Древният град Чан Чан

Това е най-големият град от глина в света
1
Древният град Чан Чан
Снимка: wallpaperswiki.org

Чан Чан се намира в близост до тихоокеанското крайбрежие в района на Ла Либертад, Перу.
Някога, преди Колумб да открие Южна Америка, градът е бил най-големият на целия континент.
Днес Чан Чан също може да се похвали с „отличие“ - той продължава на бъде най-големият град, само че от глина и то в целия свят!

Преди много, много години Чан Чан е бил столица на цивилицазията Чиму. Той е построен около 850 година и е съществувал до завладяването му от империята на инките през 1470 година. В най-добрите си години, по време на Чиму, глиненият град се е простирал на 20 квадратни километра и в него са живели около 60 000 души.

В Чан Чан е имало девет големи правоъгълни крепости, заобиколени от гъсти глинени стени – високи между 10 и 20 метра. Между тях са се криели хиляди сгради, включително храмове, жилища, складове и погребални платформи. Често по стените на сградите могат да се видят релефни резби, представляващи абстрактни мотиви и животни.

Извън тези девет крепости се намират четири сектора, в които се е работило (тъкане, обработване на злато и сребро). За съжаление, Чан Чан е бил лишен от благородните метали, благодарение на испански иманяри, които ограбили града още през 16-ти век.


Необичайният град е създаден в една от най-мрачните крайбрежни пустини в света, където средната годишна сума на валежите е изключително малка. Заради сухия пустинен въздух, глинените структури на Чан Чан са запазени и до днес.

По ирония на съдбата обаче, промените в климата заплашват съществуването на древния град, тъй като в последно време проливните дъждове в района са често срещани.
Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте перуанското съкровище Чан Чан – най-големият глинен град в света!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Публикувайте повече такива материали, интересни са.