Тръмп готви укази за драстично намаляване на ролята на САЩ в ООН

Ще бъде намалена членската вноска за агенции на ООН
26 яну 2017 09:47, Елка Василева
16
Тръмп готви укази за драстично намаляване на ролята на САЩ в ООН
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп подготвя укази, които ще проправят пътя за драстично намаляване на ролята на САЩ в ООН и в други международни организации, предаде Ройтерс, като цитира информация на в. "Ню Йорк таймс".

Тези укази ще поставят също така началото на преразглеждане и на потенциално анулиране на някои форми на многостранни договори, пише още нюйоркското издание, като се позовава на неназовани източници.

Указите са два, допълва Франс прес, като се позовава също на "Ню Йорк таймс".

Те касаят намаляване и дори премахване на членската вноска на САЩ за някои агенции на ООН и международни организации, както и ревизирането на серия от договори.

Първият проект на указ предвижда създаването на комисия, която да проучи евентуалните съкращения на вноските за всяка една организация или агенция. На комисията ще се препоръча да обърне по-специално внимание на мироподдържащите операции, на Международния наказателен съд и на помощта за страни, които се противопоставят на важни решения на САЩ.

Предвижда се съкращаване с 40 процента на американското финансиране на ООН и на други организации, допълва ТАСС, като също се позовава на "Ню Йорк таймс".

Съкращенията ще засегнат организации, в които членуват палестинската автономна власт или Организацията за освобождение на Палестина, както и организации, които не се придържат към санкции, въведени срещу Северна Корея или Иран.

Вторият проект на указ предвижда мораториум върху всички многостранни договори, които не са пряко свързани с националната сигурност, екстрадицията или с международната търговия, допълва Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драстичното намаляване на ролята на САЩ в ООН означава увеличаване ролята на Китай и Русия. Когато американците се усетят, че това е грешка ще е късно да възстановят загубените позиции.
9
2
 
1
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Боковица е на седмото небе... Щеше да и се наложи да бачка на ползу роду... :)
8
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никои не пита оон за нищо така че да се закрива генерира огромни разходи акпд е нулев сащ как нападнаха сьрбия ирак а за двете ат бомби над япония дане говорим
7
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Дядката сака а влезе в учебниците по истор'я преди да е напълнил првоъгълниот костум
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от времето на линдън Джонсън и никсън не са имали такъв президент, който тотално да промения мисленето им. и затоав толкова хора ги заболя. крепитилете на статуквото са досат хора. Тръмп не е икона като Кенеди, но е прагматик, не исак да се набутва в каузи, които инвестиции ще се избият в най-добрия случай след 30 години като зеленото финасипране или ходенето до Марс, което няма да стане по-рано от 30-та година.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВАЛА на Тръмп - това ако се засили ролята на Нато и се преформатира ЕС, ООН-то става абсолютно ненужно. този все повече ми се издига в очите, дано не го гръмнат.
4
2
 
24
 
! Отговори
бързо дайте преди 7 години
..носна кърпичка за Соломон Паси
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то хубаво ама много се съмнявам големите фамилии да го оставят да си развява коня ...
2
4
 
22
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
До 2030 макс ООН няма да го има. Ще има и яко пуцане из Европа, Азия и Африка. Много шебеци станахме на клона, а храна, вода и ресурси са кът. Но природата си знае работата. Ще се редуцираме до санитарния минимум. Над 3 милиарда си е вече напаст. То е очевадно.
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз няма да изкара пълен мандат от сега го виждам... :/