Учителите в Арканзас могат да ходят въоръжени в училище

Целта е предотвратяване на убийства в учебните заведения
Обновена: 12 сеп 2013 14:24 | 12 сеп 2013 09:58, Елка Василева
55
Учителите в Арканзас могат да ходят въоръжени в училище
В Арканзас учителите могат да са въоръжени в класните стаи. Снимка: архив, Reuters

Властите в американския щат Арканзас вчера разрешиха на учителите във всички училища да носят огнестрелно оръжие на работа от съображения за сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

В края на август ръководствата на много училища в Арканзас обявиха намерението си да въоръжат с пистолети работещите в тях учители, за да не се допусне повторение на трагедия като тази от декември м.г. в началното училище "Санди хук" в град Нютаун, щата Кънектикът. В това училище 20-годишен младеж застреля 20 деца и шестима възрастни, след което се самоуби.

Главният прокурор на Арканзас Дъстин Макданиъл обаче оспори това решение. Той публикува правно заключение, с което се признава за незаконна инициативата на училищните ръководства.

Вчера специална комисия на щата отмени забраната. Занапред всички учители, както и други служители в учебните заведения в 13-те училищни окръга на Арканзас ще могат да се въоръжат. Разрешението ще бъде в сила две години.

За предотвратяване на нови убийства в училищата в САЩ през последните месеци бяха приети и други мерки, отбелязва агенцията. В щатите Охайо, Тексас и Юта бяха открити специални курсове за обучение по стрелба за учители, на които се записаха стотици педагози. Освен това в много американски учебни заведения се появи въоръжена охрана, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
А защо просто даскалът не си смени работата. Явно не става за педагог.
53
1
 
0
 
! Отговори
tntodor преди 10 години
До ЕмоЕххх бако Емо! Ти от каменната ера ли идваш? Или натам си се запътил! Всяко, повтарям всяко! носене на оръжие извън собствения ти дом в сглобен вид и патрон в цевта си е потенциално намерение за убийство! Единствено органите на реда имат право да носят такова нещо. Ако това се спазва, всеки "престъпник", както казваш, на момента в който го сбарат с патлак ще влезе у кауша!Не мога да разбера аз този комплекс да имаш оръжие. Ако си опонираш с някой накрая оръжие ли ще вадиш да решиш спора?
52
1
 
2
 
! Отговори
Емо преди 10 години
Напълно правилно са им разрешили. То като е забранено, престъпниците дали го спазват. Носенето на оръжие си е основно човешко прави и отличава човека от путьото.
51
2
 
2
 
! Отговори
NBC преди 10 години
До tntodor:Напълно съм съгласен с теб!ТОВА Е ГРЕШНО РЕШЕНИЕ!"Днес"ще въоръжат учители,"утре"бармани,например и т. н.В случея,действително ги "тресе"параноята!Тяхната параноя се отнася и за полицията:Като нищо могат да те застрелят,при арест,ако "направиш"някакво погрешно движение!
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до стария дъбВземаш една релса от вторични, изковаваш къса и дълга катани, учиш се три месеца да ги въртиш и огнестрелно оръжие ти не трябва- вече си черна нинджа!)))
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прогнила е окончателно империята на янките. Време й е да се разпада и да се нормализира светът.
48
2
 
1
 
! Отговори
tntodor преди 10 години
Тц., личи си, че тези хора ги тресе параноята, ама яко! Не е ли по-лесно да се ЗАБРАНИ носенето на оръжие, а за ловците - само пушки с единична стрелба. По този начин всеки с оръжие на кръста ще е потенциален престъпник и ще бъде задържан. Тая простотия, която са я измислили може да доведе до още по-големи трагедии - представете си някое дете да набара оръжието на преподавателя, или по-лошо - той да изтрещи. Като цяло всичко е типично по американски!
47
0
 
0
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
оръжието, извинете
46
0
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Точно така , трябва да се разреши уръжието и в България, отиваш в магазина и си купуваш Глок като пич за една хилядарка. Трябва да се раздаде и на пенсионерите които жиеят в селата и *** редовно ги ограбват. Миналата година кандидатствах за оръжие и ме отрязаха естествено. Тогава да видим дали ще има битова престъпност, в Швейцария е така ...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да не операция РЕСПЕКТ!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стой, или класната ще стреля! Ти, написа ли си домашното? Не бъркай на Марийка под блузката, че ще те прострелям в крака! Много яко! Това прилича на съревнование като от студената война ако едните имат оръжие то трябва и другите да имат за да пазят мира. Кой титан на мисълта го е измислил това не е дори за казване! По добре да не допускат оръжие в училищата вместо да си организират престрелки между изтрещели тинейджъри и такива преподаватели. Боже Боже сами ще се затрием армагедон не ни трябва!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие добре ли сте - да вземаме пример от американците?!Мога да ви кажа че в САЩ престъпността по-висока отколкото в БГ (според статистиките), въпреки че затворите им са препълнени.Въвеждането на по-либерален режим за оръжията означава едно - за всички ненормалници и престъпници ще стане по-лесно да си вземат оръжие.Кога за последно в БГ е имало инцидент като в "Санди хук" или някое масово убийство?
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що не им разрешат профилактично и да стрелят по учениците в САЩ
41
5
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Браво на американците ! Трябва да вземем пример и да разрешат свободно оръжието и у нас за да се изправят нещата
40
4
 
6
 
! Отговори
НЕзнаен преди 10 години
Win - win ситуация. По-малко дебели, малки американчета.По-малко дебели, големи американци.Въпрос на време.Айде хейтвайте.
39
6
 
5
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Наистина са *** тези американци. Като знам как децата тровят живота на учителите, просто чакам поредната новина, подходяща за драматичен филм. Ако толкова искат да намалят убийствата просто да поставят въоръжена охрана.
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното доказателство, че не всичко което идва от Америка е хубаво! Ако има откачило дете в клас със пистолет, за да не се води престрелка в класната стая между него и даскала, първо даскалчето ши отнесе оловото, примерно докато пише на дъска ще бъде застрелян, после без да има конкуренция в клас започва да избива съучениците си. Тогава какъв е смисъла освен ако целта ти не е да продадеш няколко милиона пистолета с цел печалба. Ами ако даскалчето откачи и започне да стреля?!?!?
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даскалите трябва да имат права да бият учениците както намерят за добре и това да не се отчита в досието и кариерата им. Също даскала трябва да има оръжие в себе си за случаи в които ръкопашните му умения не стигат. Също трябва да имат и по една 3м шибучица с която да напомнят на по-невъздържаните индивиди да спазват установения в училището ред.
36
11
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
ТОВА СА СВЕТОВНИТЕ ПАЗИТЕЛИ НА МИР,ИЗБИВАТ СЕ В УЧИЛИЩАТА СИ СМЕШНИЦИ,ПУТИН ЩЕ ВИ ОПРАВИ.....
35
3
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Алоооу Брайвик, откачил си тотално!