Ликвидирането на Бин Ладен не направило света по-безопасен

Идеологията на тероризма не е умряла, смята Обама
3 май 2016 08:22,
29
Ликвидирането на Бин Ладен не направило света по-безопасен
Снимка: архив Reuters

След операцията преди пет години за ликвидиране на водача на Ал Каида светът не стана по-безопасен, не на последно място заради активността на различни екстремистки групировки. Това мнение изрази в интервю за Си Ен Ен президентът на САЩ Барак Обама, предаде ТАСС.

Излъченото вчера интервю бе взето по повод петте години, изминали от операцията, при която през май 2011 г. американски командоси ликвидираха Бин Ладен в пакистанския град Аботабад, припомня БТА.

Идеологията на тероризма не е умряла, светът все още е опасен. Днес в Близкия изток до известна степен цари по-голям хаос, но това не е пряко свързано с Бин Ладен, а със събитията, наречени "Арабската пролет", каза Обама. Той подчерта, че ликвидиране на Бин Ладен е било важно, понеже е имало символично значение - показало е, че САЩ винаги ще наказват тези, които извършват терористични нападения на тяхна земя.

Говорейки за сегашните терористични заплахи за света, американският президент каза, че има сериозна вероятност от повторение на терористични актове, подобни на извършените в Париж и Брюксел, но изрази убедеността си, че за САЩ опасността не е толкова голяма, колкото за Европа. Това се дължи преди всичко на работата, която вършат американските спецслужби за предотвратяване на атентати и на факта, че мюсюлманска общност в Америка е по-сплотена от европейската. Повечето мюсюлмани в САЩ се смятат за американци, докато повечето мюсюлмани в Белгия например не се смятат за белгийци, каза Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би да се е появил от Космоса? Сега се обучава сирийската умерена опозиция, по-рано бяха разни в Афганистан против руснаците. Може би трябва да се унищожи първопричината.
20
0
 
0
 
! Отговори
бсма преди 7 години
Доколкото разбрах, от войните които водеха най-успешната е арабската пролет. Тя освен милиони загинали е довела и до срив в Европа. Значи Сащ са се справили успешно, сега трябва да измислят нови злодеи с които уж да се борят.
19
0
 
0
 
! Отговори
ЮЕсЕй Тудей преди 7 години
Международното положение не е розово главно поради късогледата поляризиранаамериканска политика.Щатите,с големите си икономически,финансови и военни възможности създават причини и огнища на напрежение,а действат нерешително,половинчато и често пъти грешно(лесно подвеждани от заинтересовани кръгове)срещу следствията.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само Осама, има и Обама !
17
0
 
3
 
! Отговори
Djin преди 7 години
Двоен стандарт + полвинчати действия = Американска външна политика
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя сид се опитва да ни плрилага джедайски номера!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С двойните стандарти, алчност, безочливост и нахалството, което демонтстрират САЩ никога няма да бъде по-безопасен.В настоящото положение самите те са най-големият враг на света, и никой не им е виновен сами го постигнаха и се съмнявам, че имат сили да се променят (вероятно от много време не зависи от самите американци).
14
0
 
8
 
! Отговори
Е това е еволюция! преди 7 години
Шебек на ум да те учи!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Което в Одеса с пожара на профсъюзния дом бе потвърдено като за 2-ри май-почивка няма за синдиката по идеологията на бутилките със запалителна течност.
12
0
 
1
 
! Отговори
ШОПО преди 7 години
Бен/Бин/ Ладен нема !!! Ако имаше щяхте да го покажете убит ,а не на компютърни изображения...Той Ви беше ПОВОД !!!
11
0
 
0
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Добро утро чичо Том....поне добре ли се спи в бялата колибка....
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""""Ликвидирането на Бин Ладен не направило света по-безопасен""""" прав си Обонго-----докато вие съществувате като държава-тероризъм ще има
9
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
докато богатите държави стават все по-богати, а бедните все по-бедни, тероризъм винаги ще има...ако развитите страни не направят нещо сериозно и трайно по този въпрос, нещата ще отиват все по на зле...
8
0
 
0
 
! Отговори
Така е! преди 7 години
Ликвидирането на тебе и Путин обаче ЩЕ ГО НАПРАВИ! Лошото е, че няма кой да ви премахне!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха..."идеологията на тероризма не е умряла"...АМЧИ ЕСТЕСТВЕННО, ЧЕ НЕ Е УМРЯЛА...ТЯ ЩЕ УМРЕ ТОГАВА, КОГАТО умре една краварска държава......В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ПО-РАНО!
6
0
 
4
 
! Отговори
БОБО преди 7 години
Гениалмо,Уотсън.
5
8
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
4 И Садам и Кадафи представляваха голяма опасносъ. Впрочем Кадафи либийците сами су го ликвидираха
4
3
 
12
 
! Отговори
факт преди 7 години
С ЛИКВИДИРАНЕТО НА САДАМ И КАДАФИТО САЩ ЗАПАЛИХА СВЕТА !!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление е така
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Барака каза още, че светът трябва да живее по правилата на Пиндостан и решенията трябва да се взимат в СПЩ. И никакви Русия и Китай да не смеят да вякат. Така смята изключителният. В тази посока ще се развива така наречената пиндостанска дем0крация.