Кои са джуджетата на Дядо Коледа в американската дипломация

Или кой избира подаръците за визитите на Барак Обама
43
Кои са джуджетата на Дядо Коледа в американската дипломация
Снимка: Ройтерс, архив

Онези, които по празниците се притесняват, че не могат да открият подходящ подарък за човек, който вече си има всичко, трябва да помислят за онези, чиято ежедневна работа е да откриват идеалния подарък за управляващите по света. Такава е работата на служителите на отдела по протокола към американския Държавен департамент, пише БТА.

Далеч от работилницата на Дядо Коледа на Северния полюс, "неуморните джуджета" в този отдел на американското външно ведомство трябва всяка година да избират и да опаковат десетки подаръци, които неизбежно се носят от американските държавници по време на техните визити.

Служителите на отдела трябва също така да опишат всички подаръци, получени от президента Барак
Обама, от вицепрезидента Джо Байдън и от държавния секретар Джон Кери, както и от техните съпруги.

Американските президенти понякога получават от чужди гости или по време на визити в чужбина до 15 000 подаръка годишно. Подаръците, които превишават 375 долара, се предават на Националния архив, който ги описва и съхранява. Те принадлежат на държавата и ако в последствие някои от получателите поискат да си върнат някои от тях, те могат да го откупят по пазарни цени.

Така например бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън похарчи 970 долара, за да откупи колие от черни перли, което й подари опозиционерката от Мианма и нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи.


Тереза Кери, съпругата на настоящия държавен секретар Джон Кери пък плати 425 долара за
бижу от сребро и корали, подарено й от президента на Йемен Абд Раму Мансур Хади.

През 2013 г. първата дама Мишел Обама получи от кралицата на Бруней обеци, пръстен и колие от бяло злато с жълти сафири и диаманти с формата на цвете. Цената на бижутата беше 71 000 долара. Първата дама на САЩ е приела подаръка, защото отказ е можело да постави в неудобно положение както онзи, който прави подаръка, така и американското правителство, се отбелязва в списъка с описание на официалните подаръци, получени от президента на САЩ и от половинката му, който беше изготвен и разпространен от Държавния департамент.

През 2013 г. Барак Обама получи множество вази, картини и скулптури, но също така и шкаф на сини ивици от Перу, диск с британски песни, подарен му от британския премиер Дейвид Камерън, барабан ръчна изработка от Сенегал, зеброва кожа от Танзания и порцеланови чинии от руския президент Владимир Путин.

Мишел Обама пък получи обеци от сребро и син кристал от бившата половинка на френския президент Франсоа Оланд - Валери Трирвильор. Към тях е имало и френска кулинарна книга на френския кулинарен експерт Ален Дюкас. Общата стойност на подаръка възлезе на 435 евро.

Подаръците, получени от семейство Обама, може и да стават обществено достояние, но тези подарени от американците на чужди лидери си остават добре пазена тайна. В отдела по протокола на Държавния департамент се изготвя списък, за да не се допусне грешката един подарък да бъде подарен два пъти на един и същи лидер.

След като се потвърди дадена дипломатическа визита, отделът по протокола започва да търси подходящи подаръци.

Накрая измежду предложените варианти за подаръци онзи, който ще пътува и ще поднесе подаръка, избира най-подходящия.

Обикновено подаръкът се прави въз основа на проучване на интересите на онзи, който ще го получи, като се издирват продукти американско производство. Така например на папа Франциск Барак Обама подари кутия с девет вида семена от градините на Белия дом с надеждата, че те ще бъдат посадени във фермата на Ватикана в Кастел Гандолфо. Кутията беше изваяна от дървесина, съхранявана в базиликата в Балтимор - първата катедрала в САЩ, и украсена с медна репродукция на Статуята на свободата.

Но гафове също се допускат. Така например през 2009 г. Обама подари на тогавашния британски премиер Гордън Браун колекция от дивидита с 25 американски класически филма във формат, който не можел да бъде разчетен от плейърите във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САЩподаръциОбама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
222 преди 9 години
Де да имахме и ние поне едно такова джудже, но нашите политици не могат да се сложат дори на кутрето на това джудже, а тези които се упражняват да го плюят в писанията си тук нямат мозък дори прашинка, просто на това място е промито до край
25
2
 
1
 
! Отговори
ко да прайш преди 9 години
жужето е едно и името му е като женски полов орган.
24
1
 
2
 
! Отговори
чичо от село преди 9 години
До Анонимен 25 От вашата демократична *** в България,която вие сътворихте за 25 години по-*** и в света няма. Но нашият народ хубавата ще ви овърдаля в нея и да видиш тогава какво бягане на запад ще става.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За американската дипломация не знам, но в руската джуджетата са напълно ясни.
22
8
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
За американската дипломация е ясно...Ама в Пусия няма дядо Коледа,има само джуджета...ха..ха На *** трябва да му подарят вибратор...ха..ха ще му трябва.Вече ходи с токчета.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ужаси а Чарвеното правителство на китай нехае и трупа кинти и ПАК запада показва какво става В азиятските кочини
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самоубиствата в руската армия двойно повече от тези в армията на Сащ
19
6
 
5
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Сега дадоха по тв малки китайчета как правят айфони по 16 часа и как заспиват върху работните маси. Горките деца! Макинтош ги цеди като лимони, имало и доста самоубийства сред работниците.
18
2
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако Бойко и Цецо върнат подаръците, направени им от янките, то Р.Б. ще изплува!Герп!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рептилите си подаряват подаръци, които ние - тяхната рая плащаме. И са толкова нагли да ни се хвалят. Тези подаръци са от нашата пот и кръв. Време е вече да им подарим нещо стойностно - такова каквото те заслужават - АК
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Модерчето в Сибир!
15
11
 
3
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Джуджетата са две :В.В.П.и Д.М. :)
14
3
 
17
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Старият му приятел СУ-24 ще му създаде коледна атмосфера, системите за отбрана и радарите на Доналд Кук пак ще светват и изгасват като коледни лампички.
13
3
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Голям "европеец" си, кланяш се на американския президент и американския посланик у нас. Да питам ли откъде си получаваш надника?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Доналд Кук се е върнал в черно море за реванш тази нощ."Значи пак ще чистим брега от фекалии...
11
4
 
4
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Доналд Кук се е върнал в черно море за реванш тази нощ.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевБуш е 1.82 доста голям за джудже Медведев е най Нисък 1.59 Рогозин 1.69 а За СНЕЖАНКА най става Прокурорката на Крим
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази новина я поставям в личната си класация за най-безсмислените новини на годината.
8
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 9 години
Джуджета не виждам ,а само мънки !!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УУУУУУУУУУУУууууууууууу--дано БОГ ги накаже за злините и мизерията,които са причинили на цял свят.Или просто им трябва,едина "Сатана" в центъра на Ню Йорк.