Непознатите Фиджи

Отдалечено райско място, което ще ви очарова
6 ное 2014 20:21, Мария Дуковска
3
Непознатите Фиджи
Снимка: Richard Gifford
Фиджи е великолепен и красив архипелаг, намиращ се в южната част на Тихия океан. Именно заради своята отдалеченост той е по-скоро блян и мечта, отколкото реална дестинация за много хора. Фиджи се състои от 322 острова, като 100 от тях са необитаеми. Неговата столица е Сува, а основните острови – Вити Леву и Вануа Леву.

Фиджи очарова с безкрайни бели пясъчни плажове, магическо красиви островчета, лазурен океан и невероятен подводен свят. За да надникнете в същността на отдалечения остров, вижте кои са най-любопитните факти за него:

1. Столицата Сува е основното морско пристанище на страната. Преди време столица на острова е бил град Левука, но заради увеличаването броя на населението, столицата се премества.

2. Фиджи е многонационална държава. Там се срещат представители на всички световни религии и хора от всички краища на планетата. Около половината от населението на Фиджи е съставено от коренни фиджийци.

3. 40% от населението на Фиджи са хора от Индия. По време на колонизацията на острова от Великобритания, хиндуистите са били доведени във Фиджи. 600 000 роби индийци са докарани да работят на насаждения със захарна тръстика.

4. Коренното население на Фиджи и индийците не се разбират добре помежду си. Сблъсъци на етническа основа не са рядкост там.

5. Като цяло обаче островите са много безопасни и никой не носи оръжие. Дори полицаите не са въоръжени.

6. Двата най-големи острова са Вити Леву и Вануа Леву. Тяхното население представлява около 80% от общия брой на фиджийците. Общо на Фиджи живеят около 893 000 души.

7. Най-високата точка във Фиджи се намира на остров Вити Леву. Това е планината Томаниви, която е висока 1322 метра. Всички планини във Фиджи са с вулканичен произход.

8. Островите на Фиджи се различават един от друг, благодарение на разнообразието на тяхната флора и фауна. То се дължи на различните климатични условия, изолацията на някои от островите на архипелага, както и заради геоложката структура на островите. Повечето от островите са покрити с гъста растителност. Срещат се много мангрови гори, както и рифове.

9. Националната кухня на Фиджи е изключително разнообразна – индийски ястия, фиджийски такива, китайска храна, а на някои места се срещат и предложения от европейската кухня. Местните знаят как да готвят ястия, които не се предлагат на никое друго място в света. Във Фиджи има деликатеси, които се приготвят от сварени прилепи, корени и сурова риба. Някои от храните предварително са увити в бананови листа, а след това сварени в подземни пещи.

10. Макар че Фиджи е толкова отдалечен от останалия свят, страната е много цивилизована. Там има две международни летища, където спокойно може да обмените пари за местната валута.

Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: островФиджирай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидни, статията сигурно е писана за някоя от европеиските държави, а при нас само е преведена. Не е писана за австаралиици.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фиджи е на няколко часа с самолет от тук, не знам за каква отдалеченост става на въпрос. Остров Тонга е по предпочитана дестинацияпоздрави от сидни австралия