Любопитни факти за Зимбабве – част първа

Нещата, които може би не знаете за тази африканска страна
28 мар 2015 12:20, Теодора Драгоева
19
Любопитни факти за Зимбабве – част първа
Снимка: Carmen Rodriguez

Зимбабве се намира в югоизточната част на Африка и макар че няма излаз на море или океан, тя определено може да плени човек с много други свои качества.

Сред тях са зелените савани, кристално чистите реки, величествените водопади и разбира се, екзотичните животни.

Страната граничи с Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик и Замбия. Какво още не знаете за Зимбабве, разберете сега:

1. Хараре е столицата на Зимбабве. Градът е чист, уютен и „зелен“, наричан така заради многото паркове. Освен това модерният Хараре е красив и относително безопасен (за африканските стандарти) град.

2. През цялата година по улиците на столицата може да се видят много красиви разноцветни дървета. Целият Хараре е обгърнат от лилави, червени, бели, розови и оранжеви цветя.

3. Зимбабве има много интересна история. На територията на страната са открити останки от древни градове. Според редица книги пък известната Савска царица някога е живяла на територията на съвременен Зимбабве.

4. Великият Зимбабве е модерното име на древен град, който се намира в страната. Той е основан през 1130 година преди Христа и представлява 24 хектара каменни руини, намиращи се в провинция Масвинго. До края на 1920 година западни археолози са вярвали, че градът е построен от финикийци или от араби. Днес научният свят вярва, че Великият Зимбабве е бил основен център на древните родственици на днешното етническо мнозинство в Зимбабве (народът Шона). Паметникът е под закрилата на ЮНЕСКО.

5. Величественият и красив водопад Виктория се намира на границата между Зимбабве и Замбия. Водопадът е наречен по този начин в чест на кралицата на Англия – Виктория. Неговата височина е 1800 метра и той също е включен в списъка на ЮНЕСКО. Другото име на водопада е Mosi-oa-Tunya – в превод „пушекът, който гърми“.

6. През 2008 година в Зимбабве се случва една от най-големите инфлации в света. Тогава, след като правителството изплатило заплатите, в хазната останали само 217 долара. Националната банка прибягнала до печатане на зимбабвийски долар с деноминация от 100 трилиона.

7. Националната валута на Зимбабве (от 15 април 1981 година до 30 юни 2009 година) бе зимбабвийският долар. Сега в страната можете лесно да платите в щатски долари.

8. В цялата страна има „перални“ за парите. Там се измиват щатските долари, защото с долара, който има добре разпознаваеми символи, може да си купите повече, отколкото с мръсна банкнота.

9. Зимбабвийската птица е държавният герб на страната. Можете да видите този символ навсякъде в Зимбабве. Птицата краси и много сгради в държавата.

10. Зимбабве е една от най-бедните страни в света.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте малка част от тази очарователна африканска държава

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Височината на водопада е 108м.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо, но финала ме отказа.
14
0
 
4
 
! Отговори
Динозавър! преди 9 години
Великолепна снимка!
13
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Ако наистина ви се иска да видите кадри от Зимбабве, а не напудрени туристически фотографии - вижте тук tema.ru/eng/travel/zimbabwe/
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ot kak anglichanite gi napunaha, Zimbabve ne e dyrjava . Banknoti po 100 triliona, vecher hotelite gi zatvarqt i ohranqvat s kala6nikov.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pishete che e edna ot nai bednite strani vuv sveta . Kogato belite bjaha na vlast Zimbabve hraneshe polovinata na Afrika sus meso zareviza i drugi produkti Stanaha nezavisimi i stolizata stana kato ziganski kvartal vuv BG izgoniha belite hora i sega umirat ot glad Afrikanska nezavisimost
10
1
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Ако беше този...водопад в България,до сега да бяха го приватизирали и застроили наоколо с кичозни хотели.По това се различаваме...напредналите българи от...изостаналите неуки,непросветени и ядящи бананите с...корите зимбабвийци.
9
2
 
1
 
! Отговори
Ваша Валя преди 9 години
Водопадът Виктория се счита за най-голям на земята, което е обосновано предимно на широчината му или ако трябва да бъдем точни на съчетанието от широчина и височина. Иначе е по-нисък от нашето Райско пръскало. Виктория е висок в средата 108 м, достига най-много до 120 м, а Райското пръскало е 124,5
8
1
 
2
 
! Отговори
Ваша Валя преди 9 години
До ИванШирочината на водопада е 1800 метра. Не знам какво са се объркали.
7
0
 
1
 
! Отговори
Ваша Валя преди 9 години
До ИванШирочината на водопада е 1800 метра. Не знам какво са се объркали.
6
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
В Зимбабве ядат живи...хора,защото нямат пари за ток,или не знаят как да си запалят...огън.Освен това,българите които живеят в Хараре,всички ги правят...професори в тамошния...университет,защото знаели английската азбука и можели да броят до...сто.Хубава страна е Зимбабве,няма зима,има хлебни дървета,бананите растат по...палмите и зимбабвийците преживяват...някак;за разлика от...нас.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hubavo, ama v afrika. tam nishto ne e v red.
4
0
 
4
 
! Отговори
Леле-мале преди 9 години
Като правите реклама на нещо, си проверявайте информацията! Виктория е 108 м, не 1800 (което е повече от нелепо), а това за савската царица е пълна измишльотина и е свързано имено с факта, че надутите европейци не са вярвали, че чернокожи са способни да построят каменен град (както буквално се превежда Зимбабве)...
3
1
 
2
 
! Отговори
Мозамбик преди 9 години
В Мозамбик живеят най-славните племена, а в Зимбабве живеят най-долните ***.В Мозамбик природата е красива, а в Зимбабве е покрита от местните с мръсотии и пластмаса. В Мозамбик слънцето изгрява час и половина преди Зимбабве!В Мозмамбик живеят хора, които обичат мира и труда и пеят щастливо песни. В Зимбабве живеят деца на наркопласьори, военолюбци и предатели.В Мозамбик децата се учат на четмо и писмо в просторни слънчеви училища. В Зимбабве децата ги учат на черна магия и вещерство!
2
0
 
2
 
! Отговори
Drug ivan преди 9 години
До ИванТъкмо това гледам и аз как ни впечатляват...
1
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Няма водопад на планетата Земя, който да е висок 1800 м!!!*** ли сте там или не можете да превеждате?