Джон Маккейн - войник и сенатор, американец и атлантик

Политически лидери изразиха съболезнования за смъртта на известния политик
Обновена: 26 авг 2018 19:26 | 26 авг 2018 19:19, Красимир Ангелов
587

Снимка: Reuters

Световни лидери изразиха съболезнования по повод кончината на американския сенатор и бивш кандидат за президент Джон Маккейн.

Германският канцлер Ангела Меркел бе една от първите, изразила съболезнования, съобщи пресслужбата на германското правителство, цитирана от ТАСС.

Още по темата
Меркел определи Маккейн като неуморим боец за силен трансатлантически съюз. "Джон Маккейн се ръководеше от ясното убеждение, че смисълът на всяка политическа работа е да служи на свободата, демокрацията и нормите на правовата държава. Смъртта му е загуба за всички, които споделят тези убеждения", посочва Меркел.

Изразявайки съболезнования към близките на Маккейн, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че той е бил силен привърженик на Алианса.

"Джон Маккейн - войник и сенатор, американец и атлантик. Ще бъде запомнен както в Европа, така и в Северна Америка със смелостта и характера си, а също така и като силен привърженик на НАТО", отбелязва Столтенберг.

Френският президент Еманюел Макрон определя Маккейн като "истински американски герой", съобщи Ройтерс. "Той посвети целия си живот на страната си. Неговият глас ще липсва", посочи Макрон.

"Джон Маккейн бе велик държавник, който въплъщаваше идеята за безкористна служба. За мен бе чест да го наричам приятел на Великобритания. Най-дълбоките ми съболезнования на семейството му и американския народ", отбеляза британският премиер Тереза Мей.

Нейният израелски колега Бенямин Нетаняху каза, че за страната му Маккейн е велик американски патриот и поддръжник на Израел. Нетаняху заяви, че е дълбоко опечален от загубата на Маккейн и винаги ще цени приятелството му.

Маккейн често посещаваше Израел и го подкрепяше в Сената, като силно се противопоставяше на ядрените амбиции на Иран.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., почина вчера на 81 години. Ден преди това семейството му разпространи съобщение, че сенаторът е взел решение да прекрати лечението на агресивна форма на мозъчен тумор.

Американският президент Доналд Тръмп не планира да присъства на погребението на Маккейн, предаде ТАСС, като се позова на в. "Ню Йорк таймс".

Според американското издание, което цитира запознати източници от Републиканската партия, бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама са изразили желание да присъстват на погребението на американския сенато. По предварителен план се предвижда правителството на Тръмп да бъде представлявано на траурната церемония от вицепрезидента Майк Пенс.

"Ню Йорк таймс" съобщи по-рано, че Маккейн ще бъде погребан в град Анаполис, щата Мериленд, но засега не е определено кога. Ветеранът на американската политика ще получи държавни почести: ковчегът с тялото му ще бъде поставен за поклонение в централната ротонда на Капитолия, а възпоменателната служба ще се състои в катедралата на Вашингтон.

След това до погребението ковчегът ще бъде поставен в сградата на законодателното събрание на Аризона - щата, който Маккейн представляваше в Конгреса 35 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mного се извинявам, информацията ми е била стара. Русия вече има 71 години средна продължителност на живота(данни за 2017-та от Руската федерална статистическа служба или както там се нарича), с което в драматична битка в последния момент е изпреварила Казахстан за 110-тото място. Нека и пожелаем успех в борбата и да изпревари и Киргизстан
405
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доброто висше образование е в Германия и Русия.......................повече от 1/2 големи учени, които създадоха квантовата механика и ядрената физика например са германци.............руснаците също имат добра наука във физиката, космическите и военните технологии, но не се фукат с Нобелови награди и публикаци!!
404
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уф, тоя Целокупен Запад само с това ляга и става. Как да саботира живота на полуруските ***.
403
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роналд Рейгън го мразят дори обикновените американци...............един неуспял холивудски артист стана президентЕ, как да е успял, като е станал президент. То не може и двете. По твоята логика успешите артисти нищо не струват, защото са неуспели президенти... И при тебе е играл форцепса май.
402
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиE явно тези ваксини не са много полезни - 171-во място в света по продължителност на живота. :) А я да видим на запад - упс... ама сигурно и тези данни са манипулирани. Всичко, което не се харесва на русофилите е конспирация на ЦРУ и Сорос.
401
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 453Каква "слава" пък вече имат тези университети??? Щом като "пускат" такива "кадри" като терезката мей и разните там клоуни около нея, които приличат на всичко друго, освен на политици.........нямат промишленост, освен "сити-то" нямат НИКАКВО СВЯСТНО ПРОИЗВОДСТВО! Та КАКВО ИМЕ Е ОБРАЗОВАНИЕТО..............ТО СЕ ВИЖДА! Нали и ние, по времето на "непризнатия цар" ни управляваха такива юпита.....е, СКОЛАСАХМЕ ЛИ????
400
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 450Умнико това с университетите и Дипломите и ВСЕВЪЗМОЖНИ СЕРТИФИКАЦИИ е ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПОЛИТИКА НА САЩ И Целокупния Запад за това и университети в зимбабве не влизат изобщо в рейтинга ако има изобщо университети.Пример в Русия създават ваксина за дадена болест - На Запад ваксината ще се приеме ако мине пълен сертификационен цикъл(няколко години и много много пари) и пак не е сигурно че ще я допуснат.
399
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАх, как те болиии :)
398
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френското висше образование е пълна трегедия....................дори в Сорбоната!!!
397
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германските и руските университети са много по-добри от тези в САЩ и Великобритания.............за френските университети да не говорим.............те са пълна трагедия!!!
396
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 452Я се разкарай бе! Още от сутринта започвате с фалшивите новини! Пффууу...........не ви е срам! Я си оплаквайте този и-з-р-о-д-уб-и-ец и оставете руснаците ДА СИ ЖИВЕЯТ КАКТО СИ ИСКАТ! НЕ СТЕ ВИЕ "хората" (ке-ле-ме-та), които да им кажете КАК ДА СИ ЖИВЕЯТ И КАКВО ДА ПРАВЯТ! Още по-малко пък като този помощник на Сатаната, дето си отиде при него!
395
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Университетите в Оксфорд и Кеймбридж.............двата прехвалени английски университета лежат на стара слава.............нещо като нашия СУ "Св.Климент Охридски"..............много претенции без покритие!!!
394
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Класацииите на университетите се правят от американски и английски фирми.............ясно е кои университети ще са на първите места.Университетите в Москва и Санкт-Петербург по нищо не отстъпват на тези в Оксфорд, Кеймбридж и Харвард!!!
393
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е 171-ва по средна продължителност на живота (това вече е срамно). Пред нея са Хондурас, Бутан, Иран, Казахстан , Туркменистан, Пакистан, ВЕНЕЦУЕЛА, че дори и България. Кое махало се е обърнало?
392
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДесетте най-добри университети в света са САМО в САЩ и Великобритания. Първият руски е на 95-то място (данни за 2018-та). Кое махало се е обърнало?
391
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателят Горбачов още ли не е пукнал....................крие се като мишка някъде на Запад............не смее да се върне в Русия.............в Русия никой не обича предателите!!!!
390
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ай донт гив а фак за тоя ***.. Изявен българомразец, който дойде тук и тропаше по масата на министри и политици, докато спрат Южен поток. Резултата го виждаме - днес имаме Турски поток, а ние таковахме супата. И още не сме взели да плащаме милионите неустойки на Газпром. Те ще са стотици, тъй като тръбите бяха вече купени и доскоро бяха складирани край Бургас, имаше купени и отчуждени имоти и т.н. Тъй че който иска да го изкарва герой
389
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тоя БВП..................не всичко е пари, банки, финанси и икономика.БВП е термин , измислен от световната банкерска мафия за да зобмира простите хора по света.............знаем ги тия номера!!!
388
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПриходите само на Уолмарт се равняват на 1/3 от цялото БВП на Русия.БВП-то на щата Ню Йорк е по-голямо от това на Русия (а за Калифорния да не говорим, че става тежко). БВП-то на Южна Корея е колкото това на Русия. Кое махало се е обърнало? :)
387
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един сенатор се прави на Бог................но идва всемогъщият чичко Рак и смъртта и всичко си идва на мястото.................светът става по-хубаво място, без изверги и масови убийци!!!