Уникалните сърца на Пенху

Капанът за риби, който има оригинална форма
16 ное 2014 08:03, Теодора Драгоева
0
Уникалните сърца на Пенху
Снимка: Flickr

Рибните капани са едни от най-старите методи, разработени за улов на риба. Обикновено те са изградени от камъни или дървени колони, в чиято вътрешност между стените остават риби, донесени от приливните вълни.

След оттеглянето на водата уловените риби остават в капана и стават много по-уязвими за хващане. Проучвания показват, че подобни каменни бентове са били използвани по цял свят още през неолита – включително южните тихоокеански острови, азиатските страни на Тихия океан и дори във Финландия и Австралия.

На архипелага Пенху, западно от Тайван, местните рибари конструирали много каменни бентове. Най-известният от тях е този, който има формата на две еднакви сърца. Той се намира в Chimei Township и е изграден от базалт и коралов риф. Неговата необичайна форма привлича голям брой туристи, особено двойки на романтична почивка и младоженци.

Произходът на повечето каменни рибни капани не е известен, тъй като те са използвани в продължение на векове. Бентовете обаче трябва да се поддържат, тъй като с времето приливите и отливите разрушават част от тях. Някога каменните капани са били важен източник на приходи за икономиката на района.
 

Влезте в галерията на Тialoto.bg  и разгледайте капана за риби под формата на сърца, който днес е изгубил своята първоначална функция и по-скоро служи само като туристическа атракция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари