Не преминавай в САЩ: 45 см – интимната, 120 см – личната сфера

Близко, но не прекалено - въпросът, който вълнува цяла Америка
2 апр 2019 21:20, Елка Василева
167
Не преминавай в САЩ: 45 см – интимната, 120 см – личната сфера
Снимка: Reuters

Каква бе тази странна допирна точка, която се появи вчера между американската суперзвезда Бионсе и бившия вицепрезидент Джо Байдън? И двамата бяха замесени, единият като жертва, другият като предполагаем извършител, в неуместни целувки - най-новите примери за нахлуване в толкова важното в САЩ "лично пространство".

Тук не става дума за сексуално насилие, а за жестове, смятани за нежелани и неприлични в държава, в която вълната #MeToo (#Аз Също) се превърна в мъртво вълнение, пише Франс прес.

В събота вечерта Бионсе беше коронована на гала представление в Лос Анджелис за "изпълнителка на годината" на церемонията за раздаването на наградите на американската Национална асоциация за развитие на цветнокожите хора (NAACP). Те са за изключителни изпълнения в киното, телевизията, музиката и литературата и отбелязват най-добрите изяви на афроамериканската общност.

Но гордостта, почувствана от феновете, беше помрачена от актьора Омери Хардуик, нахокан, че прекалено силно според някои прегърнал лауреатката и я целунал два пъти по дясната буза, втория път близо до устата на звездата.
В онзи момент Бионсе, застанала до съпруга си Джей Зи, не личеше да е обидена. Но в неделя социалните мрежи бяха залети от гневни реакции.

По косата

По изненадващо съвпадение същия ден в американските новини доминираше обвинение, отправено от бивша законодателка от щата Невада - Луси Флорес, според която бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън неочаквано за нея я целунал по тила през 2014 г.

Полемика, която вероятно ще навреди на очакваната в Белия дом кандидатура на Джо Байдън, фаворит в допитванията в лагера на демократите. Около седемдесетгодишният политик отрече да се е държал непочтено с Флорес.

След това се появиха много снимки, на които Байдън докосва жени. На една от тях, датираща от февруари 2015 г., той прегръща през раменете съпругата на министъра на отбраната Аштън Картър.

Същата жена - Стефани Картър, в писмо, публикувано в неделя, отхвърли Байдън да е направил нещо неприлично.

Луси Флорес от своя страна признава, че не е била обект на сексуално насилие "или нещо подобно". Но уверява, че е "законно да се води дебат по факта, че мъжете с власт смятат, че имат право да нахлуват в личното пространство на жената".

Докосването не е игра

Тъй като е наложено сравнително отскоро, понятието "лично пространство" се отнася до невидима буферна зона около човека, при навлизане в която се причинява дискомфорт.

Американският антрополог Едуард Хол, починал през 2009 г., е автор на неологизма proximity (близост), за да припомни концепцията за физическото разстояние, установено между хората при общуване. Интимната сфера не надхвърля 45 сантиметра, следвана от личната сфера (до 120 сантиметра), която се отнася за хора, които се познават, следвана от "социалната" и "публичната" сфера.

Тези "балони" около човека обаче варират според ситуацията и културата, обяснява за АФП Одри Нелсън, специалистка по комуникации и сексуална идентичност: "Страната, в която се намирате, диктува какво е разстоянието".

Още по темата

"Трябва да сте напълно наясно, че докосването може да се изтълкува превратно. Това е мощен вектор", казва тя. "Джо Байдън премина зоната табу. В този момент на близост да докосват каквото и да е, косата ви, да стискат раменете ви, е много неуместно. Това поведение е запазено за близки хора".

Нарушаването на личното пространство често влиза в новините в САЩ. Страна, където пристигащият чужденец понякога е изненадан от известната "hug" (хъг, прегръдка) - ритуал, в който благоприличието налага едното рамо да се изнесе по-напред от другото, за да се ограничи зоната на физически контакт.

Именно тук феминистките атакуваха "менспрединг" ("manspreading") - когато мъж е седнал с прекалено раздалечени бедра. Тук сгафилите с поведението си са безмилостно преследвани. Включително с песни. Сестрата на Бионсе - Соланж Ноулс, й посвети творбата си "Don't Touch My Hair" ("Не докосвай косата ми").

Чарлс Елис, който миналата година отслужи траурната служба за Арета Франклин, трябваше да се извини на певицата Ариана Гранде, че я е докоснал по непристоен начин по време на церемонията.

"Буферната зона защитава цялото тяло", уточнява Майкъл Гразиано, преподавател по неврология и психология в Принстън и автор на "The Spaces Between Us" ("Пространствата между нас"). "Въпреки това този механизъм се подлага на проверка повече в зоната около главата. Например в претъпкан влак на метрото ще изтърпим някой да се обляга на раменете ни, но не и да доближава лицето ни".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Културни особености на различните държави.Китайците пък имат доста по малък диапазон примерно те нямат проблем да се блъскат, арабите пък също са малко лично пространство но имат нужда от определени часове имат нужда от много голямо лично пространство.Тези народи пък ни нарушават личното пространство на европейците по лесно отколкото примерно американците. Не случайно в Америка всички се запасяват с оръжие да си защитават личното пространство, това и основния мотив за продажба на оръжие в САЩ.
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно от обществата разкапани от раз врат го играе, че води дискусия за благоприличие. Хора, които за пари обират целия свят, водят войни срещу дребни държавици, поддържат диктаторски режими като в Саудитска Арабия... ОТВРАТ.
49
0
 
33
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Проблемът е точно обратен - Чукат се като за последно, но пред пресата се правят на заклети девственици - Ох, не ме докосвай! Лицемери..........
48
17
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Здравейте пенсионери, добро утро :) Eбах, къпах се, изпратих момичето сега сядам да пия водка, всъщност вече пия. Наздраве на айляците като мен. Между другото, по темата. И в БГ съм контактувал с жени, който когато се приближа прекалено до тях и отстъпват леко назад и са ми казвали, че навлизам в личното им пространство. Аз също не обичам някой да е прекалено близо до мен.
47
1
 
10
 
! Отговори
пророк преди 5 години
ситуацията е революционна настанало е масово олевяване на масите
46
0
 
9
 
! Отговори
Дикси Ленд преди 5 години
До AmericanecНашите закони? Либералите не са всички магаре такова! Накрая Диксито ще се вдигне и такъви шутове ще вкара на всички леви, че ще ги прати чак в другия край на Канада заедно с дивотиите им, барабар с черния, хиларито, уорън и онази кокошка ортиз ли беше, валдес ли беше дето си е объркала професията на камериерка за която е родена и тръгнала да дава акъл.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виц от соца:В казармата питат войниците:-Като гледате тия тухли , за какво мислите?Един мисли за възхода на соц.общество,друг тъгува за дома.Питат Иванчо. Той отговаря:-Като ги гледам-си мисля за секс.-Как така?-Ами аз все за секс си мисля.Та и джендърите така.Както и да ги докосват-все за секс си мислятИ те са ,,загорели,, за секс като стар войник през соца.
44
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво сега значи трябва да ходим с линийка във ФАЩ. Само не разбрах как така в сантове, нали са инчисти и футисти. Или някой решил 1,5 фута да го превырне в сантове. А селяндурчето от ФАЩ по-долу да си ходи по американските форуми, а не да пръска мисъл по българските. Никой не са е засилил баце да ходи выв ФАЩ. 1995 година отдавна мина.
43
2
 
36
 
! Отговори
In vitro преди 5 години
Както е тръгнало, не е далеч времето, когато американките ще раждат само ин витро - без да ги наближава мъж на по-малко от 45 сантиметра. Така правата им съ сигурност ще са защитени.
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Около седемдесетгодишният политик отрече..."---Егати определението, "около". :) Е колко е това "около", бе списвачи? Джо Байдън е на 76, значи "около"-то може да е и 64. Ама, така е, като сте бягали от час по български в училище ... :)Пък, може да не е било само от час по български (хи-хи!).
41
6
 
5
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 5 години
До AmericanecТочно!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AmericanecИма такива хора: претенцията им, като че в все в двореца са седели - езикът им, като че от гората са хванати.
39
5
 
26
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Най-лесното решение е всички табели САЩ да се заменят със северно-американски психодиспансер - САПД.
38
2
 
3
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 5 години
До AmericanecНаписал си го на английски и така, точно който трябва да го знае, няма да го разбере.
37
0
 
25
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Лицемери...............Най-добре избягвайте всякакви допирни точки с лицемери........
36
4
 
4
 
! Отговори
ot sasht преди 5 години
tuk kato se hodi na lekar ima izrichna zabrana za svaliane na drehi, doktoryt sushto preglejda prez drehite sus specialni rukavici i slushalki, oswen towa ako poglednesh nikoi neumestno moje da budehs osuden da zaplatish goliama globa.
35
0
 
10
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Абе я си стойте къщи във фейса и тъпейте без да се страхувате,че на обществено място някой ще ви доближи на по-малко от метър и ще чувствате дискомфорт.
34
2
 
27
 
! Отговори
лейди преди 5 години
Извинете, но какво значи интимен контакт 45 см?
33
4
 
22
 
! Отговори
до americanec преди 5 години
Yankee go home!
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това обичам на България- тук политическата коректност не вирее.