Обама: Лесният достъп до оръжия е безразсъдство

Президентът на САЩ призова за намаляване на насилието
18 юни 2016 21:58, Елка Василева
35
Обама: Лесният достъп до оръжия е безразсъдство
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Барак Обама отново призова за намаляване на насилието и подчерта, че лесният достъп до огнестрелни оръжия в САЩ е нещо безразсъдно, предаде Франс прес. Президентът говори седмица след масовото убийство в гей заведение в Орландо, посочва агенцията.

 "След като видяхме как родители оплакват децата си, да не правим нищо като нация, за да предовратим следващата драма, е безумие", заяви американският лидер в седмичната си реч, излъчвана по радиото.

Четирийсет и девет души бяха убити, а още 53 ранени в неделя при нападение в нощен клуб в Орландо, извършено от американец от афганистански произход. ФБР установи, че е бил свързан с джихадисти, но седмица преди масовото убийство мъжът успял да си купи оръжия съвсем законно, изтъква АФП.

Нападателят бе убит от полицията след нападението, по време на което заяви, че действа в името на групировката "Ислямска държава", напомня агенцията.

"Да сме непреклонни по въпроса за тероризма, по-специално тероризма, появил се у нас, какъвто видяхме в Орландо и Сан Бернардино (в Калифорния, където през декември при подобен случай бяха убити 14 души), ще рече, че трябва да направим по-трудно за хората, пожелали да убиват американци, набавянето на щурмови пушки, които могат да убият много бързо десетки невинни", добави Обама.

 "Като всички бащи съм загрижен през цялото време за сигурността на дъщерите си. Особено щом виждаме насилие, което би могло да се избегне, там, където синовете и дъщерите ни ходят всеки ден - в училищата и молитвените им домове, кината, нощните клубове", добави президентът в навечерието на Деня на бащите, отбелязван в САЩ.

"Безразсъдно е да има лесен достъпът до бойни оръжия на подобни места", каза той.

Обама и вицепрезидентът Джо Байдън посетиха в четвъртък Орландо, за да се срещнат със семействата на загиналите и да ги подкрепят. Държавният глава отново настоя Конгресът, в момента с републиканско мнозинство, да приеме по-строги закони, регламентиращи притежанието на оръжия.

Експертите обаче се съмняват законодателите скоро да направят остър завой в правната уредба, засягаща щурмовите пушки, в една страна, където личните огнестрелни оръжия са повече на брой от нейните жители.

Сенатори демократи успяха обаче в четвъртък след многочасова обструкция в залата да издействат от колегите си републиканци камарата да разгледа в понеделник законопроект, ограничаващ продажбата на оръжия на лица, заподозрени в съучастие в терористична дейност, напомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: оръжияБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Едно ченге преди 7 години
Защо Обама не каже, че в САЩ средно годишно с оръжие се предотвратяват около 2 000 000 престъпления, като само в 3% от случаите реално се стига до стрелба? В Мексико закона за контрол на оръжието е един от най - строгите в света, ама има цели градове и области като Хуарес, където дори армията я е страх да влезе... Един човек ако не може да се пази сам и с оръжие в ръка, не е нищо повече от овца. Явно искат да ни направят на овце, само за доене, стригане и ...
19
0
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Това, че определени хора искат да оставят гражданите без оръжие, не е заради сигурността на самите граждани. "Безрасъдните" не си набавят оръжие по "лесния", т.е. законния начин. Мафиотите със законно оръжие ли се пуцат, или терористите със законно оръжие извършават атентати? Битовите инциденти със законно оръжие са нищожен процент спрямо катастрофите, забранете колите тогава. В миналото е имало повече въоръжени хора и по-малко насилие. Извода? Проблема няма да се реши с отнемането на права.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празни приказки. Кой ще се лиши от печалбите от продажба на оръжие и боеприпаси. Напротив - поощряяват ги, като постоянно ги държат в тревога, че може да ги нападне някой.
17
0
 
2
 
! Отговори
Сречко преди 7 години
От няколко години управницате на САЩ / ха сетете се кои са те/ искат да изземват оръжието на американците, защо ли, опасяват се от нещо ли ? И винаги след някакава стрелба наддават вой за оръжията, и винаги се получава обратния ефект- американците все по вече се въоръжават.
16
0
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 7 години
Ima control no ne v vsi4ki 6tati.V N.Y i N.J nemoze6 dori vazdu6na pu6ka da si kupi6 bez pozvolitelno ot policijata.Za pistolet dvama du6i garancia trebva da se podpi6at v molbata za orazie.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално цивилни нямат право на такова оръжие което е ползвал нападателя. Освен това според законите във Флорида, барът е бил зона без оръжия.
14
0
 
12
 
! Отговори
Още от Хахаха преди 7 години
Истината е, че самозабравилата се върхушка иска да бъде недосегаема - да поставят всичко под тотален контрол и наблюдение, да изземат оръжията, да премахнат притежанието на пари в кеш, за да може да си пишат нужните цифри в балансите на банките. За да стане - хората трябва да са уплашени - да има войни, престъпления и несигурност. За това е необходимо да ислямизират част от популацията. Регулации трябва да прекъснат развитието на малък бизнез в полза на корпорациите държащи хората до живот.
13
0
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Няколко факта: Въпросният Атентатор е елитен Охранител. Независимо от законите - той винаги ще е тежко въоръжен. Франция има едни от най-строгите закони за притежание на оръжие - това помогна ли? Седмици преди атентата, когато колегите на ислямиста, съобщават за това, че е опасен, ги уволняват за расизъм. След този атентат имаше и други въоръжени нападения от ислямисти, за щастие с малко или без жертви, които бяха обявени за битови нападения.
12
1
 
18
 
! Отговори
Батко преди 7 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ТРИТЕ ИМЕНА НА ОБАМА?КАТО ГИ НАУЧИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЗАЩО ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 4 ГОД. УМРЯХА ТОЛКОВА МНОГО ХРИСТИЯНИ ОТ УКРАЙНА,СИРИЯ И СЪРБИЯ. ХЮСЕИН!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Достъпа на *** пъпи хора до президентската институция е опасно за държавата, Обама, разбираш ли??? ФБРто с всичкото си следене е проспало бездаискат "нарочно" тоя терорист.....ама кво да се прави, отгоре ги командват.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е най-страхливият и едновременно с това нагъл президент, който щатите са имали. и това трябва да е лидерът на свободния свят. Дори не може да нарече проблема с иситнското му име - радикалния ислям. Нагъл и политически коректен, купен с парите на саудитците и другите ислямски диктатури, които заробват жените, а гейовете и християните бесят и обезглавяват...срам и позор за нашата западна цивилицация
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ArmagedonПрофесионален убиец няма да ти излеза "на среща" Ще е снайпер или друго оръжие за да стреля от разстояние и после да е далеч още преди да се е разбрало откъде е стреляно.Ама вероятноста да си някой без значение и да ти пратят килър е доста малка.Проблемът е в едни други хора квартални биячи,комплексирани фитнес *** или разбойници.Е такива дето правят проблеми просто защото им доставя удоволствие да си изкарват комплекските и злобата над по слабите.Един колт изравнил резултатът
8
5
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До АнонименАми , макар и да си въоръжен до зъби с каквото и да е автоматично оръжие , пак нямаш шанс да оцелееш , ако насреща ти излезе профисионален убиец. Просто ще те "пресели" в отвъдното преди да си си извадил оръжието. Бягай да гледаш Комиците по БТВ.
7
1
 
16
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Както винаги,Обозяна е безкрайно нагъл..впрочем вече съвсем заприлича на рептил!За "редакцията"на днес,рептил не е обидно,или подобно на думичката с Ц!!!
6
6
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До АнонименВярно е че в ШВЕЙЦАРИЯ се държи по домовете , ама без патрони. Там всеки патрон е под отчет. А в Сащ се раздават като бонус ако си купиш пищоф.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е да ама оръжието дава сигурност.Сега му е лесно.Охраняват го десетки ако не и стотици пехотинци,елитни бодигардове,сикрет сървиси,полиция,агенти,цру и може би Фбр.А ако е сам на улицата и се засече с кофти двукрак материал няма ли да му е по-сигурно и спокойно ако изкара пищака и знае как да борави с него?Лесно е да си смел с много охрана и броня.И не толкова ако си сам а шитът настъпва срещу теб.И ти просто нямаш избор.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ArmagedonГовориш за България, ньли ?!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Духай супата
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележете: "За намаляване на насилието", а не за премахването му! Америко, Америко!
1
8
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Късно е чадо. Ако нещо трябваше да се направи , то бе гладкоцевното оръжие да е в метални шкафове под ключ и под надзора на полицията. А автоматичното забранено , освен ако е с разрешително.