Арестувани във Фъргюсън след решение по убийството на цветнокож

Доклад установи нарушения на полицията в града
5 мар 2015 14:10, Елка Василева
8
Арестувани във Фъргюсън след решение по убийството на цветнокож
Снимка: архив, Reuters

Най-малко двама души са арестувани през изминалата нощ пред полицейски участък в американския град Фъргюсън, щата Мисури, малко след като министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че няма да повдига обвинения на полицая, който на 9 август миналата година уби невъоръжен млад чернокож в същия този град, предаде Ройтерс.

Арестуваните са били сред десетките демонстранти, излезли по улиците на Фъргюсън да протестират срещу решението на министерството. Арестите са извършени, след като протестиращите не са се подчинили на заповед на полицията да се разотидат.

Убийството през август на цветнокожия Майкъл Браун породи вълна от протести и принуди министерството на правосъдието да предприеме разследване на убийство и на това как работят полицаите във Фъргюсън. Резултатите бяха публикувани в два доклада, представени от американския министър на правосъдието Ерик Холдър, допълва Франс прес.

Още по темата
В първия доклад се заключава, че във връзка със смъртта на Майкъл Браун, определена като трагедия, не може да се докаже отвъд основателно съмнение, че полицаят, застрелял цветнокожия, е действал по начин, който предполага съдебна отговорност, предаде Франс прес.

Вторият доклад разкрива практики, показващи, че полицията във Фъргюсън е била повлияна в работата си от предубеждения на расова основа, че полицаите системно са взимали на прицел цветнокожите, задържали са прекалено много цветнокожи за нарушаване на правилата за движение по пътищата и са им налагали много глоби, които пълнели хазната на града, предаде Ройтерс.

В доклада се посочва, че полицията, действаща под натиска на местните власти, се е превърнала от обществена служба в средство за печелене на пари, допълва Франс прес.

Пристрастното отношение на полицията към цветнокожите е създало климат на недоверие в града, се казва още в доклада.

Разследването показа, че Фъргюсън е дълбоко разделен, че дълбокото недоверие и враждебността често пъти са намирали израз в пререкания между полицията и жителите на града, каза министърът на правосъдието Ерик Холдър, който е също цветнокож.

В доклада се припомня, че във Фъргюсън цветнокожите са 67 процента от населението. В документа се констатира, че в периода 2012 - 2014 г. 85 процента от проверените коли са били управлявани от цветнокожи, а 90 процента от хората, получили глоба са също цветнокожи.

В доклада се подчертава и че 93 процента от арестуваните са цветнокожи, а 95 процента от обвинените за пътни произшествия също са цветнокожи. 94 процента от хората, обвинени в неподчинение на полицията, също са били цветнокожи. Претърсваните цветнокожи при проверки на коли са били два пъти повече от белите, а полицейски кучета били използвани само срещу цветнокожи, обобщава Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетете добре за случая и как "демонстратите" палиха бизнесите във Фъргюсън и стига сте слушали пропагандата "бият ***" от Русия. 300-паундов мъж като Браун, току-що ограбил магазин и дрогиран с марихуана тръгва срещу полицай. А що не плачете като бият лекарите ви от спешна помощ? Искате да бият и полицаите ви?
6
8
 
35
 
! Отговори
DIM преди 9 години
До BobbyСеверна Корея(КНДР) въобще не ме кефи. Виж, Република Корея(южна) ме кефи. Истината за мен, е че хората правят една държава такава каквато е. Умните хора издигат за управляващи умни, а *** ***. Умните управляващи създават правила, които дават възможности на всеки знаещ и можещ. Помисли в кои държави емигрират можещите и знаещите, колко твои приятели или познати са хванали пътя, а и как се чувстват там. За това трябва"мачкане". Всичко друго е престъпност и анархия.P. S.5+ и 1-
5
10
 
38
 
! Отговори
Bobby преди 9 години
До дим Е значи и Северна Корея те кефи - там законите се спазват, "престъпника" е мачкан от закона, ако не правиш нищо не те закачат, опълчиш ли се на държавата си свършен. Даже са по-добри и от Щатите - престъпността им е 0 (Нула).
4
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са им на американците демократичните ценности за което все говорят , дае..ба и кенева му американски
3
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за разлика от Русия, в Щатите може освен пестъпник да те утрепе и ченге!
2
8
 
42
 
! Отговори
пушек преди 9 години
Естествено е да бъдат прилагани повече ( в проценти) мерки срещу черните, тъй като сред тях престъпността е в пъти по-голяма. То и у нас затворите са пълни.
1
9
 
41
 
! Отговори
дим преди 9 години
Прочетете много внимателно и сами си отговорете, защо там се спазват законите. Моята интерпретация, е че нарушителя или престъпника трябва да бъде мачкан от представителите на закона. При тях, който живее по правилата не го закачат, но опълчиш ли се на държавата, чиито представител е полицията си свършен.