Грешка ли ще е военна намеса в Сирия?

В Инджирлик е забелязан "самолетът за края на света"
Обновена: 28 авг 2013 15:14 | 28 авг 2013 08:57, Елка Василева
134
Грешка ли ще е военна намеса в Сирия?
Столицата на Сирия Дамаск. Снимка: Reuters

Очертаващата се военна намеса в Сирия е водеща тема за редица издания. Френският президент Франсоа Оланд вчера изрази готовността на Франция да защитава цивилните, но евентуална интервенция в Сирия поражда дълбоко разделение във френската политическа класа, пише в. "Фигаро". Не са малко партиите, сред които Национален фронт и Ляв фронт, които са убедени, че Сирия ще се превърне в блато, в което ще затънат френските войски, посочва изданието. Дали в юридически план е възможна намесата на международната общност в Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не даде мандат в тази насока, пита вестникът.

Съществува алтернатива и тя датира от 2005 година. Тогава Общото събрание на ООН прие документ, който призовава международната общност да се намеси във вътрешните дела на дадена страна, ако тя не изпълнява задълженията си да защитава населението си от престъпления срещу човечеството, примерно използване на химически оръжия. В тази юридическа рамка няма нужда от мандат на Съвета за сигурност. На дипломатически жаргон гореспоменатата алтернатива се "Отговорност за защита".

Върху разделението сред френските политици относно войната във Сирия се спира и френският в. "Монд". Мнозина са тези, които във Франция вече говорят за огромна грешка, за рисковано начинание или за сляпо следване на САЩ, подчертава всекидневникът.

Още по темата

Американска медия вече прогнозира, че от четвъртък се очертават три дни на удари по Сирия. Но САЩ опровергаха това съобщение с аргумента, че Барак Обама все още прави оценка на ситуацията. Твърди се, че утре САЩ ще разпространят доклад за използваните в Сирия химически оръжия, в който ще се подчертае отговорността на режима в Дамаск, пише в. "Кориере дела сера".

Италия чрез премиера Енрико Лета обяви, че няма да предостави базите си за интервенцията, ако няма мандат на ООН, припомня изданието.

САЩ обаче, както изглежда, разчитат на Турция, където в базата Инджирлик е била забелязана специалната версия на американския самолет Джъбмо E4B. На авиационен жаргон тази машина е известна като самолета за края на света. В света от него има само четири броя и той е проектиран и оборудван така, че да се използва при евентуален ядрен конфликт в големи мащаби. При спешни случаи машината може да превозва най-висшите американски държавници, които от борда й да контролират и командват каквито и да е операции. Една от четирите машини летя именно след атентатите от 11 септември 2001 г., припомня вестникът.

В коментарна статия изданието се спира и върху твърдата риторика на държавния секретар на САЩ Джон Кери, опитващ се да убеди сънародниците си в необходимостта от интервенция в Сирия, след като там за над 2 години бяха убити над 100 000 души. Кери трябваше да насочи вниманието върху ужасите на конфликта, върху съдбата на сирийските деца, защото американците все още далеч не са убедени, че е необходимо да се намесват в Дамаск, посочва вестникът. За разлика от Ирак този път САЩ не трябваше да полагат усилия, за да сформират коалиция за евентуална интервенция. Тя се създаде спонтанно и в нея са някои предани съюзници на Вашингтон, като например Великобритания, както и други заинтересовани страни, като Турция и Саудитска Арабия, подчертава италианският вестник.

Докато САЩ и Великобритания подготвят планове за намеса в Сирия, бивши британски висши военни предупреждават за непредвидими последици, посочва британският в. "Гардиън" . Сред тях е и бившият началник на генералния щаб на британските въоръжени сили лорд Данат. Изданието посвещава няколко анализа на конфликта. Атака по Сирия само ще доведе до разпространение на конфликта и до още повече убийства, се твърди в първия от тях. Предстои британските депутати да вземат решение относно Сирия, но над тях тегне призракът на британската интервенция в Ирак, предупреждава втори анализ.

В трета статия се съобщава, че сирийският елит е започнал да напуска страната през границата с Ливан редом с обикновените бежанци. Четвърта статия посочва, че най-сигурна индикация за предстоящ удар по Сирия ще е отпътуването на инспекторите на ООН, които са на мисия там.

Великобритания очевидно няма да изчака Съвета за сигурност на ООН по сирийския въпрос, посочва британският в. "Индипендънт". Изданието предупреждава в друга статия, че ако САЩ започнат военна операция на страната на противниците на Асад, те де факто ще застанат на страната на Ал Кайда, тъй като срещу режима на Асад се сражава Фронтът ан Нусра, който е съюзник на терористичната мрежа. Можем да се обзаложим, че ударите на САЩ по сирийски цели няма да бъдат насочени срещу Фронта, посочва вестникът.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
*** АМЕРИКАНО- ТУРСКА ***! ГОСПОД ДА ВИ НАКАЖЕ!БИТЕРИ ,ГАДНИ ВОЙНОЛЮБЦИ!
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казва се Великата Депресия и не завършва с Втората Световна, макар втората война да е следствие на нея. Тези изводи се натрапват на публиката с цел да се създаде "позитивна" нагласа към военните разходи като изход от ситуацията. А както е известно на война има само смърт и то в размери които за нормална ситуация са лудост. Ако има нещо което води до война максимално бързо то е игнорантството и непознаването дори на собствената История. youtube/watch?v=vW5yvuyhVyI
120
0
 
5
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
До Анонимен 126-"А после....??? "ПОСЛЕ НЯМА ДА ИМА!Нито да пише,ни да чете! Наполеончо и Хитлерчо,*** мекерета,бяха зинали да владеят света,но безславно ги отвеяха!Поредна чистка,разбирай много народ ще се пресели в отвъдното и само *** ще се влачат по изпепелената земя!Така ни се полага.
119
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямата рецесия в САЩ завършва,забележете,с избухването на Втората световна война!Я да поумуваме малко"кой аджеба е имал интерес от тази война?"!Тарикатите Хамериканци са снабдявалис оръжие,техника и всичко необходимо за водене на военни дествия както Хитлер,така и противниците му?!И икономикат тръгва и проблемите в САЩ изчезват и ............ идва времето на голямата тояга?!Бум в Хирошима и Нагазаки!?Хоп-лала!Е,на ви "демокрация"!По Хамерикански!Сега Сирия!А после....???
118
0
 
3
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
kolko li hilyadi sa ubitite sled teroristichnata operaciya arabska prolet?v siriya ne se srajavat siriiski grajdani sreshtu asad a sa chasti ot izrael,franciya,velikobritaniya i arabski naemnici.100 000 ubiti tryabva da lejat na savesta imenno na politicite ot tezi strani.
117
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Навремето американците направиха фалшив атентат срещу папата и набедиха затова България. Сега избиха сумати народ с хими4еското си оръжие и набедиха Асад.2001 сами си взривиха кулите и набедиха Авганистан и Ирак.Нищо ново под слънцето американците извършват някое престъпление и набеждават някоя държава после всички знаем война разрушение ограбване на ресурсите на държавата ит.н
116
0
 
26
 
! Отговори
НЕ на ядрената война преди 10 години
Все *тите искат война, тоест мор за другите неевреите, как беше онази дума с дето почва с г, и после как да не бъдеш ксенофоб и антисемитист. Че и се съди за това, от страх някой да не разкрие какви *нари са всъщност.
115
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мръсни американски гадове .....
114
4
 
20
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 112Какво печелят евреите от ислямизацията на Европа ли?Не ставай смешен.Евреите много по- добре манипулират и много по- лесно биха могли да управляват примитивни мюсюлмани, особено подчинени на шериата, отколкото себелюбиви, егоистични и много често много по- умни и от самите тях бели европейци.Либерализмът и комунизмът за съжаление лишиха Европа и Америка от християнски дух и ценности, това разедини и вътрешно техните общества, които слугуват вече само на парите и е пътят за унищожението им
113
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До смешници ти си ненормален мутант бе .много си се объркал .та нали русия има същите проблеми като асад в чечня нали и терористите в чечня ги въоражава цру и шейховете от персийския залив.а шейховете спонсорират и терористите и в сирия .гръмни се бе невежа
112
0
 
30
 
! Отговори
евлоги преди 10 години
тези *** американците не се научиха да не се месят в работата на суверена държава.това упражнение го правиха навремето в ирак либия египет тунис алжир авганистан и какво демокрацията там да не би да е станала по голяма .не е,само дето *** от вашингтон избиха сума ти народ .най големия терорист в света е сащ .дреме им за демокрацията на сащ на тях им трябват ресурсите на арабите.но след всяка воена интервенция на сащ идва разруха жертви е алкайда.затова не ги съжелявам като ги убиват
111
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия слуги на сатаната съвсем се омотаха. Ква стана тя? Ал кайда разруши кулите...нападнаха Афганистан и Ирак. Сега пък ще помагат на Ал кайда да събори властта в Сирия. Тази масонска противохристянска държава САЩ изтребили почти цяла раса. Повръща ми се. Дано се разпаднат скоро и им се стовари гражданска война да видят какво са носили на човечеството.
110
3
 
26
 
! Отговори
Американец преди 10 години
Не, няма да бъде грешка,защото човечеството веднъж и за винаги ще се освободи от американските вандали,
109
0
 
22
 
! Отговори
До yatsamngoi преди 10 години
yatsamngoi, бунтовниците запада не иска да ги спира, бунтовниците ги въоръжават и подпомагат всячески!До "смешници": ислямистите ги подкрепя запада, Русия подкрепя светското (това означава нерелигиозно) правителство което защитава правата на 12% (сега по-малко заради избитите) християни.Грешка ще е намесата, от човешко-морална точка, както е грешка самия факт че въоръжават ислямисти - това само морални *** не го виждат!
108
0
 
34
 
! Отговори
Схемата е: преди 10 години
Колкото повече войни се водят -толкова повече гладни,безработни хора.Колкото повече конкуренти за едно място-толкова по-ниска заплата.Колкото по-ниска заплата-толкова по-големи печалби за корпорациите.Честита глобализация на бедните и дупе да ни е яко!
107
52
 
7
 
! Отговори
смешници преди 10 години
А руснаците не са никакви християни, щом помагат на някакви ислямисти. Където е имало комунизъм моля да не ми се говори за християнство! Затова комунистите едно време взривиха църквата "Света Неделя", щото толкова са християни. Да живеят САЩ - най-силното оръжие на християнството!
106
15
 
4
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До NIKO11111И когато евреите ислямизират света печелят какво?Май ви гони или пълна шизофрения или пълна неграмотност.Залагам на второто
105
5
 
32
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Дано нашите сегашни "временни протурски" управници не ни намесят.Трябва да сме неутрални, Паси да си мълчи за и да не ни вкара в проблеми, а Правителството категорично да декларира неучастие. Иначе християнската ни държава ще подкрепи ислямистите. А ние не искаме това, нали г-н "временен, обърнат с гръб към дпс" премиер ?
104
8
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 10 години
ДА !!!Необходима е само мисия да намери и унищожи химическите оръжия, независимо чии са !Иначе войната само ще докара криза с петрола, но ще помогне на САЩ да преодолеят кризата си и да тръгнат нагоре.
103
25
 
3
 
! Отговори
piffacota преди 10 години
С война се ршава всичко.Кво хленчите и ревете.Разликата,че преди се е водела с мечове и саби,а сега е с копчета.Обикновено ги описват като червени.