Как след изборите ще се промени външната политика на САЩ

Американците разбират: Ако САЩ не не са лидер, няма кой да ги замени
8 ное 2016 21:15, Елка Василева
22
Как след изборите ще се промени външната политика на САЩ
Снимка: архив, Reuters

След президентските избори Америка вероятно ще продължи да следва същия външнополитически курс - отказ от намеса във външни конфликти с оглед по-силно фокусиране върху вътрешните проблеми на страната, пише Би Би Си.

Такъв, доста изненадващ извод налага внимателният анализ на външнополитическите платформи, представени от кандидат-президентите - на пръв поглед диаметрално противоположни.

Но съветници на всекиго от двамата изтъкват, че някои от най-скандалните им инициативи - като планираното от Доналд Тръмп преразглеждане на условията за членство в НАФТА или предложението на Хилари Клинтън да се обяви забранена за полети зона над Сирия, всъщност не са тъй радикални, както изглежда, и фактически продължават сегашната политика.

Макар републиканците да обвиняват Барак Обама, че се е отказал от ролята на глобален лидер, а някои очакват от Хилари Клинтън по-активна позиция по въпроса, на практика който и да спечели изборите, новият президент ще положи всички усилия да избегне повторение на събитията от Ирак и Афганистан.

И двете операции крайно се проточиха и бяха много скъпи; според мнозина американци днес страната не може да си ги позволи.

"Съединените щати са навлезли в интересен момент от историята си - отбелязва бившият министър на отбраната и директор на ЦРУ Леон Панета. - Без съмнение намесата в тези и други конфликти отслаби донякъде страната, както и цената, която се наложи да платим. Това е отразено в програмите не само на Демократическата, но и на Републиканската партия."

Икономика и търговия

Дори ако говорим за свобода на търговията, подходите на Клинтън и на Тръмп далеч не са толкова различни, колкото някой би помислил.

Хилари Клинтън наистина неведнъж решително е подкрепяла спогодби за свободна търговия, но левият фланг от нейната партия е солидарен с онези републиканци, които смятат, че новото споразумение, сключено тази година - Транстихоокеанското партньорство, не бива да се ратифицира, и изразяват съмнение дали трябва да се подпише подобен документ с ЕС.

"Ако сложим настрана личността на Тръмп и погледнем какво включва програмата му, ще видим, че тези критики са напълно смислени - и Конгресът разполага с необходимите конституционни и политически пълномощия, за да промени ситуацията", коментира Даниъл Плетка от Американския предприемачески институт, който проучва свободата на търговията, вноските в бюджета на НАТО и орязването на военните разходи.

Най-вероятно никой от кандидатите няма да контролира и Белия дом, и Камарата на представителите, и Сената, а това съществено ще свие възможностите на новия президент да осъществи основните точки от програмата си.

Ако Хилари Клинтън спечели висшия пост, както сочат последните анкети, но не успее да осигури на демократите мнозинство в долната камара, най-вероятно ще започнат партийни борби и те ще доведат страната до още по-мащабна политическа парализа, отколкото през втория мандат на Барак Обама.

Затова всяко предложение на единия или другия кандидат, засягащо търговската политика, явно ще потъва в Конгреса.

Кметът на град Маями - републиканецът Карлос Хименес, много заинтересован от търговските връзки с чужбина, заяви в разговор с мен: "Хубавото в Америка е, че нямаме крале, а разделение на властите". Според него сенаторите и конгресмените, представляващи Флорида, ще правят всичко възможно, бранейки интересите на щата във Вашингтон.

По повод изявленията на Тръмп, че смята да повиши митата върху евтините вносни стоки, за да запази работните места, Хименес твърди, че в реалния живот тези протекционистки мерки просто не действат. "Наистина имаме нужда от свобода на търговията", казва той.

Позицията му впрочем е характерна за ръководствата на космополитични мегаполиси. Като цяло обаче дългосрочната тенденция е САЩ да изпитват все по-малък интерес към темите на глобалното лидерство, включващи подписването на изгодни търговски споразумения, и все по-голям - към вътрешните проблеми на страната.

Вътрешни рамки

Леон Панета не крие опасенията си във връзка с отказа на САЩ от ролята на глобален лидер.

"Съединените щати се надяваха други страни да споделят с тях тази роля - казва той, припомняйки управлението на Барак Обама. - Това обаче не стана и националната ни сигурност бе поставена под удар."

"Сега американците разбират, че ако САЩ не изпълняват ролята на лидер, за жалост няма кой да ги замени", добавя той.

Въпреки че Панета и голяма част от вашингтонския външнополитически елит са склонни да подкрепят Хилари Клинтън, обявила се за по-активна намеса на САЩ в световната политика, нейната свобода на действие при всяко положение ще бъде ограничена и от новите политически реалности, и от вътрешнополитически съображения.

През последните месеци например Русия запълни политическия вакуум в Сирия, заздрави и връзките си с редица други страни от Близкия изток.

На свой ред Китай не само бързо настига САЩ по икономически показатели, но подготвя също дипломатически и военни мерки, които може да унищожат американското влияние в Южнокитайско море и други важни региони.

Тъкмо усещането, че САЩ губят влиянието си на световната арена, накара по-специално Доналд Тръмп да предложи вдигане на разходите за отбрана и по-твърда търговска политика спрямо Китай.

В инициативите на двамата кандидати личи любопитен парадокс: Тръмп предлага да се харчи повече за въоръжените сили, но те да бъдат използвани в по-ограничен мащаб. А Клинтън, обратното, се обявява за по-активно използване на военна сила и същевременно за свиване на общите разходи за отбрана.

И никой от кандидатите не може честно да прецени промените в международния ред, предизвикани от растящата милитаризация на външната политика, водена от Китай или Русия.

Наистина президентските избори - с риториката покрай тях и патриотичните думи за величието на Америка, навярно са най-лошият момент за обсъждане на множащите се ограничения на ролята й в многополюсния свят.

От тази гледна точка и твърденията на Тръмп, че няма да се впуска в нови войни, и думите на съветниците на Клинтън, че сирийската й политика не предвижда ескалация на американската намеса, може да се разглеждат като продължение на сегашната външнополитическа тенденция.

Та нали президентът Обама заявява, че се гордее с връщането на американските войници вкъщи от два театъра на бойни действия и с това, че твърдо е ограничил участието на Америка в конфликтите в Либия и Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: външна политикаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
До АнонименМай бабичката и краварите ще молят за милост.
16
0
 
2
 
! Отговори
Бай Рашо преди 7 години
Следя световните новинарски емисии и никъде не се отбелязват някакви цифриили прогнози относно изборите в САЩ, които за нас и нашите управници "кукловоди"ще са по-важни и значителни отколкото за самите американци . Защото на кой му пука относно поредните въжеиграчи на политическата сцена у нас -дали Цачева или Радев ще влязат на Дондуков 2 . . .
15
4
 
1
 
! Отговори
муспи преди 7 години
До А беДо 20 Януари черняка си е по закон в Белия дом. След него, ако не и преди това, САЩ ще се разпадне. Ще стане тихо и културно, както разпадането на Съветския Съюз. защото тарторите ще са както винаги евреи. Те вече са оставили САЩ и насочили вниманието си към послушна и *** Европа и милиард и половина безропотни китайци. Това ще се придружи с драстични природни катаклизми с нетърпение очаквани от всички, и постепенно вестниците и телевизията ще казват за Сащ каквото и за Бразилия.
14
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 7 години
До А беДо 20 Януари черняка си е по закон в Белия дом. След него, ако не и преди това, САЩ ще се разпадне. Ще стане тихо и културно, както разпадането на Съветския Съюз. защото тарторите ще са както винаги евреи. Те вече са оставили САЩ и насочили вниманието си към послушна и *** Европа и милиард и половина безропотни китайци. Това ще се придружи с драстични природни катаклизми с нетърпение очаквани от всички, и постепенно вестниците и телевизията ще казват за Сащ каквото и за Бразилия.
13
0
 
0
 
! Отговори
За американците ли? преди 7 години
Пословица - На *** и щастието му е глупаво!
12
3
 
3
 
! Отговори
мозъчни промивки преди 7 години
"Американците разбират: Ако САЩ не не са лидер, няма кой да ги замени"*** мооого скромно казано!Първи по измами и престъпления ли що ли?Все пак произхода им е каторжнически и свързан с геноцида на местното население!
11
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Кога всъщност ще разберем дали черният президент е последен?Януари или още сега?(Хи-хи)
10
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Що пък трябва да има лидер?Не може ли всички да са равни?
9
3
 
2
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
"Американците разбират: Ако САЩ не не са лидер, няма кой да ги замени". Абре чоджум, глей ся те ВЕЧЕ на практика не са лидер. И наистина няма кой да ги замени.....засега. Година, две, десетилетие, половин век - не знам колко . НО ще дойде време и за пореден път историята ще се повтори: на мястото на изчезналата и срината под собствените си ла*й*на и кръв империя ще се появи друга/други. По-справидлива и по-чиста. По-развита и по-човечна. Янки го ХЕЛЛ!
8
1
 
8
 
! Отговори
Ако преди 7 години
САЩ не са лидер,светът ще си отдъхне от американски терор и войни..
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма кой да печата зелени хартийки, вместо тоалетна хартия ли. Имат около 20 трилиона дълг, половината от който към Китай. За какъв лидер се имат? Още арабите си перат парите от петрола при тях ли. И какво ще убият всеки недемократ само и само да му покажат колко са демократични.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на най-хубавото нещо, идва края. Това че щатите се превърнаха в Сомалия със самолетоносачи, си е техен проблем.
5
0
 
7
 
! Отговори
slovenia преди 7 години
Добре ще бъде да обърнат внимание на лечението на нашите психодесни.
4
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русисия ще умре след избори в САЩ
3
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските слуги вият на умряло, защото знаят, че след изборите любимото им джудже ще се моли за милост.
2
2
 
15
 
! Отговори
пророк Илия преди 7 години
Надявам се Килъри да спечели и съответно да сглупи (това и е 2ра природа), та накрая пендосите да го отнесат ТАКА че английския да стане мъртъв език.
1
1
 
12
 
! Отговори
Кой нескача е кравар преди 7 години
Ако не са СА6т земята няма да се върти повече или поне не на 360 градуса. Самоооо СА6Т и Убама. Вечна дружба с Кения.Отивам да си пусНа радио руский хит хухуууу смърт на FA6T