Санша - град в океана

Парадокс: Той е и най-големият, и най-малкият в Китай
10 окт 2015 14:40, Теодора Драгоева
3
Санша - град в океана
Снимка: chinadaily.com.cn

През месец юли 2012 година Китай обяви появата на нов град, наречен Санша. Той се намира на остров Юнсин, разположен в Южнокитайско море. Отдалечен е на 350 километра югоизточно от Хайнан и е познат още като „остров Уди“.

Неговата реална площ е толкова малка, че пистата, построена от китайските военни през 1990 година и дълга 2,7 километра, стърчи почти половината в морето. Общата земна площ на Санша е 13 квадратни километра, но водното пространство, за което се твърди, че градът притежава, е около 2 милиона квадратни километра!

Това прави града едновременно най-малкия и най-големия в Китай – най-малкият град по площ и население, но най-големият по обща площ. Името „Санша“ означава „три плитчини“ на мандарин, а в града има изградени банки, библиотеки, обсерватория, хотели, болници и други сгради. Наскоро Санша започна да приема и туристи, заради които са построени два музея.

За островите в Южнокитайско море обаче спорят няколко страни – Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам, Тайван и разбира се, Китай. Чрез създаването на град Санша в спорния и богат на ресурси район, Китай обявява, че има единствено право над островите.

Това позволява на страната да се възползва от морските ресурси, както и от огромните запаси на петрол, които се смята, че има под морското дъно. Районът в Южнокитайско море е и изключително значим в геополитически смисъл, защото това е вторият най-използван морски път в света. Една трета от световния транзит минава през тези води.

Посетете галерията на Тialoto.bg и разгледайте град Санша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 8 години
Щото не е статия за бЕлата Златка или за Русия...Все още Китай не е купил *** у нас :)
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а има няколко коментара що