Стрелба в САЩ заради карикатури на пророка Мохамед

Двамата нападатели са убити, не е ясна самоличността им
Обновена: 5 май 2015 08:26 | 4 май 2015 08:42, Елка Василева
39
Стрелба в САЩ заради карикатури на пророка Мохамед
Снимка: БТА

Двама въоръжени мъже, открили огън по време на антиислямска изложба, представяща пророка Мохамед, в предградието на Далас Гарланд са били убити, съобщи телевизия Си Би Ес, позовавайки се на полицията.

Ранен е един охранител, който е настанен в болница без опасност за живота, предаде Ройтерс.

На мястото на стрелбата се намират бойци от специалните части. Те са евакуирали десетки хора от изложбения център Къртис Кулуел, където се е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед.

Войник от специалните части се появил на сцената и прекратил конкурса, след като съобщил на присъстващите, сред които репортер на Асошиейтед прес, че е станала престрелка.

Базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата" е домакин на провокативния конкурс, на който планирала да връчи награда от 10 хиляди долара за най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед.

Си Ен Ен съобщи, че хората от изложбения център са преместени в друго помещение и оттам ще бъдат евакуирани в съседна гимназия. Правоохранителните органи се опасяват от наличие на взривни устройства, предаде ТАСС.

Засега няма официална информация за стрелбата и за самоличността на стрелците.

Рисунките на пророка Мохамед са смятани за богохулство от последователите на исляма и досега предизвикваха насилие на много места по света. През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник "Шарли Ебдо" заради публикуването на карикатури на пророка.

Памела Гелър, президент на "Американска инициатива за защита на свободата", заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед.

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма, пише БТА.

Холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс e бил на конкурса за карикатури в Тексас, съобщи Франс прес.

Вилдерс, който съобщил пред агенцията, че е "жив и здрав", изразил възмущението си от извършеното "посегателство срещу свободата на словото".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koyto se prismiva unijava i obijda Mohamed da znaete 4e musulmanite nikoy ne moje gi spre posle,horata si pazqt vqrata
11
1
 
4
 
! Отговори
Кой чии права наруши преди 8 години
Когато някой прави у дома си нещо, което тълкуваш като обида спрямо твоята идентичност, ти имаш право да му кажеш, че те засяга и да настояваш да се съобразява с твоето чувство за лично достойнство. Ако той не ти обърне внимание, имаш основание да прекратиш всякакви връзки с него и дори да се обърнеш към съответната правораздаваща институция с жалба и апел за помощ.Но НЯМАШ ПРАВО да нахлуваш в дома на този човек и да вършиш там безобразия!
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мюсюлмани разбрахте ли къде ви е най-големият враг ?! Не си го изкарвайте на невинни хора, освен ако този същия враг не ви плаща за това.
9
10
 
22
 
! Отговори
gogo преди 8 години
не разбирам какво печелят като се подиграват с религията,какво искат да докажат с това.После ми плачат като има убити,що за лицемерие е това?
8
3
 
28
 
! Отговори
lol преди 8 години
тия са били страшн гении - да нападат в Далас, Тексас. Сигурно са ги застреляли още преди да са извадили оръжието си :D
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 3 - така ли е при демокрацията? Да се подиграват с религията на останалите!А какво беше положението с религията при соца? Атеизмът не е за всеки.
6
16
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Не взимам страна на мюсюлманите, но така ли е при демокрацията? Да се подиграват с религията на останалите! И с какво право. А как ще реагират американците например, ако мюсюлманите започнат да се забавляват с Христос?
5
6
 
11
 
! Отговори
богохул преди 8 години
Богохулството е нещо нормално - всички *** религии трябва да се хулят до дупка.
4
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТака трябва да се действа срещу добричките и мирни муслимани!! Няма по-гнусна религия от исляма!!...Това само води до ответни терористични актове от тяхна страна. Семейството ти ползва ли обществен транспорт. Децата ти посещават ли молове и други обществени места където се събират много хора?
3
15
 
15
 
! Отговори
МАНИЯК преди 8 години
*** работа ....знаят какво ще предизвикат с тези карикатури...само омраза и явен тероризъм....понятно...нямаш право да обиждаш религията и вярата на никой ...после ревът като вдовица за х.й ..те ни атакуват...е ,какво си посееш такова ще пожънеш..краварска работа.....а може би това е целта ....да има срещу кой да се воюва....
2
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** американци! За 10к долара рискуват мюсюлманите да започнат да нападат като оси! Нима забравиха в Париж, как двама ги направиха луди!
1
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така трябва да се действа срещу добричките и мирни муслимани!!