Удар срещу Сирия едва ли ще доведе до сблъсък Русия-САЩ

Руските кораби не са заплаха, увери държавният секретар на САЩ
Обновена: 5 сеп 2013 14:11 | 5 сеп 2013 08:37, Елка Василева
101
Удар срещу Сирия едва ли ще доведе до сблъсък Русия-САЩ
Руските кораби ще стоят настрана, уверен е Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Американски военен удар по Сирия заради употребата й на химически оръжия едва ли ще доведе до сблъсък с Русия – ключов съюзник на Сирия, който блокира усилията да се санкционира Дамаск в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

"Руският външен министър Сергей Лавров ясно даде да се разбере, че Русия не възнамерява да води война заради Сирия", заяви Кери на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Кери заяви, че Лавров и руският президент Владимир Путин ясно са дали да се разбере в разговори, че "Сирия не се издига до това ниво на конфликт".

Още по темата

Русия е важен доставчик на оръжия на правителството на Башар Асад. През юни тя заяви, че е разположила 16 бойни кораба в Средиземно море, което е първото й постоянно военноморско дислоциране там от края на СССР.

Миналата седмица Москва обяви, че изпраща два бойни кораба в източната част на Средиземно море на редовна ротация.

Американски военни представители омаловажиха този ход, като казаха, че руснаците редовно извършват такива ротации на свои бойни кораби, както правят и американците.

Кери също заяви, че руските кораби не са заплаха. "Корабите им стоят настрана. Те не представляват заплаха и не мисля, че такова нещо би се случило", заяви Кери, вероятно имайки предвид възможността за руски ответен удар на евентуални военни действия на САЩ срещу Сирия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надига се СВЕТОВНА ВОЙНА.Това е истината!!
76
2
 
2
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
ех, като четеш коментарите, всички са изключителни експерти. всеки един в бг знае всяка установка и ракета която е направена, всеки кораб който е в морето. естествено че няма да има противопоставяне русия-сащ. ако има такова това ще е края на света. може и изобщо да няма удар срещу сирия, още не е гласувано в конгреса.
75
7
 
24
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Стелтовете са най слбите неспособни самолети на америка впрочем тя няма надежна техника .Доказа се че ЗРК С125 Нева в югославия е пет пъти по добър и надежден от тъпите самолети стелт които заслужиха само подигравки от света.По късно и сега в Сирия е ясно от изявления на американски и дори израелски представители че те се страхуват не само от С 400 но и от С 300 и С 125 Нева .Ще ги е шубе американците като се репчат на света а са никои
74
4
 
22
 
! Отговори
стелтъ преди 10 години
Сами са си виновни краварите, ако бяха казали на сирийското ПВО, че раптора е невидим, можеше и да пропуснат, да не им кършат хатъра, ама те си мълчат ...и ето го резултата! Раптора е ударен със сигурност над сирийско въздушно пространство, но е паднал у данчовците..голем смех и тоя стелт като оня стелт над сърбия!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
появилась информация о том, в районе Суэцкого канала при проходе Красного моря в сторону замечен китайский корабль проекта Jinggangshan. 2 часа назад () проследовал мимо нас по направлению к Суэцкому каналу. Бортовой номер 999. Скорость 14 узлов, судя по этому имеет конкретные указания быть в определенный момент. Мы сейчас в Красном море где-то в центре, написал автор.
72
2
 
17
 
! Отговори
анонимен 101` преди 10 години
Според вестника Post Oklahoman, позовавайки се на американски военни източници, че F-22 Raptor се разби в северната част на Йордания, източници казват за възможността да е свален F-22 Raptor от сирийски ракети. всичко се е случило в близост до сирийската граница , докато военен експерт Джон Blu Reed пред вестника казва,че сваления F-22 Raptor потвърждава,че Сирия има защита от актуализирана система на C-300, C-400 ракети или ракети L. "САЩ Експертът също така заяви, че САЩ - Рсия се обтягат отно
71
5
 
29
 
! Отговори
С400 преди 10 години
Морските пехотинци от руския флот са там да охраняват..разчетите на C-400 и самите установки, пиле няма да прехвръкне над Сирия! Руснаците горят от нетърпение да тестват във бой, а шума около С-300 беше само за заблуда! Не напразно краварите ги е страх да ударят, крият се зад някакви си там резолюций от ООН и конгреса, та те са толкова безскрупулни, че нямат нужда от никакви разрешения, просто в момента ги е страх от "неизвестното"..ами ако С-400 сваля балистични ракети и Русия е под чадъра?..
70
15
 
4
 
! Отговори
... преди 10 години
imashe rusko voenno prisastvie i pri udarite v Iugoslaviq, no to beshe, samo fiktivno..rusnacite samo gledaha otsrani, kakvo pravqt amerikancite..uchat se rusnacite, kak se pravi udar po darjava na 10000km rastoqnie bez izpolzvaneto na balistichni raketi :) Sega rusnacite shte zqptak, kato uchenichki za poreden pat :)
69
8
 
31
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Руските кораби Азов и Николай Филченков натоварени с морски пехотинци са тръгнали към Сирия .те са натоварени с военна техника съобщава Руската осведомителна агенция и във вестник Сега днес има голяма статия за това
68
4
 
30
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
И Русия праща не само кораби в Сирия но и морски пехотинци които ще бъдат разположени в Тартус съобщава днес руските ВМС цитирани от ИТАР ТАСС
67
5
 
19
 
! Отговори
до ген. Деникин преди 10 години
за ген.ми се струваш доста плиткоумен!Китой в днешния си вид е плод изцяло на Русия, с цел да противодейства на извратените самоцели на ЦРУ!спирам до тук.
66
15
 
19
 
! Отговори
ген. Деникин преди 10 години
До 55 Патриот. Запомни от мен че най - големият враг на Русия в дългосрочен план това е Китай, помисли малко. Недей да робуваш на евтино противопоставяне изток - запад. Китай се нуждае от територия. Дано руснаците са го разбрали това
65
5
 
19
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
До Шопа Що се отнася до другия кораб казва се Слава ако осведомителните агенции са му пропуснали името не съм виновен.Що се отнася до това знам ли какво е С40знам именно защото бях войник в ПВО през 1999 2000г така че познавам и С300 на каквито дивизиони съм служил така и С400 които излязоха през 2004 и досега са най добрите руски ракети които американците не могат да ловят и само Русия ги има скоро и Сирия .
64
5
 
28
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
Изказването на Путин е много ясно: АКО СЕ ДОКАЖЕ!Нещо ,което всички знаем,че няма как да стане:"Ако имаме обективни, точни данни кой е извършил това престъпление,ще има реакция, заяви Путин. Но пропускате услужливо и какво друга каза:"Всякакви други поводи, начини, които биха оправдавали употребата на сила по отношение на независима и суверенна държава, са недопустими и те не могат да бъдат квалифицирани по друг начин освен като агресия
63
2
 
14
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
До одисей Русия първоначално отказа но на 21 юли потвърди решението си да изпрати контингент в състава на кейфор който бе изпратен на 25 юли и сега си е там тогава България заяви че ще пусне руснаците ако имат договорка с нато те я имха и я изпълниха .Станах и свидетел на кацинето им в Габровница ,Румъния също им даде небето си
62
5
 
20
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Шопче, тъпичко, изказваш се пристрастно, напомпано си със самочувтвие, но в ментално отношение си като повечето съвременни ***, оформяли се в условията на демокрацията, т. е. с огромни пробойни в в познанията, -- следствие от образователната политика на новия цивилизационен избор.Това, което аз пиша, е "висока топка" за вас, келеметата.
61
22
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До МамантосДвойка по география.Иран в стратегическо отношение е през девет планини в десета глуха.
60
19
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Одисей 1Стига си му обяснявал, говорите за различни неща, България не пусна подкрепления за бандитите, окупирали летището на Прищина и те увиснаха.Чак после пуснаха русланите с контингент за KFOR. А и не го ли виждаш тоя, че не знае какво е С400.
59
6
 
22
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Русия е ясна... Каква, обаче, ще бъде реакцията на Иран и Китай, и особено на първия? Иран има потенциал да отблъсне атаката на Запада в малките и` мащаби, така, както я представя *** от Белия дом, и става да направи по-нататъшни военни действия неприемливи за НАТО-вците. ТЕхеран, обаче, не дава много надежди да е решен да защити съзника си.
58
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дано избегнем трета световна война, защото всички знаем, че победител в нея няма да има. Бог да ни пази всички!