Калифорния с воден режим за първи път в историята на щата

Потреблението на вода трябва да намалее с 25% в сравнение с 2013
2 апр 2015 18:51, Елка Василева
23
Калифорния с воден режим за първи път в историята на щата
Снимка: архив, Reuters

Губернаторът на Калифорния Джери Браун въведе за първи път в историята воден режим заради сушата в щата, предаде Асошиейтед прес.

Браун съобщи, че е подписал заповед, която изисква от щатското управление за водните ресурси да приложи мерки във всички населени места за намаляване на потреблението на вода с 25 процента в сравнение с нивото от 2013 г. Заповедта ще засегне жителите, бизнеса, фермерите и други потребители.

"Сушата, пред която сме изправени, е безпрецедентна и изисква безпрецедентни действия", заяви губернаторът Браун на пресконференция в Еко Съмит в Сиера Невада, чиято снежна покривка е най-тънката от 65 години, посочва АП. "Трябва да пестим водата по всеки възможен начин", добави той.

Още през януари миналата година Браун обяви опасност от суша и призова всички калифорнийци да намалят потреблението на вода с 20 на сто спрямо предходната година. Въпреки наложените регулации обаче жителите на щата намалиха ползването само на половината на това количество.

"Времената се промениха, заяви губернаторът. Представата за малката зелена морава, която трябва да бъде поливана всеки ден, вече е в миналото."

Издадената заповед изисква от университетските кампуси, голф игрищата, гробищните паркове и други големи озеленени площи да намалят значително ползването на вода; местните власти да заменят 4,65 милиона кв. м тревни площи с растения, понасящи суша, и да въведат временна програма за отстъпки за потребителите, които заменят старите, изразходващи много вода съоръжения с по-ефективни. Губернаторът прикани също водните агенции да налагат допълнителна цена за прекалено големи количества потребена вода.

Политически опоненти на губернатора казаха, че мерките му не засягат достатъчно земеделието, което е най-големият консуматор на вода в щата, съобщи АП.
 

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Папю преди 9 години
Да минат на рециклирана пикня
6
0
 
2
 
! Отговори
Аризона преди 9 години
За Аризона не мислете. Това е най-самостоятелния щат и не зависи от никой. Вода си имат и слънце си имат.
5
4
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
На мен да ходя до САЩ не ми е житейска мечта. А хамериканците междувременно ще им се наложи да живеят на воден режим.
4
0
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Не съди по себе си.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И така както е тръгнало, скоро ако видим хамериканец, ще трябва да го заобикаляме отдалече, да не ни удари остра миризмата на немита кирлива кожа и вкиснала пот. Ще стане модно да си организират туристически пътешествия до Канада и Европа, за да си вземат един душ. После ще се поздравяват с " Оооо , честита баня " ха ха ха...
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12345 Престанете с глупостите , Калифорния е Щат в който почти няма добив на горива по така наречения способ на хидравлично разбиване или фракингСушата е резултат от измененията на климата в глобален мащаб , за което човек също играе роля може би , но никой нищо не е доказал със сигурност до сега Одисей 1
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха ха ха, хамериканции ето ви санкции. Ама ИСТИНСКИ санкции, които проникват във вашия бит и ежедневие и ви бъркат в здравето и ви тровят бавно, бавно...