Доналд Тръмп се притеснява за срещата си с Ким Чен Ун

"Ню Йорк таймс": Няма признаци той да иска да се оттегли
21 май 2018 13:15, Елка Василева
16
Доналд Тръмп се притеснява за срещата си с Ким Чен Ун
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е все по-загрижен дали насрочената за следващия месец среща в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен Ун може да се превърне в политически провал, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп все по-често иска съвет от помощниците си дали да продължи с историческата среща, която побърза да приеме. Президентът на САЩ е бил изненадан и разгневен от изявление на главния севернокорейски преговарящ по ядрената програма, който каза в сряда, че Пхенян никога няма да размени ядрените си оръжия за икономическа помощ, отбелязват представители на администрацията.

Изявлението е позната тактика на Северна Корея, но е рязка промяна на тона след седмици на помирителни жестове. В събота вечерта Тръмп се е обадил на южнокорейския президент Мун Дже Ин, за да го попита защо публичните изявления на Пхенян противоречат на уверенията, които южнокорейският президент е получил при срещата си с Ким Чен Ун в края на април.

Още по темата

Разговорът между двамата президенти, само три дни преди посещението на Мун във Вашингтон, показва засилващото се безпокойство и нетърпение на Тръмп, смятат някои представители. Засега няма признаци, че той обмисля да се оттегли от преговорите със Северна Корея.

Помощниците му обаче се притесняват, че Тръмп е показал, че държи прекалено много на срещата, както и че Ким може да предложи гаранции, които да изчезнат с времето. Освен това решението на президента на САЩ да се изтегли от ядреното споразумение с Иран повишава залозите в преговорите със Северна Корея.

Помощниците на Тръмп се притесняват и доколко той разбира подробностите по севернокорейската програма, както и какво трябва да настоява да бъдат ключовите компоненти от денуклеаризацията. Според южнокорейския президент Мун Ким е много добре запознат с всички елементи на програмата. Тръмп обаче е избягвал подробните брифинги за ядрената и ракетна програма на Пхенян, съобщават помощници, напуснали неотдавна администрацията.

Сблъсъкът със Северна Корея на масата за преговори е нещо ново не само за Тръмп, а и за всички високопоставени представители. Все още не е решено дали САЩ ще поискат Пхенян да се откаже от целия си арсенал и ядрена инфраструктура преди отмяната на санкциите, или ще предприеме по-традиционен и постепенен подход.

Засега представители на администрацията казват, че ще настояват на първия вариант. Дипломати с опит в преговорите със Северна Корея обаче казват, че ако Тръмп очаква успех, трябва да подходи с по-ниски очаквания, отбелязва изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
Чети бре! преди 5 години
"В събота вечерта Тръмп се е обадил на южнокорейския президент, за да го попита защо публичните изявления на Пхенян противоречат на уверенията, които Мун Дже Ин е получил при срещата си с Ким Чен Ун в края на април."_____________Лесен за отговор въпрос - защото от края на април до 15 май изминаха 3 седмици. И какво се случи през това време? Точно на 11 май Пиндостан и ЮК стартираха съвместни военно-въздушни учения, като в тях бяха задействани бомбардировачи Б-52, прелитащи близо до КНДР.
7
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Дръж се оризен бобър - без ядрена бомба ще ти прегледат зъбите и ще те обесят с кран на площада като едни други хора.
6
1
 
15
 
! Отговори
Информбюро преди 5 години
Зам.министърът на външните работи на КНДР заяви преди дни, че страната му никога не е разчитала на американска помощ за развитие на икономиката си, няма да разчита и за в бъдеще.
5
6
 
7
 
! Отговори
Пешо Солидарният преди 5 години
Тръмп е прав този път. Аз , ако бях на негово място, щях да си стоя у дома. Онзи корав комунист ще излапа рижия дядка като печен геврек!
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пхенян никога няма да размени ядрените си оръжия за икономическа помощ, отбелязват представители на администрацията.---------------------------------------Ами като видя какво стана с Иран, много ясно, че няма да се откаже от ядрените оръжия. А Тръмп е уникален ***, който като се оттегли от сделката с Иран показа, че договорите със САЩ са хвърчащи листове.
3
14
 
1
 
! Отговори
До Хахаха преди 5 години
Точно обратното е-занапред американците ще диктуват ситуацията.Китай клекна и ще внася американски стоки за 200 милиарда долара. И Ким ще клекне.
2
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
какво ще отстьпи сащ се пита в задачата кимчо да си разруши ядрения полигона трьмп да му даде гмо фьстьчено масло няма да стане брато тази среща еприбьрзана и няма да доведе до нищо добро а не се знае цру какво е замислило
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живеят великите лидери Ким Чен Ун, Вова Путин, Аятолах Хаменей и Дарт Вейдър