Любопитни факти за Зимбабве – част втора

Какво още не знаете за тази африканска страна
29 мар 2015 15:38, Теодора Драгоева
4
Любопитни факти за Зимбабве – част втора
Снимка: Baynham Goredema

Екзотиката на Африка не може да се сравни с нищо. Черният континент е дом на много страни, включително и на перлата Зимбабве.

В първата част с интересни факти за Зимбабве завършихме с това, че тази африканска страна е една от най-бедните в целия свят, а сега е време да довършим разказа си:

11. Въпреки бедността, Зимбабве е доста цивилизована страна. Тя не е опасна за туристите – освен ако ходят сами по улиците през нощта, разбира се.

12. Храните в Зимбабве са скъпи (по африканските стандарти). Например, за парите, с които в съседна Южна Африка или Кения може да си купите цяла количка с храна, със същата сума в Зимбабве няма да може да купите повече от една трета от тези храни.

13. Националната кухня на Зимбабве е много екзотична. В нея може да намерите крокодилско месо или месо от змия, бяла царевица, овесена каша или пиле с кокосов сос.
Най-популярните напитки са царевичните бири „vhavha“ и „chibuku“. В допълнение към местната кухня обаче в много големи градове има ресторанти с европейска и американска храна.

14. Зимбабве се смята за водеща африканска страна в областта на ловния туризъм и сафаритата. Широките равнини по протежението на бреговете на река Замбези са много предпочитани, тъй като те са дом на много диви животни като леопарди, лъвове, биволи, слонове и антилопи.

15. На 18-ти април Зимбабве празнува Деня на независимостта. Страната е била колония на Великобритания и се е наричала Родезия (в чест на пътника и ловеца на съкровища Сесил Роудс). На 18 април 1980 година Родезия получава независимост от Великобритания и е преименувана на Зимбабве.

16. Руините на друг древен град – Кхам са разположени в провинция Matabeleland North. Градът започва да се развива след средата на 15-ти век, когато по неясна причина (може би заради изчерпване на природните ресурси) хората Шона напускат Великия Зимбабве. В Кхам се намират руините на царски дворец от камък, който е построен над всички останали сгради.

17. Националният парк Матобо хилс в Зимбабве съчетава в себе си както исторически забележителности, така и природни красоти. Първите хора, заселили този район са отпреди 20 хиляди години. Древните пещерни рисунки, изобразяващи сцени на лов, на война и на спокоен живот свидетелстват за това.

18. Любителите на дивата природа трябва да посетят Националния парк в Зимбабве „Mana Pools“ и ловния резерват „Sapi Chevore“, намиращи се около долното течение на река Замбези, близо до границата с Мозамбик. През 1984 година тези зони са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Влажността им привлича много диви животни, особено по време на сухия сезон. Те са дом на най-голямата популация в света на черни носорози. Срещат се също така слонове, хипопотами, лъвове, леопарди, крокодили и много видове антилопи.

19. Зимбабве е третата страна в света по отношение на производството на азбест. Първо място заема Китай, а второто място е отредено на Италия.

20. В страната се правят много интересни сувенири. Магазините и пазарите на големите градове в Зимбабве са пълни с различни сувенири, изработени от крокодилска кожа или слонова кост. В много случаи обаче сувенирите се оказват фалшиви, така че туристите трябва да бъдат внимателни дали не плащат прекалено много пари за дадено нещо.

А сега посетете галерия на Тialoto.bg и разгледайте още снимки от прекрасната африканска страна Зимбабве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
ivo преди 9 години
Azbesta e zabranen produkt,dokazan kancerogen. Koy im go izkupuva?
2
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Както и в първата част писах за Зимбабве,хората там са много кротки и доверчиви.Всеки нашенец отишъл в Хараре,може да стане...професор в университета,стига да знае английската...азбука и да може да брои до сто,без да се обърква.Това за храните е...вярно,но местните хора си ядат хляб от хлебните дървета и пият кокосово мляко -чисто(тук у нас го разреждат с краве...мляко).Вечер там е опасно,защото има местни борци за...права и свободи(но поне само...вечер).Хубаво е в Зимбабве,гладен няма да легнеш
1
0
 
8
 
! Отговори
Alex south africa преди 9 години
21. Има две племена шона и нтебеле, които се мразат взаимно, Нтебеле са пълните селяни22. Толкова е хубаво в Зим., че половина им страна работи тук в ЮАР.23. Много мразят белите и изгониха и завзеха на белите фермери земята сега умират от глад 24. Половината, които пристигат в ЮАР плувайки през река с крокодили и хипос, не са виждали светофар.25.Повечето вярват в шамани изнасилват деца, и спин е навсякъде при тях.26.Робер Мугабе президента е расист мрази белите и разби хубавата държава.....