Крехък мир в Европа – трябва ни US лидерство в НАТО!

Шефът на НАТО предупреди, че мирът в Европа не е даденост
18 ное 2016 14:47,
54
Крехък мир в Европа – трябва ни US лидерство в НАТО!
Снимка: архив Reuters

Мирът и сигурността в Европа не са даденост, трябва ни силно американско лидерство в НАТО, необходимо е европейците да поемат справедлив дял от тежестта. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в реч пред Джърман Маршал фонд в Брюксел.

По неговите думи Съветът на ЕС тази седмица е показал, че няма намерения за обособяването на европейска армия, нито за единно оперативно командване. НАТО остава основата за съвместната отбрана, поясни той. Държавите, които са част едновременно от ЕС и от НАТО, не могат да имат отделни войски за общността и за пакта, коментира Столтенберг.

"Многократно много американски лидери, включително Барак Обама и Доналд Тръмп, поискаха Европа да повиши отбранителните си разходи, това е моя първостепенна задача", заяви той.

"Подкрепям усилията за укрепване на европейската отбрана, но това не трябва да отслабва трансатлантическите връзки. Трябват повече пари за по-добри способности, необходимо е обвързване със съюзници извън ЕС", посочи генералният секретар, цитиран от БТА.

По неговите думи разпокъсаността на европейската отбранителна индустрия трябва да бъде преодоляна, защото има твърде много типове въоръжение и това дава отражение върху възможностите за съвместни сражения с армията на САЩ. Столтенберг даде множество примери, сред които и това, че в армията на САЩ на въоръжение са четири типа бойни кораби, докато в Европа тези плавателни съдове са 29 вида.

Европа трябва да направи повече за отбраната и сигурността, необходимо е повече сътрудничество между ЕС и НАТО. Европа и Америка се нуждаят една от друга, Америка има интерес от европейската сигурност. Америка няма по-благонадежден партньор, Европа е най-добрият приятел на Америка, заяви Столтенберг на фона на предизборните изявления на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп, поставили под съмнение бъдещето на НАТО в досегашната форма на отбранителния съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС с 470млн. жители в държави /2-3 изключения/ с добър или отличен жизнен стандарт, нему е нужен лидер отвът Океана който да го пази, стига да отделя достатачно средства за отбрана вместо за ,,бежанци,,
14
2
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Нато е бандитска организация и заплаха за мирът и сигурността в света,трибунал и екзекуции за военнопрестъпления!
13
1
 
28
 
! Отговори
вън преди 7 години
Къде беше и е НАТО когато нахлуват бежанците защо не се задейства и не спря хуните?тази организация е *** безполезна и опасна организация.
12
1
 
13
 
! Отговори
+ преди 7 години
и НАТО искаме, и ГМО, и араби.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво Нато бе та нали САЩ са виновни за бежанците в ЕВРОПА !Краят на НАТО ИДВА !
10
1
 
32
 
! Отговори
чао преди 7 години
Някой знаели колко е бюджета на НАТО ?за какво се харчи и колко търтея работят там?те умишлено насаждат страх и пускат лъжи за да съществуват....
9
1
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
За какво Обама посещава Европа 2-3 месеца преди напускането на президенство ?1.Да успокои уплашените европейски лидери ,че истаблишмънта на САЩ няма да остави Тръмп да се прехвърли към дружба с Русия ,а тях да накара да си пдащат.... .2.Да насоли още повече "раните" на европейците с путинизъм и да всее омраза за да се противопостаят на Тръмп срещу сближаването с Русия.3. Лична омраза на Обама срещу Путин -да му навреди .
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква ще е тая обща европейска армия, много ми е интересно. С нашите 20 войника и съответно още по толкова от всяка държава от ЕС? Франсетата ги знаем с техните танкове с по 5 скорости назад, а Германия е все още окупирана държава на практика. Единствен вариант остава Турция в ЕС с цел нейната армия да се ползва за пушечно месо, ама нито те ще се навият, нито ЕС демонстрира желание да ги приема за член. Така че стига глупави идеи от Брюксел.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най голямата заплаха за Eвропа изобщо не е Русия , а ордите камилари коитобаба Изперкел покани , а точно САЩ пък ритнаха кошера на арабите и предизвикахасегашната криза с мигрантите .
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чуят за Нато, Тръмп си го премества в десния крачол, Путин в левия.
5
0
 
24
 
! Отговори
WTF преди 7 години
И кой застрашава Европа, че не мога да разбера?! САЩ сами си/ни създават врагове. Сами създават проблеми и после предлагат скъпи решения. С това се изчерпва тяхната политика вече.
4
2
 
2
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Който не храни собствена армия храни чужда.Ако ЕС действаше по подобие на САЩ където отделните държави са като щатите със свой вътрешни закони но без външна политика понеже тя ще бъде една за целия ЕС. Картата но икономическите и военните сили по света би била доста по-различна.
3
1
 
18
 
! Отговори
Kanalin преди 7 години
100% от бюджета да се ползва за отбрана,а оръжията ще си ги купуваме от кой? От ХВАЩ и за какво са ни толкова оръжия в Евросъюза? да се пазим от кой? и само някой да ми каже Русия и ще го шибна с нещо в главата!Ясно ви е, че ако има война между супер сили сме приключили курса всичките и с 5% и 500% бюджет.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези все за война говорят, престъпници!
1
2
 
24
 
! Отговори
Неда преди 7 години
Болен мозък!