Хилари Клинтън – държавничка в очакване

Победата й не е сигурна, макар че според последните проучвания е доста вероятна
8 ное 2016 22:05, Елка Василева
48
Хилари Клинтън – държавничка в очакване
Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

Когато Хилари Клинтън беше попитана неотдавна на кой чуждестранен лидер се възхищава, кандидатът за президент на Демократическата партия имаше готов отговор. Той последва бързо и естествено не ставаше дума за мъж. Клинтън избра Ангела Меркел, пише ДПА.

През юни списание "Форбс" публикува класацията си на най-влиятелните жени в света и германският канцлер за шести път беше на първо място.

Клинтън беше на второ, както и предишната година. Но на 8 ноември, ако тя стане първата в историята жена президент на САЩ, те със сигурност ще си разменят местата.

Победата й изобщо не е сигурна, макар че според последните проучвания е доста вероятна. Още повече че и Клинтън, и републиканският й съперник Доналд Тръмп имат исторически ниски рейтинги на одобрение.

"Отношенията между нашата страна и Клинтън са доста сложни", пише Джоан Бамбъргър, автор на книгата "Харесвана или не харесвана; парадоксът Хилари".

Клинтън е била първа дама, сенатор и държавен секретар. Тя е във фокуса на общественото внимание от близо 25 години. Изглежда, че всеки има мнение за нея и в известен смисъл това е най-големият й препъникамък.

Шейсет и девет годишната Клинтън се превърна в проекция на негативното в политиката: че е корумпирана, манипулативна и лъжлива. Дори нейни привърженици казват, че тя може да бъде арогантна.

Мнозина американци имат чувството, че Клинтън е политик, който има какво да крие.

Хилари Даян Родъм Клинтън е родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго. Баща й Хю Родъм е бил в текстилния бизнес и е бил републиканец. Говори се, че е поддържал казармен ред в семейството. Майка й Дороти е имала трудно детство, рано започнала да работи и по-късно карала децата си да учат усърдно. Била е интелигентна жена, погълната от книгите.

Клинтън неведнъж е споменавала житейската история на майка си в речите си. Представя я като трудолюбива и грижовна жена. В хода на кампанията Клинтън даваше майка си като пример за борбата за равни права на жените. Нейната собствена подобна битка може скоро да й отвори вратите на Белия дом.

Тя дълго време избягваше да споменава публично баща си. Но това се промени през лятото, когато тя похвали качествата му на предприемач пред огромни тълпи в Мичиган и Айова. Той беше обрисуван като олицетворение на американеца от средната класа: почтен, усърдно трудещ се бизнесмен - диаметрална противоположност на наперения магнат Доналд Тръмп.

Хилари Клинтън и съпругът й, бившият президент Бил Клинтън, са пример за симбиоза между могъщи политически машини, а за мнозина и на омразната върхушка.

Запознават се в елитния Йейлски университет, където и двамата следват право и са политически активни. Тя няколко пъти е отклонявала предложенията му за брак, както казват и двамата.

След това Хилари отива да преподава в Арканзаския университет. Трупа първи политически опит във Вашингтон, работейки за престижна правна кантора по време на скандала "Уотъргейт". Бил става губернатор на Арканзас и президент през 1993 г. Като първа дама тя се бори за реформа в здравеопазването, но предложението й не минава в Конгреса.

След края на управлението на съпруга й Клинтън става сенатор от щата Ню Йорк. През 2008 г. се кандидатира за президент, но губи първичните избори от младия сенатор Барак Обама. Той стана президент, а тя беше негов държавен секретар в периода 2009-2013 г.

През годините имаше много случаи, накърнили образа й, като се започне от имотния скандал "Уайтуотър" през 90-те години и се стигне до нападението от 2012 г. в либийския град Бенгази, при което бяха убити четирима американци, включително американският посланик.

В по-ново време тя беше подложена на остри критики за това, че е използвала необезопасен частен компютърен сървър за служебната си кореспонденция. ФБР разследва случая, но засега не е открило данни за престъпни действия или намерения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: САЩХилари Клинтън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема да спечели леля Хилари,защото не се научи да прави качествени свир.ки на Бил Клинтън и човека се принуди да ползва услугите на Мониката.А за управление на САЩ не става,защото свир.ката е нещо елементарно.
34
1
 
2
 
! Отговори
Merkel преди 7 години
Меркел и тази година и следващата си остава най влиятелната жена на планетат. Лобистцхето Килъри с фондовете си ще чете за Меркел и ще си кротува. Довиждане рептиле. Прав ти прът
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЛКОТО И ДА ТРИЕТЕХилари Клинтън държавничка в очакване? АМА ДРУГ ПЪТ! СКАПАНАТА ВИ ПРОПАГАНДА СЕ ПРОВАЛИ ***!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако не излъжат за резултата във Флорида Тръмпеца печели ЛОЛ
31
1
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Абе нормалния що не се възмутиш от оня саксофониста любителя на вувузели или нЕкак си той може ,а онова било перверзия
30
11
 
2
 
! Отговори
дн13 преди 7 години
До АнонименДори така да е, което е силно под въпрос, това не го оправдава. Има запис на който той се облизва и по *** на дъщеря си. Сигурен съм, че всред простаците пишещи тук това е повод за възхищение, но за много нормални хора си е перверзия.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре стига с тия надути, купени "похождения" и "обиди" на Тръмп към жените. Всички знаем, как се лепят и с скубят еднаженитекъм мъжете с пари. Всички тези к ... вички-свидетелки са се съдирали да му се натискат, защото човекът е имал пари да плаща. Пък сега - ах, Тръмп погуби невинността ни.
28
1
 
14
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Прочетох статията и не ми стана ясно кое я прави държавник напротив кариерата и в държавния апарат е изпълнена с неадекватни решения и въпросителни относно използването на секретна информация в неясна за сега посока, а да не говорим за Уотъргейт при този скандал с подслушванията тогавашния президент Никсън подаде оставка. Каква е гаранцията ,че участничката в този скандал Килъри не е от същото тесто ?
27
2
 
22
 
! Отговори
ВЪН преди 7 години
Хилъри е престъпник - ЗАтвор!
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да на всякъде правят фалшификации само вие 10те *** сте най-умните и разбиращите.Само дето нищо не сте направили цял живот.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако клинтън стане президент България няма да избира 5-и президент след 5 години...
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако клинтън стане президент България няма да избира 5-и президент след 5 години...
23
5
 
11
 
! Отговори
Муто преди 7 години
Всичко е нормално. Какво им трябва на каубои? Познахте, трябва им крава. Е, сега я получават.
22
1
 
30
 
! Отговори
Хитлъри Клинтън преди 7 години
Хитлъри Клинтън нито е държавничка, нито е в очакване
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Koгато Хилари Клинтън беше попитана неотдавна на кой чуждестранен лидер се възхищава, кандидатът за президент на Демократическата партия имаше готов отговор. Той последва бързо и естествено не ставаше дума за мъж. Клинтън избра Ангела Меркел"Значи правете си сметка какъв *** е Хилъри.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държавничка... скапана злобна *** е това, и Бог да ни пази след утрешния ден.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7 И няма да може да си затвори разчекнататадо ушите в лицемерен кикот уста. То не бе паст, не бе чудо. Как успява така да я разчекне? Съща жаба - ква, ква, ква. Ако янките я изберат, значи си оправдават славата на тапунгери. Но... може, те искат огромни, пълни паници. Няма значение с какво, и как...
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще е краят на янките.Досега не знам да са имали жена президент
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това червено го асоциирам с три неща/флага.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Развръзката се приближава неминуемо, колкото и да не ни се иска, ще бъдем неми свидетели, като мълчеливите уфси.