Наследството на Барак Обама: Какво оставя като президент?

Не едно негово действие ще влезе в учебниците като историческо
Обновена: 9 ное 2016 09:06 | 9 ное 2016 09:00, Петя Славова
36
Наследството на Барак Обама: Какво оставя като президент?
Снимка: БТА

"Да, ние можем!" С този слоган започна всичко. Макар и да е още рано за глобални оценки, не едно и две действия на Обама ще останат в учебните като исторически.

Той изтегли американските сили от Ирак и ликвидира лидерът на Ал-Кайда Осама бин Ладен, припомня Bulgaria ON AIR.

Обама е президентът, който постигна споразумение с Иран за ограничаване на Ядрената програма и обърна курса спрямо Куба датиращ още от Студената война.

Още по темата

"Днес САЩ отварят нова страница във връзките си с народа на Куба. Това е най-значимата промяна в нашата политика от повече от 50 години насам. Ние ще сложим край на остарелия подход, който в продължение на десетилетия пречеше на напредъка на нашите интереси и вместо това ще започнем да нормализираме отношенията между нашите две страни".

Външната политика на Белия дом, под управлението на демократа, има и някои спорни точки. През този период ударите с дрони в Пакистан и региона се увеличиха 700 пъти, операцията в Афганистан ескалира, а до затварянето на Гуантанамо - едно от предизборните обещания на Обама, така и не се стигна. Една от причините - непрекъснатото противопоставяне на доминирания от републиканците Конгрес. Той блокира много от мащабните реформи на президента демократ в различни сфери.

Въпреки това успя да въведе редица промени, с които да предостави временни разрешителни за работа и шофьорски книжки на 5 млн. мигранти без документи. Реформата предпазва от депортиране хиляди родители и деца на американски граждани, влезли нелегално в страната.

Първият чернокож президент на САЩ беше и първият от десетилетия обърнал сериозно внимание на околната среда.

"Заплахата от климатичните промени е сериозна. Тя е неотложна и нарастваща. Историята ще съди отговора на нашето поколение на това предизвикателство. Ако се провалим, ако не посрещнем смело, незабавно, заедно, рискуваме да обречем бъдещите поколения на невъзвратима катастрофа.

Президентът въведе драконовски регулации, изискващи от автомобилната индустрия по-чисти коли, а от доставчиците на електричество намаляване на вредните емисии. Така енергията, произвеждана от вятърни и слънчеви централи, е на път да се увеличи три пъти.

Що се отнася до икономиката, след като Обама се настани в Белия дом, безработицата спадна. Финансовата му политика спаси автоиндустрията и банковия сектор на ръба на бездната след кризата от 2008 г.

Той увеличи болничните и заплатите на федералните служители, реформира пенсионната система и Програмата за студентските кредити.

Едно от най-значимите му постижения обаче е реформата ObamaCare. Благодарение на нея днес 20 млн. американци могат да се ползват от здравни застраховки.

Значителна крачка напред президентът направи и с контрола на оръжия. Това стана след поредната смъртоносна престрелка, при която загинаха 20 ученици от началните класове.

"Всеки път, когато си помисля за тези деца, се вбесявам. И между другото това се случва на улиците на Чикаго всеки ден.

Обама предложи задължителни проверки на миналото на купувачите на оръжие и на разширяване на проверките на продавачите. Бъдещето на тази реформа обаче е в ръцете на неговия наследник. Според анализатори, ако това бъде Хилари Клинтън, тя ще може затвърди редица промени, въведени от сегашната администрация. Обратно опонентът Доналд Тръмп би могъл да направи крачка назад относно някои реформи.

Накъде поемат Щатите ще разберем до минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оплескана мебелировка в "Белия дом" - нищо друго!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията е като лекарството-прекалената доза може да убие болния,вместо да го излекува.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво очаквахте от човек (???) християнин пък Хюсеин, нямал нормална среда за живот като малък, израстнал без обичта възрастни и т.н.
25
0
 
6
 
! Отговори
ЪЬ преди 7 години
Седем 7 бомбардирани държави!
24
1
 
8
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Оставя един разрушен свят.
23
1
 
2
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
До ХамилтънВсе още не са ти изтрили расисткия коментар.Не ме разбирай грешно,не се чувствам засегнат,но си мисля...дали вече некои започват да се ориентират спрямо новия вятър на промяната от Щатите.
22
2
 
20
 
! Отговори
Хамилтън преди 7 години
Оставя 2 ,5 милиона изклани изнасилени християни в Сирия изклани от ислямисти и още 3 милиона жени и деца в 21 век сексуални роби на същата тая тислямска държава създадена от него .Нобелови лауреати неслучайно доказаха ,че черната негроидна раса носят общ ген за имбецилност и при обама той е напълно проявен и в разцвета си .
21
1
 
17
 
! Отговори
професор Харвард преди 7 години
Майм.унатра от кения ще остане като президента разрушил междунар.отношения в света създал ислямска държава разбил близкия изток и Европа залята от ислямски терористи и единственото щимпанзе атакувало неизбран претендент за белият дом с администрацията си на която данъкоплатците плащат заплати да работи .Марш от белия дом майкя ти ....мръсен мамун
20
1
 
4
 
! Отговори
До G преди 7 години
Написаното за Обама е вярно, но за читателите не е. По принцип хората със социалистически наклонности предпочитат Демократите. Просто факт.Проблема с Тръмп е че се асоцира с Путин.
19
2
 
8
 
! Отговори
обама кеър преди 7 години
Един човек си поръчал в МсДоналдс един Обама Мак. Попитали го какво е това.Той обяснил: Аз вземам сандвича, а този който е след мен плаща.
18
1
 
22
 
! Отговори
G преди 7 години
Остави рекорден държавен дълг, почти невъзможен за изплащане. Остави разрушен ислямски свят: Тунис, Либия, Египет, Сирия и т.н. Подпомогна разбиването на Европа чрез масовата имиграция. Изостри отношенията с Русия на ниво студена война. Но разбира се от Днес. бг някой неща не са ви удобни да напишете.
17
1
 
10
 
! Отговори
айде стига вече преди 7 години
Бил Клинтън започна, а Обама издигна генетичния расизъм на едно по-високо ниво.Ако по някаква случайност вие сте бял със У хромозома, то в очите на закона сте престъпник, а ако сте с Х сте ***.
16
1
 
6
 
! Отговори
www преди 7 години
Обама увеличи и правителствения дълг. Премести икономическата тежест в НАСА от държавата към частния сектор. Направи и ред други неща.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставя трупове след себе си...
14
1
 
19
 
! Отговори
това е преди 7 години
Наследството ли,то е че когато споменат САЩ на хората им се повръща и изпадат в гняв.
13
0
 
22
 
! Отговори
на бонището преди 7 години
Носителя на наградата за "мир"оставя света потопен в кръв,войни,мизерия,болка и смърт благодарение на него.
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен, че постоянно правят войни и издържат огромна армия с друго света не ги свързва американците!
11
2
 
34
 
! Отговори
ф 15 преди 7 години
Какво оставя ли ? Остави ни свят в който науката социология се самоуби за 6 месеца след като манипулативно лъжеше за Тръмп ,Брекзит и Радев.
10
4
 
36
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
Обама оставя след себе си няколко разбити държави и милиони унищожени човешки съдби.
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остави едно голямо лицемерие в човешките отношения, на което попарата му сърбат много хора по целия свят.