Ще предизвикат ли САЩ трета световна война?

Москва няма намерение да отстъпи за Сирия, пише руският печат
Обновена: 27 авг 2013 14:05 | 27 авг 2013 09:19, Елка Василева
413
Ще предизвикат ли САЩ трета световна война?
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО се канят да свалят с оръжие сирийския президент Башар Асад, без да изчакат решение на Съвета за сигурност на ООН, на което са "плюли предварително", пише "Комсомолская правда". "Дали евентуалният удар на САЩ срещу Сирия ще предизвика трета световна война?", пита в заглавие изданието.

Схващайки, че заради възраженията на Русия и Китай няма да получат разрешение от Съвета за сигурност да се намесят във вътрешния конфликт на една суверенна държава, страните от НАТО една през друга заявяват, че ще започнат война и без санкция от ООН. Както се казва, маските са свалени, обобщава ситуацията руският вестник.

Трийсет и седем страни обсъждат възможността да сформират антисирийска коалиция, а междувременно Русия прикани Запада да се възпре от разпалване на нова война и да не повтаря "авантюрата отпреди десет години" - нахлуването в Ирак под претекста, че Саддам Хюсеин притежавал оръжия за масово поразяване, посочва всекидневникът.

"Нещата май не са стигали още тъй близо до сериозна намеса на САЩ", коментира наблюдателят на "Комсомолская правда" Исраел Шамир.

Още по темата

Според оптимистите в Пентагона "Русия ще се ограничи със сериозно предупреждение, ще изрази възмущение и толкова", както станало в случаите с Ирак и Югославия. Те обаче твърде вероятно грешат. Времената вече са други. Залозите са твърде високи и Москва няма намерение да отстъпи. Ситуацията напомня 1962 г., конфронтацията Хрушчов-Кенеди, смята аналитикът. Той изразява опасения от нова ракетна криза и се пита кой пръв ще си изпусне нервите - Путин или Обама.

Експерти предупредиха, че до две денонощия Вашингтон може да обяви война на Дамаск, пише "Росийская газета".

Официозът подробно отразява вчерашната пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров, приканил да се изчака докладът на инспекторите от ООН, разследващи предполагаемата употреба на химически оръжия в Сирия.

Лидерите на Г-8 заявиха тази година в Лох Ърн, че всички подобни съобщения трябва да бъдат внимателно разследвани, а резултатите - изпратени в Съвета за сигурност, посочил Лавров.

Комисията на ООН започна работа на място цели пет дни след предполагаемата химическа атака. САЩ и съюзниците им изтъкват това сред основните аргументи, за да се приложи възможно по-скоро силов сценарий. Лавров обаче категорично отхвърля този довод наред с руски експерти, изтъква "Комерсант".

"Предполагаемо използваните край Дамаск нервнопаралитични вещества се употребяват главно като аерозоли. При все че се изпаряват, те може да бъдат открити на мястото на евентуална атака, също и в кръвта и косите на жертвите. Тук става въпрос за седмици и забавянето с няколко дни не е критично, за да се установи дали е използвано химическо оръжие или не", пояснява за вестника московският специалист Андрей Баклицки.

Но дори да бъдат открити следи от химически оръжия, ще е трудно да се установи източникът на атаката. "Въстаниците ще изтъкват, че само правителствените сили разполагат със запаси от нервнопаралитични вещества и средства за доставката им. Режимът пък ще обвинява "терористите" в провокации", прогнозира експертът.

"Независимая газета" представя "хипотетичен сценарий" на бъдеща военна операция в Сирия, предвиждащ "първият удар да бъде нанесен откъм морето, тъй като сирийската авиация е твърде мощна".

Според цитирани в "Дейли телеграф" британски правителствени източници обстрелът може да започне до седмица, посочва изданието, което помества предположения на различни медии какви кораби и самолети може да бъдат използвани в Сирия от САЩ, Великобритания и Франция.

В Конгреса на САЩ се чуват различни мнения дали Обама ще иска от законодателите разрешение за операция в Сирия.

Сенаторите републиканци засилват натиска върху Белия дом с твърдението, че Вашингтон "остава твърде дълго в периферията", отбелязва руският вестник.

Според бившия държавен секретар Колин Пауъл САЩ не бива да живеят с илюзията, че могат да предопределят изхода от конфликтите в Сирия и в Египет. "Можем да имаме готовност да подпомогнем хората, щом проблемите бъдат решени. Това обаче са вътрешни конфликти и страните в тези държави трябва сами да се разберат помежду си", цитира негови думи "Независимая газета".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
2
 
0
 
! Отговори
котката преди 9 години
може да избухне трета световн воина САЩ ЩЕ Я СПЕЧЕЛИ .но САЩ е заегнала негативно много даржави и ако те се саюзят САЩ ще победят.
336
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако САЩ предизвикат Русия и Китай ще настъпи такъв апокалипсис, че света ще се превърне в ядрен крематориум. В крайна сметка Русия и съюзниците им пак ще са победители.
335
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До saraМожем много лесно - само трябва да избесим всички ционисти на света и повече човечеството няма и да чуе за световни войни или големи военни и финансови кризи.
334
1
 
9
 
! Отговори
IVAN преди 10 години
НАТО СА 10КИ ДЪРЖАВИ В ТВА ЧИСЛО И БЪЛГАРИЯ ХАХХАХАХ ХАХАА НЕЩАСТНИЦИ АКО ИЗРЕЛ ПАДНЕ СТЕ СА *** С ТВА НАТО АМЕРИКАНЦИТЕ ,ЩЕ СЕ ИЗНЕСАТ КЪМ ДЪРЖАВАТА СИ КОНТИНЕНТ А НАТО КЪВ *** ГО ЧАКА ОТ РУСИЯ И КИТАЙ НЕ МИ СА МИСЛИ САМО ЧИСЛЕНОСТТА НА ДВЕТЕ АРМИИ ,ЩЕ НАБРОЯВА НАД 500 000 000 .ЖАЛНА МАЙКА НА НАТО
333
5
 
11
 
! Отговори
"ЗАТВОРЕНО ОБЩЕ преди 10 години
ИДВА КРАЯТ НА СВЕТА,ПОКАЙТЕ СЕ!!!
332
11
 
4
 
! Отговори
Ахмед преди 10 години
Разбира се САЩ трябва да заобиколят ООН,как така могат само Русия и Китай да дават вето за Сирия,пък НАТО са десетки държави могат спокойно да започнат действие срещу диктаторите
331
1
 
9
 
! Отговори
Pошко преди 10 години
До ^3DAttackГрузинците нападнаха първи приятелю.
330
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ^3DAttackАми отговориха на пряка военна агресия - Грузинските войски пряко атакуваха руски военни (омиротворителни) части, както и руски граждани. Разбира с ако си гледал само Fox по онова време си разбрал друго ама това сие твой проблем!И още по темата Грузия - тия удариха докато в Пекин вървеше откриването на Олимпийските игри, погазвайки хилядолетна традизия на мир по време на Олимпияда. А сега сравни "цивилизоваността" на деншните с античните?
329
2
 
7
 
! Отговори
M преди 10 години
Ruskata armiq naistina ima mnogo savremenni urajiq , a amerikancite samo edni raketi tomahouk i edni nevidimi samoleti ,koito daje stero savetsko urajie gi svalq,6o se kasae do Siriq predstavete si samo ako Rusiq e dala na Asad tezi raketi S300 togava ot aviaciqta i flota na USA i sauznicite 6e ostane samo praholqk
328
15
 
1
 
! Отговори
^3DAttack преди 10 години
Руснаците с каква резолюция на ООН влязаха в Грузия една суверена държава?
327
1
 
14
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Химическо оръжие,права на човека,ООН...дрън-дрън.Спомнете си виетнамската война.Ако сега Русия допусне да нападнат Сирия,следващата цел е Иран,а със него имат обща граница.Дано не направят тази глупост
326
9
 
9
 
! Отговори
ПРОСТ НАРОД , ЕЙ... преди 10 години
РУСИЯ НИКОГА НЕ Е ВОЮВАЛА С АМЕРИКА И НЯМА ДА ВОЮВА!Не забравяйте ,че болшевишка Русия ,се замогна с парите на Западните концерни и Америка!АМЕРИКАНЕЦА Хаммър , беше този който пръв финансира болшевиките!СИРИЯ ,ПРОСТО ЩЕ БЪДЕ СМАЗАНА , БАШАР АСАД УБИТ И АМЕРИКА И РУСИЯ ЩЕ СИ ПОДЕЛЯТ СИРИЯ КАТО СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ!ИМА ДОСТАТЪЧНО ПУШЕЧНО МЮСУЛМАНСКО И БУНТОВНИЧЕСКО МЕСО ...ПРОБЛЕМА Е КАК ДА СЕ БЛОКИРА СИРИЙСКАТА АВИАЦИЯ.ТОВА ЩЕ СТАНЕ С РАКЕТИТЕ И БЕЗПИЛОТНИТЕ САМОЛЕТИ НА САЩ/изпробвани успешно/
325
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До просто човекХах ако стане нещо такова Русия ще ги спука американците. Само вижте парада в Москва на 9 май.Видяхме го,купчина стара железария от 80-те...има да чакаш някой да ги спука Американците.Я погледи в youtube с превод за тоя парад,тогава дрънкай глупости...
324
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До London callingdiktatori....za sajalenie si 4e o6te ne si razbral koi e diktatora na sveta.pii si amerikanskata kola i pla6tai na amerika dokato si jiv.6alom brat
323
0
 
23
 
! Отговори
константин преди 10 години
че света от 15 години е във война !!! Афганистан, Ирак, Либия, Египет, Индия-Пакистан... по целия свят има военни конфликти... тва не е ли световна война? Участват хиляди военни от страни по целия свят, умират хиляди невинни всеки ден... тва не е ли световна война? или ще го наричаме "глобален" военен конфликт, по-модерно звучи...
322
2
 
22
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Долу гадните Евреи.
321
1
 
2
 
! Отговори
до 360 преди 10 години
иска ти се...ама май и сам не си вярваш!
320
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
споко, няма да има WW3... същите глупости се говориха и за ирак преди години
319
2
 
2
 
! Отговори
Sirius B преди 10 години
3 sv.e v Na4alnia si Stadii,Polojenieto e Strashno seriozno,vednaj otklu4en li e zmeq,tejko na vsi4ko jivo.Nadqvaiite se i se molete Izvanzemnite galakti4eski sili da se Namesqt i Predotvratqt i Sprat Nasheto Samouni6tojenie. Izvanzemnite Galakticheski Federacii Vsi4ko Vijdat Spokoino!
318
3
 
21
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
до Ленин 360Другарю Владимир Илич....явно изобщо нямате никаква представа за руската съвременна авиационна техника..щом казвате стари на самолети като Су-34, Су-30СМ, Су-35С, Су 37,Су 27и разновидностите на Миконян...Миг 29 , Миг 31, Миг 35...да не споменавам хеликоптерите им ..осведоми се пич ,после пиши глипостите си...