Ново напрежение САЩ - Турция по оста Сирия

Анкара започва военни действия на изток от р. Ефрат
12 дек 2018 17:30, Нели Христова
70
Ново напрежение САЩ - Турция по оста Сирия
Снимки: Reuters

Отношенията между Турция и Съединените щати са на път отново да претърпят разрив, след като президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще започне операция на изток от р. Ефрат в Северна Сирия. Това ще се случи до няколко дни, обяви Ройтерс.

"Ще започнем операцията за прочистването от сепаратисти терористи на изток от Ефрат до няколко дни", каза президентът и подчерта, че американските военни в района, които си сътрудничат на терен със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), не са цел на планираната операция", предаде БТА.

По думите на Ердоган  "тази стъпка ще позволи да бъде открит пътят за политическо решение и за по-здраво сътрудничество".

Напрежението между Вашингтон и Анкара е свързано със СЗН. Според Турция тези сили представляват разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, партньор на САЩ на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

По въпроса се изказа и турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, който бе категоричен, че Турция няма да допусне създаването на терористичен коридор край своята граница в района на Сирия, предаде ТАСС.

"Продължаваме да държим на твърдата си позиция в борбата срещу тероризма в Идлиб, Манбидж, а също и на изток от р. Ефрат. Няма да допуснем създаване на терористичен коридор по нашата граница", изтъкна министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Ама кой ги пита Мюмюните.Опитват се нещо да рипат ама само по дълбоко им влиза грездея:)летят на високо но ще паднат лошо.нямат потенциал.
49
0
 
0
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
Къв ф35 ви гони .преди 5 месеца се взе решение от сената че тези технологии няма да се продават защото са похарчени милиарди за разработка и няма смисъл даваха го заседанието и по новините нито една нато държава няма да ги получи .
48
10
 
8
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Садам Хюсеин имаше 400 хилядна армия. Като я атакуваха американците войниците се разбягаха като пилци, събличаха униформите и кой накъде види.
47
2
 
10
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До АнонименАко искаш се поинтересувай с какви ракети ще е снабден този самолет, преди да дрънкаш глупости за неандерталци и анадолци,модерен самолет с модерни ракети!
46
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-35 Турция не може да получи Ф-35 ,защото това е свръхмодерен компюторизиран самолет ,който не е за неандреталци от Анадола!
45
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Какъв f-35 сънуваш?Турция още годинки трябва да почака,ако въобще дочака USA да я снабди с този самолет!Най-много да видят някой F-35 на USA armia да кацне на ,,Инджирлик"
44
16
 
9
 
! Отговори
Константинополис преди 5 години
е завладян,откраднат и преименуван на Истанбул от османските турци.Но ще го връщат - може много да ги боли,може да им се плаче но ще го върнат,няма мърдане! Агент Гандалф Балкански - ЦРУ!
43
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Сирия аскерът ще настъпи и в Германия,че там има баякюрди.Апропо при нас има ли кюрди?
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами така е хората дават жертви в името на родината си за бъдещето си и за енергията а вие си стоите на топло и мислите от къде трябва да мине потока.
41
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
Сирия се разпокъса на групировки и не можеш да разбереш кой какъв играе.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям кюрдите, но като знам колко българи, избягали от Диарбекир са предали на турците и ми минава мерака.
39
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има някакво напрежение то е в Тръмп. Аскерът тъкмо е натрениран и е набрал скорост. Ежедневно аскерът унищожава по десетина терориста в Ирак, а преди няколко дена цели 56 курдотероряги отлетяха при всевишния.
38
8
 
34
 
! Отговори
БГ над всичко преди 5 години
Трябва да му се признае на Ердоган, че си следва задачите и плановете, а краварите въобще не ги има за нищо. Дадоха му ф35 и сега няма с какво да го държат, а той има има много силни козове, като в Турция има военно летище на сащ, имат бази, имат заводи за части на ф35 и складове, а на скоро вече са и зависими през Босфора да минават техни кораби и общо взето Ердоган, може да прави всичко.
37
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 Да,върнахте си имената!Остана само ,да се преселите в Ердогановия рай!
36
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАХО, ние си върнахме имената. С български останахте само вие и братовчедите ви.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХОХОХО, защо квиччиш?
34
25
 
14
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
Казах - Стамбул града голема ще се преименува на Константинополис! Квичахте против смяната на имената ви - сега ще квичите пак! Нема мърдане!
33
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80 % от Турция са кюрди, а лошото предизвиква лошо.
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин - президент- Доган...Хората, трябва- да- ви- обичат,...Като, свой- баща...Пише, чист- българин,...
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
gоgi, сега се връщам от твоята докато ти си на смяна.