Социалното неравенство тормози икономиката на САЩ

Все повече американци не вярват в равните възможности
31 дек 2013 13:01, Екип на Bulgaria On Air
64
Социалното неравенство тормози икономиката на САЩ
Снимка: Bulgaria On Air

Социалното неравенство се превръща във все по-сериозен проблем за американската икономика. Пропастта между бедни и богати се увеличава, а в същото време мнозинството от американците вече не вярват, че страната им предлага еднакви шансове за успех на своите граждани.

Финансовата криза принуди американските домакинства да потърсят алтернативни методи за осигуряване на доходи. Все повече жени търсят постоянна заетост, а техните съпрузи работят на две и повече места, за да могат да поддържат жизнения си стандарт.

Във времената на жилищния бум много американци предпочетоха да вземат заеми срещу ипотека, които да използват за лично потребление. Сега обаче делът на жените в общата работна сила е на рекордно високи нива, а спукването на "имотния балон" остави хиляди американци на улицата, в невъзможност да изплащат своите кредити. Според много икономисти американската икономика вече е изчерпала възможностите си за справяне със социалните проблеми. Механизмите, които са действали до този момент, са се оказали неустойчиви.

Проучване на Bloomberg показва, че близо три четвърти от американците вече не вярват, че икономиката е справедлива. Недоверието е особено силно сред хората с годишен доход под 50 хиляди долара.

Особено силен удар понесоха най-бедните слоеве от американското общество, след като Конгресът не успя да постигне договора за удължаване на срока за отпускане на помощите за трайно безработните. Около милион и 300 хиляди американци разчитаха на тези средства, чиято давност изтече на 28 декември. Демократите обещават, че ще се опитат да удължат срока им в началото на следващата година. Другата им цел ще бъде повишаването на минималното почасово заплащане. Ето и още един интересен акцент - американските компании преместиха много от високоплатените работни места зад граница, например в Китай. А техническият прогрес направи ненужни редица длъжности и остави много хора без работа, особено в дейностите, изискващи неквалифициран труд.

Синдикалното представителство също понася удари. Докато през 1983 година над 20% от работниците са членували в профсъюзите, сега делът им е под 11 на сто. Поредният фактор в полза на работодателите за сметка на техните служители.

Дори и хората с висше образование не успяват да наваксат загубеното в годините на кризата. Макар че печелят повече от нискообразованите си съграждани, реалният им доход не е отчитал повишение през последните пет години.

За хората над 25-годишна възраст с диплома от колеж, той е около 56 600 долара годишно , или с близо 10% по-нисък, отколкото е бил през 2007 година.

В същото време ръстът на капиталовите пазари облагодетелства най-богатите американци, които представляват близо 90% от всички индивидуални инвеститори. Заплащането на висшия мениджмънт също върви във възходяща посока, за разлика от това на мнозинството американци.

Средната разлика между възнагражденията на изпълнителните директори на компаниите от широкия индекс S&P 500 и тези редовите служители е била 204 пъти през 2013 година. Съотношението отчита повишение от 20% спрямо 2009 година. Всички тези процеси изправят управляващите отвъд Океана пред сериозно предизвикателство - да дадат отговор на всички неудобни въпроси, които задава американското общество.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
2
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
До wtfДо 28,Ще си храча и ще си плюя колкото искам, по онази държава, която само заграбва, без да дава нищо на света"верно ли бе пич ?от къде го написа тоя коментар ?я се замисли малко къде живееш ти и къде ограбените араби от саудитска арабия ?
30
1
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
Не виждам защо *** като теб мисли и останарите за ***. Това че си глупав не означава автоматично и другите да са като теб. Ако имаше малко мозък щеше да се сетиш че няма как европа да е 1,6 милиарда население, защото като добавим 1,5 МИЛИАРДА Китайци и 1,3 МИЛИАРДА ИНДИЙЦИ и добавим още 1МИЛИАРД И КУСУР АЗИАТЦИ И 360- МИЛИОНА АМЕРИКАНЦИ, и остана 1 милиард за цяла Африка , южна Америка, Австралия и Канада. Само в Африка има 1 милиар и кусур жители. Ха ха Европа била 1,6 милиарда жители ха ха
29
4
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До wtf ***...
28
11
 
6
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До ivan00000 на света има 100 милиярдера, които ако искат може да въстановят световната икономиката, но не го правят, та те дори никога не могат да изхарчат тези пари, за какво ли им са толкова много?! ------------------- Никога няма да можеш да разбереш, защото не ти стига акъла да проумееш, чер парите не са само за харчене. На такива като тебе не трябва да се дават нито пари, нито работа, върви в Африка да живееш от банани и охлюви.
27
12
 
9
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
В Русия социалното неравенство е много по-голямо - ФАКТ. Путин се вози в Мерцедес с позлатени джанти - ФАКТ. Абрамович ходи на море с яхта и хеликоптер - ФАКТ Пенсиите на крепостниците са колкото и в България - ФАКТ.
26
11
 
14
 
! Отговори
wtf преди 10 години
До 28Ще си храча и ще си плюя колкото искам, по онази държава, която само заграбва, без да дава нищо на света. Ей сега конгреса ще ви гласува нов лимит на дълга, от който реално страдате и вие и вашите партньори. Тва е като цялата ви измислена американска криза - харчите пари които не съществуват, и когато трябва да ги върнете ви е лошо. Ако Китай, Япония и арабските страни си поискат това което им дължите, ще ходите да живеете при индианците по резерватите.
25
16
 
8
 
! Отговори
7 преди 10 години
НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ,ЗАЩОТО ГО ЖИВЕЯ ВСЕКИ ДЕН.САМО ЩЕ ПОПИТАМ :-ГОСПОДА,КОЛКО ОТ ВАС ЖИВЯХА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ4ГОДИНИ В USA, ТА НЕ СПИРАТЕ ДА ПЛЮЕТЕ И ХРАЧИТЕ?А?И *** СИ ДАВАТЕ ДА СТЕ ТАМ,АМА НЕ СТАВА ВЕЧЕ ТАКА "ЛЕСНО" !НЕ СТАААВАААА.А СТОЙТЕ СИ ДЕТО СТЕ И СИ ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА,ЧЕ ТО ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО, КАТ Е ВИСОКО!"
24
9
 
13
 
! Отговори
Краят на империята преди 10 години
Новия РИМ - Капитолия е на път да се сгромоляса както Римската империя. РИМ е агонизирал 300 години. На САЩ са достатъчни 30. КИТАЙ СПРЯ ДА КУПУВА АМЕРИКАНСКИ ЦЕННИ КНИЖА. Това е началото на края
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Светът в който живеем ВИНАГИ е бил поляризиран и така ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ!Причината е че сме животни а в животинският свят е така.ПРИМИРЕТЕ се и се адаптирайте възможно най-добре към тази среда.
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами ако там не им харесва, да се отправят, към Куба, Виетнам, Северна Корея, България, може и Русия. В крайна сметка може и ЮАР. А, и Никарагуа щях да забравя.
21
1
 
17
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Равни възможности? Естествено, зависи колко пари имате. Колкото повече пари имате, толкова по-равни са ви възможностите.
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен1vo tupako amerika sa 360 miliona 2ro evropa sa miliard i polovina 600 miliona xaaxxaaxax eii za nishto ne stavate be
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 20"...голямата част от населепието притежава дом..." - честно ли, бе?Аре, изнасяй се към Нютаун!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво ни е да гледаме Америка. Нека да погледнем в нашата чиния. Вземете примерно енергетиката. Колко пари взема един новоназначен какъвто и да е шеф и един редови служител който може дори да е с по добро образование. Не е нормално да има разлика една заплата, че и повече. Всяко ново правителство си назначава свои хора с нови по-големи заплати и един дългогодишен служител отива все по-надолу и така изчезват кадърните кадри, но синдикатите си траят и човек си задава въпроса накъде вървим.
17
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам колко са зле американците, но в сравнение с останалите си живеят направо царски. Няма друга държава която може да поддържа високия стандарт, който демонстрират американците. В САЩ примерно голямата част от населепието притежава дом, нещо което е непосилно за повечето Европейци. В 300 милионнен САЩ се продават повече нови коли отколкото в цяла 600 милионна Европа. Така, че да не ги мислим "обеднелите" американци, които разполагали с едва 50000$ годишно при нас с такъв дохот си богат.
16
3
 
30
 
! Отговори
Dekadent преди 10 години
Това което се случва е безмилостен ГРАБЕЖ от хипер богатата каста спрямо все по задлъжняващите и обедняващи маси! Запознайте се с новия строй - НЕОФЕОДАЛИЗЪМ! всички ще ни направят едни "крепостни селяни" без реална собственост и робувайки цял живот за мижавото си оцеляване без изглед нещо да се промени - нито за нас нито за поколенията след това.
15
1
 
13
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
Омърсиха думата "демокрация"Като идея и капитализма не е лош, ама хората са алчни....Не зависимо каква система замени по-горните, хората ще намерят начин да я съсипят за собствената си угода и алчност!Парите поквариха хората или хората поквариха парите?!- Отговора на този въпрос е ясен!
14
1
 
28
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
С увеличаване на латино и афро в САЩ, неравенството там ще се увеличава.
13
20
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Що за глупости пишете.Хора от цял свят се стремят да учат ,работят и живеят в САЩ.Държава защитаваща гражданите си независимо къде се намират.Дори в моменти ,когато икономиката изпитва затруднения ,американците се грижат за хората си.
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко много ирония под мен. Пишат се мнения против капитализма, но на комютри с процесори и операционна система създадена от капитализма. Като сте против богатите не си купувайте iPhone, щото Apple печелят по 35 милиарда на година. Не си купувайте Audi или WV, ами Лада. Не пазарувайте в Каифланд ами в местния магазин. Не ползвайте Google, Android и т.н. Не може да се ползват "благинките" а после да викаме, че било нечестно. Проблемът започва от теб и от мен, и не е само в богатите.