам на всеки, който може да посети тази държава.
8
2
 
22
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Етиопците са християни, 10, не са канибали! Бедни са, бедността НЕ е порок!
7
4
 
9
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
.......... ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЕТИОПИЯ : Както гледате снимката............. Дали и те НЕ живеят по- добре и по- спокойно от Българският Народ ?!?!.................. Струва ми се , че да............... :(((((....................... Лошото е , че "СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ" главно по такива страни , си пускат да си пробват "новите болести и вируси"........... да видят каква смъртност ще постигнат............ и каква "успеваемост" в намаляването на Световното Население :(....
6
0
 
16
 
! Отговори
45 г., отново преди 9 години
Извинявам се, 1! Беше неволна грешка. Имах предвид 2.
5
0
 
21
 
! Отговори
45 г. преди 9 години
Превеждайте и публикувайте повече подобни материали. Този ми хареса много. Относно мнението на 1 - съжалявам те, непълнолетник!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ako ne se razmnojavat kato hlebarkite 6te6e da im e po-dobre. 1-2 de4iza e dostaty4no. ina4e snimkite mi haresaha.
3
13
 
18
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Под зоркото внимание на ЕС ще станем по-бедни от етиопците!
2
6
 
37
 
! Отговори
до #2 преди 9 години
Дивак си ти! Не прочете ло статията?!Една от най-древните държави. Следи от древни ЦИВИЛИЗАЦИИ.Една от първите държави в света приела християнството.Никога не е била колония.Колко повече доказателства?!Надявам се някога да мога да посетя Етиопия!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооо, якооо