Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!

САЩ готови да договорят окончателните параметри по продажбата
20 дек 2018 09:00, Нели Христова
514
Помпейо натиска устремно: F-16 ще дадат по-високи способности на България!
Снимка: Reuters

САЩ  приветстват плановете за модернизация на въоръжените сили на България.

От изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо става ясно, че страната му очаква предстоящия избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС.

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко Борисов и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, САЩ са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Още по темата

От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

В края на ноември Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие" в Lockheed Martin, компанията - производител на F16, обяви в  ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията се стреми към нови проекти в България.

"Това, което предстои за нас във връзка с конкурса за доставката на самолетите F16, вещае и за страната светло бъдеще", коментира той.

Робинсън заяви още, че в компанията са уверени, че инвестицията в самолети F16 ще помогне не само на България, но и на отношенията между България, НАТО и САЩ.

По повод провеждането на конкурса за превъоръжаване на Българската армия, той изрази вълнението си, че както при участието във всеки един конкурс, екипът на компанията се надява да се представи възможно най-добре.

"F16 представлява най-добрия вариант, който съществува за българските ВВС, това е цялостен пакет, който включва не само най-добрия самолет от 4 поколение - най-добрия изтребител, но също така симулатори, оръжия, обучения - цялостен пакет за българските ВВС. F16 е един от най-надеждните изтребители в световен мащаб", посочи Робинсън.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
26
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Помпоеиооо ние мисля, че бяхме суверен май все още ааа???!!! Ресурсите ни крадете, скъп ток ни продавате, освен и долните *** да ни вземете за тее прескъпи псевдо самолети???!!!Тия муриканците ако се махнат от света или политиката, всички народи ще живеят в мир и разбирателство!!!
32
2
 
1
 
! Отговори
Врачанин преди 5 години
До İstanbuliya 35 Абе на тебе разбира ли ти някой
31
1
 
10
 
! Отговори
само самолети ли ? преди 5 години
Тръп не знае ,че ако малко скръцне и пейтриът ще поискаме -20 батареи поне , и танковете ни са малко стари нямаме и хеликоптери--апачите не са лоши ,не е лошо да вземем 50--100 машини ,че руснаците имат бая танкове ... е малко няма да ядеме ,ама то и това да сме по-фини си е полезно,д-р Емилова само ще го закъса ...Има..има ще дадем и още, малко само да понапънат ние ще поотпуснеме...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ф.С.В.(тренажор за млади пилоти са БИЛИ)-чакай сега - до колкото знам , тепърва ще ги произвеждат... или бъркам?
29
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Това е директно вмешателство в избора ни.
28
6
 
8
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 5 години
В никакъв случай ф 16! Това са "данайски" плодове!По добре БЕЗ авиация отколкото с американска!!!И без това вече армията и за *** за зеле не струва, разумна балансирана, икономически обвързана политика е това, което може да ни защитава като територия, защото държава вече няма!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помпею може само да върви ПМ.
26
5
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Ако САЩ ни ги подарят тези Ф16 -те пак ще са на печалба- защото самолетите са много стари (тренажор за млади пилоти са БИЛИ) И ПОДРЪЖКАТА ИМ ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ Е НАД МИЛИАРД даже ДВА !! Ама те САЩ са алчни -подаръци не правят - Пък и нашият военнен министър не иска-- той иска пари под масата - че да има за СТО години напред- голямо шкембе !!
25
5
 
27
 
! Отговори
Баян преди 5 години
А загубите, който е понесла България заради бомбардировките на САЩ възлизат на милиарди, а да не говорим и колко българи са убили.
24
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 Блок70 е най-модерния самолет в света от 4-то поколение с авионика последно поколение взаимствана от Ф35. На Балканите ще сме първата държава с такъв самолет. Турция е участник в проекта Ф35 и като такава получи 2 броя Ф35 за учебни цели но останалите 40 броя са под въпрос за сега заради търканията между САЩ и Турция в Сирия.
23
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да другари, той Запада много го е закъсал знам знам, от 100 години са на умирачка. Странно защо тогава руснаците бегат там. Честити ни Ф-16-ки, ще подобрят значително военните ни възможности. Стига пилотите ни са се мъчили и рискували живота си с руски тaралясници.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на НАТО."Хубаво е да се напише за какво потънаха парите. :)) Купиха нашите техника или за комисионни ги счетоха? :)))Реторичен въпрос, разбира се. То е пределно ясно, че някой се е облажил с тия пари, каквото и да са направили с тях, дето да го пишат за "полезно".
21
5
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Богатият иска да продаде няколко тона скраб за няколко милиарда - за да стане още по богат а БЕДНИЯТ ПО БЕДЕН !!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Друг 20много я закъсали щом зора им са 8 самолета да продадат!--не са ли 16?
19
5
 
17
 
! Отговори
Хаш преди 5 години
И да е Руско и да е Американско все едно. На нас не ни трябва нито едното.
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако можеше ТТХ-данните на F-16V и икономичността и непретенциозността към поддръжка, експлоатация и писти на Грипена - щеше да е идеалният вариант.Ясно е обаче, че ще се вземат Ф-ките поради това, че БГ винаги е била наведена ту в едната, ту в другата посока, но никога не е била изправена, без да гледа в страни. Ето тази липса на независимост, собствен облик, собствен вектор на развитие, през всичките 140 години ме кара никога да не гласувам на избори....
17
6
 
21
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Бре ССЩ много я закъсали щом зора им са 8 самолета да продадат!! Че на тях по толкова им падат на месец!! Все едно автогигант да натиска да продаде някому коли!! Стават ясни всички чакащи комисион от наша и тяхна страна!! Нашите ги знаем..бб цц..!!и кой ше плашим или от кой вардим с ОСЕМ..самолета?те не могат да завият в нашето въздушно пространство!!.
16
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф16 е най-доброто с което може да се сдобие България. Турция и Гърция също са с Ф-16-ки, какъв е проблема? Ааа, проблема е че не купуваме руско. Е няма как да си в НАТО и да купуваме руско за ваше нещастие рублофили ;)
15
1
 
12
 
! Отговори
Те така... преди 5 години
...си вървят нещата, ше си завъртим ду*пето на кадето ни кажат! Ние от Ганьов Дол тоя пирует си го можем перфектно!
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба мараБабке, ти не разбра ли че ние ще сваляме руснашките самальоти заедно със султана? Отпуши си ушите и си сложи пенджурите с московията вече е свършено.