Политици на 70 и повече години не пускат властта в САЩ

Кои са фаворитите на демократите за президентските избори 2020 г.
26 юни 2019 21:30, Елка Василева
127
Политици на 70 и повече години не пускат властта в САЩ
Джо Байдън. Снимка: архив, Reuters

Хората от поколението Х и милениалите ще трябва да продължат да стискат недоволно зъби. Въпреки изразеното от избирателите демократи желание за свежа кръв фаворити за кандидат на Демократическата партия на президентските избори от 2020 г. в САЩ са трима души на 70 и повече години.

В събота сенаторката Елизабет Уорън празнува навършването на 70 години. В проучванията на избирателните нагласи за първичните избори на демократите тя е на трето място след 76-годишния бивш вицепрезидент Джо Байдън и 77-годишния независим сенатор Бърни Сандърс, пише Франс прес.

Ако някой от тях спечели, той или тя най-вероятно ще трябва да се бори със 73-годишния републиканец Доналд Тръмп, който вече влезе в историята на САЩ като най-възрастния президент в момента на избирането му.

"Твърде стари са", каза демократическата активистка от Южна Каролина Маргърит Уилис на предизборна среща за сенаторката Камала Харис, която също се бори за партийната номинация за кандидат-президент.

"Знам за какво говоря. Знам, че е време да предадем щафетата", добавя 69-годишната жена, която е била кандидат за губернатор на този щат.

Подобно на нея мнозинството гласоподаватели на демократите искат да изберат динамичен президент, който разбира младите поколения и е способен да отвърне на предизвикателствата на бъдещето, по-специално в околната среда и технологиите.

55 години

Според публикувано през май допитване на института Пю само 3 процента от демократите смятат, че идеалната възраст на един президент е над 70 години. 43 процента я поставят между 50 и 60 години.

Този отговор отразява средната възраст на 45-имата американски президенти: 55 години. Само десет от тях са били на повече от 60 години в деня на влизането си в Белия дом.

Освен това 48 процента от американците заявяват, че не са особено склонни да подкрепят кандидат на възраст над 70 години според друга анкета на Ройтерс и Ипсос.

На 70, 80 и на 85 г. – те здраво държат властта в политиката в САЩ

Тези статистики не са убегнали от вниманието на другите кандидати. Кметът на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж е само на 37 години, двойно по-млад от Джо Байдън.

Той редовно подчертава, че страната има нужда "от ново поколение лидери", които са чувствителни към проблемите на младите хора като прекалено високите разходи за образование, въздействието на новите технологии върху трудовия пазар или глобалното затопляне.

"Сънлив"

Джо Байдън, който води в надпреварата при демократите, е този, чиято възраст предизвиква най-много забележки. Две неотдавнашни полемики позволиха на противниците му да го окарикатурят като кандидат на миналото.

След като подкрепяше в продължение на десетилетия закон, който забранява да се финансират аборти с федерални средства, той промени мнението си под натиск и обяви, че вече не може да защитава законодателна мярка, която наказва жените от по-бедните слоеве.

Малко след това той предизвика бурни реакции, след като спомена колко вежливи са били работните му отношения с двама подкрепящи расовата сегрегация сенатори през 70-те години.

Доналд Тръмп, който може да пострада от популярността на Джо Байдън сред работническата класа,редовно го обвинява, че е "сънлив" или "умствено слаб". "Вече не е какъвто беше, държи се различно, по-бавен е отпреди", каза той неотдавна.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама на драго сърце призна, че въпросите за възрастта му са оправдани. "Най-добрият начин да ме прецените ще е да ме наблюдавате. Да видите дали имам енергията и способността", каза той.

През 1984 г. в кампанията за преизбирането си републиканецът Роналд Рейгън, който тогава беше на 73 години, ловко върна топката. На въпрос дали ще издържи на темпото на предизборната кампания, той отвърна: "Няма да се възползвам от младостта и липсата на опит на опонента си за политически цели."
 

 /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
старчоците са склеротици,с амнезии ,деменции,алц-хаймер,паркинон и др.
96
3
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
При тяхната система на образование частни колежи и пр ако си богато детенце придобиваш някаква начална компетентност някъде към 70. Преди това се навеждат яко както казваше Тато и стават само за ТВ водещи.
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
88 - а, той защото Клинтън не беше трагедия. Един Президент, който из-ука всичко живо, докато беше женен в същото време, после лъга под клетва, пред Конститутцията, забърак се във война без мандат на ООН и НАТО и накрая мяташе касетъчни бомби забранени от Женевската конвенция.
94
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно Рейгън доказа защо не трябва да има трети мандат. При него бяах започнали да говорят за отпадане на ограничението, когато стана ясно че е болен от Алцхаймер.Елизабет Уорън, Килъри, Тръмп, Нанси Пелоси, Сандърс, Байдън, Кери са все някакви хора на над 65 години. те ли ще представляват младите американци? най-младият там е Тед Круз. дайте топката на младите. И Европа ни управляват старци -тереза мей, Меркел - и вижте докъде я докараха...
93
1
 
4
 
! Отговори
а преди 4 години
Джо има на едно 60% шанс да стане следващия президент. Но Тръмп е скрита лимонка, може да се врътне по време на кампанията и да се обърнат нещата. Теоретизираме, другари, но и двамата са над 60, добра статия, малко като в КПСС навремето :)
92
1
 
10
 
! Отговори
Путляка ший гиУпрай преди 4 години
У нас да не е по различно.ББ скоро ще ходи с куко и подлогина работа ,а половината парламент отдааааааааааааааааавна се пуссират яко и ежедневно заради старческа деменция Начело с командира К и другарите му то всички управляващи са или мишоци от БКЪПЪ и техни проекти отвреме на време заменяни с по някой от синовете внуците и правнуците им .Говоря за Горанов, Павлова Дянков изоглавеното КОМПир и целият спектър новоназначавани шуреи и баджанаци.Затова няма управия
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
рептилите управляват света, естествено че няма да дадат властта доброволно
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ко *** бърка мйен кои се на си рат по коридорите на властта в САЩ?!
89
0
 
3
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До А ПУТИН ДЕТО Е НА 66Ми няма бръчки, значи е млад ;-))))
88
0
 
7
 
! Отговори
А ПУТИН ДЕТО Е НА 66 преди 4 години
Той е млад нали?
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите са пълна трагедия от Клинтън насам. Единствено Байдън може да им вдигне малко бройката, та да е някаква реална конкуренция на Тръмп. Иначе тенденцията на застаряващите политици не е само в Америка, а в световен мащаб.
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е ясно, че ще бъде преизбран, въпроса е кой ще го наследи. Настани ли се в Белия дом, някое еко-био хипи-жендърче с европейската цивилизация е свършено, до там бяхме, тотален разпад и фалит.
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските политици заприличаха на /години /като членовете на политбюро на КПСС /комунистическа партия на съветския съюз/. Навремето и там бяха старчоци на по 75-85 год.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поколението Х или иначе казано поколението хепи-гей деграданти.
83
3
 
9
 
! Отговори
Дънкан Маклауд преди 4 години
Дядовците в сливенското горско предприятие как са ?!Сменят ли си всекидневно памперса или не им остава време от крадливи схеми и затриване на хорски съдби ?!Бойко , дай път на младите ,в тях е бъдещето , остави ги тия вмирисаните да си карат спокойно пенсиите ! Ще вземат да се гътнат "при изпълнение на служебния си дълг" и ко праим после ?...
82
2
 
13
 
! Отговори
бай преди 4 години
всеизвестно е,че политиците са машата на бизнесмените и лобитата, а над 70 години вече са взели-дали и умствено изоставащи...но един млад Макрон също не е цъфнал както се вижда...
81
2
 
5
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Гледам много люспести почват да сдават багажа. Що така бе, нали сте голямата работа... Смешници.
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Бойко Борисов спокойно може да изкара още 1-2 мандата а после ще го наследи следващия в ГЕРБ. Може би Томислав Дончев.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До USDКостов е американско протеже,не е руско,Софиянски също е чуждо протеже,но не е руско.
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеалната възраст е около 40 години и да знаят поне един чужд език.А Бърни Сандърс е харесван от хората,въпреки,че е стар.