Турция предупреди САЩ: При санкции ще има ответни действия

Чавушоглу спомена и американската база Инджирлик
22 юли 2019 17:07,
162
Турция предупреди САЩ: При санкции ще има ответни действия
Снимка: Reuters

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че Турция е готова да отговори, ако САЩ й наложи санкции заради придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

Американската администрация обсъжда дали Турция да попадне по икономически и финансови санкции след придобиването на руското въоръжение. Анкара вече беше наказана като й беше отказано да завърши сделката по придобиването на 100 изтребителя F-35, произведени в САЩ и на въоръжение в НАТО.

Още по темата
"Ако САЩ предприемат действия срещу нас, то ние ще излезем със съответстващ отговор. Разбира се, ние бихме искали отношения да продължат в качеството на два партньора в НАТО, но ако те проявяват враждебност към нас, то ние ще предприемем мерки", заяви първият дипломат на Търция.

Той дори отиде по-далеч като не изключи в тази връзка Анкара да предприеме "определени мерки по темата за авиобазата Инджирлик".

Това е най-източна разположената военновъздушна база на НАТО и е от изключително стратегическо значение за операциите на съюзниците в Близкия изток. В момента в базата е дислоцирано 39-то американско авиокрило и броят на служителите е близо 5 000 души.

Чавушоглу все пак изтъкна, че страната му се надява, че американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация няма да въведат санкции в рамките на CAATSA - Законът "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Под ударите на този закон в момента са редици държави, сред които Русия и Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген ще ги компенсират- идват с милиард и половина завод! ЕС помага на султана, а Балканя кучета го яли
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какви ще са ответните действия? Ще продават долари да спасят лирата?
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха! "Бил предупредил.."То се видя кой предупреждава и наказва!Ами да си налягат парцалите, че иначе ще разберат нашата пословица - Нищо не бие така лошо,както собствената уста
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той дори отиде по-далеч като не изключи в тази връзка Анкара да предприеме "определени мерки по темата за авиобазата Инджирлик". И правилно, около петдесет ядрени бойни глави се съхраняват там! По време на пуча срещу Ердо, турската армия блокира достъпа до базата. Не успяха американците да осъществят преврата, въпреки вдигнатите изтребители във въздуха, ама сега-руските зенитно-ракетни системи С-400 ще са в бойна готовност. Купи ги за да си пази властта и парите си.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванАз пък съм чел, че винаги, когато са били с Англия/Фанция са си патили жестоко. Както и всички останали държави. Да не четеш история от блога на Иво Инджев ??
17
3
 
12
 
! Отговори
Съотношение преди 4 години
ние придобиваме 8 броя F -16, а те са се канили да купят 100 броя F -35!
16
7
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ще има много приказки и никакви действия. Театрото е за пред хората, а иначе Тръмп ще го докарва на речи както го прави по повод на Ким и Северна Корея, но на практика ще сложи наколенките защото е принуден да се съобразява с неизменния факт, че Ердоган държи всички стратегически позиции в близост до Сирия и Иран, както пък Ким си има ракети, които вече могат да достигнат до Вашингтон. Страх лозе пази.
15
17
 
10
 
! Отговори
БГ преди 4 години
то има лесно ще фалират Турция и после ще и поемат контрола ;)
14
7
 
23
 
! Отговори
Фактите преди 4 години
Турция не е нито Иран, нито Сирия. САЩ имат милиардни инвестиции във въоръжение, самолети и инфраструктура, което включва не само базата в Инджирлик. Турция е от огромно геостратегическо значение за САЩ и НАТО за всичко случващо се в Близкия Изток и едва ли някой в САЩ не си дава ясна сметка за това. Извън политически приказки има много здрава военна и икономическа логика, която по никакъв начин не предполага някакви особени противоречия между САЩ и Турция.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците видяха как Израел и САЩ обикалят около Сирия и се овълчиха да придобият С400.
12
14
 
30
 
! Отговори
ИСТИНАТА БЪЛГАРИНО преди 4 години
До Анонимен 11НОРМАЛНО Е РЕАКЦИЯТА НА ТУРЦИЯ ДА Е НЕРАЗБИРАЕМА ЗА ТЕБ !!! ТУРЦИТЕ НИКОГА ПРЕЗ ИСТОРИЯТА СИ НЕ СА БИЛИ ПОД ЧУЖДО УПРАВЛЕНИЕ !!! ТУРЧИНА МОЖЕ ДА ГЛАДУВА ,НО НИКОГА НЕ СЛУГУВА !!!
11
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха да видим сега Разочарованите кравари дали им стиска,Ердоганя показа че, има топки и отстоява своите решения!
10
24
 
15
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Колкото пъти Турция е била в съглашение с руската политика, толкова пъти е била губеща. Просто Ердоган трябва да чете история, а не да си мисли, че я създава! Твърде малък е!
9
21
 
13
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Някой май ще гризнат дървото то да се правиш ама да си им поне малко равностоен с 2 поста в туитър и лирата паднала с 10%
8
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще клекнат връз Ердогановия.
7
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакаме санкции на САЩ и на ЕС спрямо Турция. Султанът трябва да разбере, че света не се върти около него.
6
7
 
33
 
! Отговори
ПИСАТЕЛ преди 4 години
До Анонимен 4ЦЪРВУЛ ТИ ЗА ТУРЦИЯ НЕ МИСЛИ А МИЛИАРДИТЕ ЗА 8 ЕФ-КИ СЪБЕРИ !!!!
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога граничим със супер сила?
4
21
 
11
 
! Отговори
K6 преди 4 години
Охо диктатора се прави на голям , по важно е какво мисли турският бизнес , тук мисля че диктатора прекали , опасно е ако се окаже психопат и да започне война с кипър
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комшиите разбраха,по трудния начин,че САЩ приятели нямат а само интереси.И като това е вече всеизвестна истина,ги предупреждават,че и те имат интереси и ако и техния интерес не съвпадне с този на партньорите от НАТО ,ще има- сбогом Гергино,да ти *** панаира.