US конгресът одобри сделката за 8-те ни изтребителя F-16

Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара
4 юни 2019 07:32,
378
US конгресът одобри сделката за 8-те ни изтребителя F-16
Снимка: архив Reuters

Снощи в сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, което гласи, че американският конгрес е дал разрешение България да получи възможност да купи пакет за 8 изтребителя F-16 Блок 70. Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на България.

Още по темата

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или как от 700 милиона цифрата набъбна на 3 милиарда в най-бедната и корумпирана държава!
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са близо 3 милилиарда лева за таратайки,а Гърция получи 70 хеликоптера подарък!Това е кражба!
23
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо управляващите не направиха едно допитване до българските граждани с въпроса: "Искате ли да ви купим военни самолети?"??????
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шкембе войвода хареса това. ще има папкане и комисионни за цялата рода.
21
8
 
13
 
! Отговори
1.6 МЛРД ДОЛАРА преди 5 години
1.2 МЛРД ДОЛАРА, 1,8 МЛРД ЛЕВА. Нещо много се обърквам от тая каша от цифри. Е каква е цената на която сме се на.д.упили за няколко самолета от средата на миналия век. Хем н.ад.упули, хем ще си платим. Ама за някои преговарящи ще има още по един мезонет с голяма тераса
20
8
 
21
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Новата технология от 70те години. Хората взимат европейски истребители. Германия се отказа от американските.Топ гън беше хубав филм, но беше отдавна.Пари хвърлени на вятъра.
19
6
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Къде са 1,8 милиарда в лева, къде са 1,6 милиарда в долари. Нищо работа ще каже банкянския толуп. Най-безсмислената "инвестиция". Хиляди други неща можеше да се направят.
18
6
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Усещате ли как се смениха ролите? Вече сме приятели със САЩ и врагове с Русия, а Турция купи С400 и са приятели с Русия и врагове със САЩ. Забравете за С400 вече, ако имаме самолети Ф16.
17
4
 
21
 
! Отговори
БОРИСОВ КАЖИ СИ преди 5 години
Подписа ли вече сделката и кога, че конгреса на САЩ да я одобрява. Цената е редно да я обяви нашето правителство, а не да я научаваме от американски медии
16
6
 
25
 
! Отговори
СЕГА ЩЕ БЪРЗАТ преди 5 години
да подпишат преди да е паднало това правителство. Обаче корупционните сделки водят до затвор. Особено когато се нарушава така нагло българското законодателство. За американското не ми пука какво е одобрил Конгреса им. Ние сме българи и тук важат българските закони
15
8
 
21
 
! Отговори
ДААА преди 5 години
Така се прави. С васалите само бой по каската. По синята каска на шкембе патриотите и шкембе юнаците от БАНКЯ. Само ЦЕЦО го натириха, защото искаше цялата комисионна за себе си. Е стигат му 7 апартамента с асансьор. Трябва да има и за другите ПСЕВДО патриоти
14
11
 
15
 
! Отговори
ЗА НАС САМОЛЕТ от 70 преди 5 години
години мна миналия век. За ТУРЦИЯ 100 самолета следващо поколение. Ха сега да помислим, ако нещо стане между нас и ТУРЦИЯ чия страна ще вземат американците..
13
11
 
21
 
! Отговори
ПАРИТЕ МАЙНА преди 5 години
не растат по дърветата. В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ хората правят КОНКУРС. Тия ни върнаха в АФРИКА, откъдето е произлязло човечеството
12
7
 
17
 
! Отговори
ТАКА ЩЕ НИ КАЖАТ преди 5 години
и че са ни одобрили да се включим във война в името на САЩ и демокрацията. Каквото и да значи тази дума
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бравос и хващайте отсега ромчетата да ги обучавате за военни пилоти, че някой трябва да ги пилотира тия железа.
10
7
 
29
 
! Отговори
КОЙ ЛЪЖЕ преди 5 години
Нали като с върнаха от САЩ така наречените ПРЕГОВАРЯЩИ от ГЕРБ барабар със ШКЕМБЕ ВОЕВОДА казаха, че НЯМА СДЕЛКА, защото искали много пари. Сега се оказва, че ИМА СДЕЛКА, или по-точно съобщили са им цената и са им наредили да си мълчат преди изборите. Ами можеха поне да им го кажат по телефона и да ни спестят маса пари за командировки на другия край на света
9
6
 
25
 
! Отговори
иванов преди 5 години
НЯКОЙ МИНИСТРИ СЛЕД ТАЗИ СДЕЛКА , ВИЗИРАМ ДЕБЕЛИЯ ПАТРИОТ НЕ ИМ ТРЯБВА ДА БА4КАТ ЗАШТОТО СТЕ ИМАТ ТОЛКОВА МАНГИЗИ 4Е НЯМА ДА ЗНАЯТ КВО СТЕ ГИ ПРАВИЯТ.
8
8
 
17
 
! Отговори
МНОГО ВАЖНО преди 5 години
По-важно е дали БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ще я одобри. Парите са НАШИ
7
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дяа му мислят бъдещите поколения все по-намаляващи българи как ще изплащат тази глупава и излишна покупка. С тези пари можехме да построим АЕЦ Белене и да продаваме ток, защото след няколко години ще го купуваме от чужбина, но на солена цена.
6
4
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Е как нЕма да одобри като има балъци да дават грешни пари ще одобри не, ами за още ще пита.