Може ли Ню Йорк да устои на покачване на морското равнище?

Ще са нужни Херкулесовски усилия и много, много пари
25 сеп 2019 21:10, Елка Василева
34
Може ли Ню Йорк да устои на покачване на морското равнище?
Снимка: архив, Reuters

Стени от пясък в Манхатън и Бруклин, дюни, издигащи се над изложените на най-голям риск от наводнения плажове, мащабни проекти в проучвателна фаза - Ню Йорк иска да бъде модел в превантивните мерки срещу покачването на морското равнище, но работите в тази насока напредват бавно и цената се очертава астрономическа.

След урагана Санди на 29 октомври 2012 г., отнел живота на 44 души, причинил щети за 19 милиарда долара и парализирал дни наред американската икономическа столица, нюйоркчани вече не се съмняват в климатичните промени, пише Франс прес.

В един град, който е толкова гъстонаселен, че никой не си и помисля да напусне крайбрежните квартали, изложени на най-голям риск от наводнение, общината е отдала приоритет на укрепването на 850-те километрови крайбрежни зони. Тя обяви серия от мерки, за да се защити от водата, която до 2100 г. би могла да се покачи с 1,80 метра, както и от очертаващите се повтарящи се бури.

На югоизток, на полуостров Рокауейс, близо до летище "Кенеди" и на юг, в Статън айланд, двата района, които бяха най-тежко засегнати от Санди, бяха издигнати 15 километра дюни, милиони тонове пясък бяха изсипани, за да се укрепят плажовете на Рокауейс и Кони айланд в Бруклин.

Няколко милиарда долара бяха вложени за защита на електропреносната мрежа и метрото, необходими за движението на 8,5-те милиона нюйоркчани.

Стени, направени от контейнери с пясък, специално проектирани срещу наводнения, се появиха в няколко квартала, по-специално в Бруклин и в Манхатън, близо до Уолстрийт - временна мярка за защита за пет години в очакване на по-трайни укрепления, които да предпазят историческия и финансов център на Ню Йорк.

Според официалните прогнози 37 процента от сградите във финансовия квартал на Манхатън ще бъдат изложени на буреносни вълни до 2050 г. и 20 процента от улиците рискуват да бъдат ежедневно наводнявани до 2100 г.

Работата по най-амбициозните планове все още не е започнала. Кметството трябва да започне през 2020 г. тригодишни строителни дейности, за издигане на по-голяма височина на големия парк покрай Ийст ривър в Южен Манхатън.

Кметът демократ Бил де Блазио представи през март проект за защита на финансовия квартал на Манхатън, където са съсредоточени 10 процента от работните места в града. Зоната ще бъде защитена от ивица земя, която ще позволи да се спечелят 150 метра земя от Ийст Ривър и да се "абсорбира енергията на евентуална буря", обяснява Стив Коен, експерт по екологичната политика в Института за земята към Колумбийския университет.
Но тези работи ще отнемат години, ще струват до 10 милиарда долара и финансирането е несигурно.

Освен тези проекти, касаещи отделни квартали, инженерният корпус към американската армия проучва планове за територията на цял Ню Йорк.
Сред проектите, които трябва да бъдат доизпипани до 2020 г. и чиято стойност варира от 15 до 120 милиарда долара, най-скъпият - и най-невероятен - предвижда система от подводни бариери в естуара на Ню Йорк. Този план ще предотврати с 92 процента рисковете от наводнения, но може да задуши екосистемата.

В другата крайност, за сумата от 15 милиарда долара, стои един по-класически проект за крайбрежни диги и бариери, които намаляват риска от наводнение само с 25 процента.

Решението ще бъде взето, като се отчете и мнението на градските власти и на гражданите, но едно нещо е сигурно: работата по тези планове се очертава продължителна, а глобалната сума от 20 милиарда долара, която беше първоначално обявена, вече е само частица от цялата сума, според общината.

Което кара някои нюйоркчани да се притесняват.

"Седем години след Санди все още говорим за чували с пясък като основно средство за защита срещу големите бури. Трябва да се събудим, преди да стане прекалено късно", казва Джъстин Бренън, общински избраник от най-изложените на риск квартали на Бруклин и председател на общинска комисия, отговаряща за подготовката на града за справяне с последиците от климатичните промени.

"Има огромна пропаст между това, което град Ню Йорк можа да направи и това, което трябваше да е направено", подчертава също Роланд Луис, председател на неправителствената организация Уотърфронт алаянс, която действа активно по всички проблеми, свързани с нюйоркското крайбрежие. "Ние сме един от големите градове в света, ние сме много богати и при все това не сме способни да се защитаваме пред новата климатична действителност", допълва той.

Подобно на много представители на местната власт Луис изразява съжаление от крещящата липса на съдействие от страна на федералните власти - правителството на Доналд Тръмп, скептично към климатичните промени, не само че не помага финансово на града, но "действа активно в обратната посока", казва Луис. Той посочва като пример решението на правителството да премахне по-специално някои закони, целящи намаляването на американските емисии на парникови газове.

Въпреки всички препятствия и рискът градът да бъде връхлетян от нов ураган, преди да бъдат завършени всички укрепителни съоръжения, Стив Коен от Колумбийския университет остава оптимист. "Разбира се, хората биха искали проектите да напредват по-бързо", допълва той. "Но онова, което може да им прилича на протакане, е всъщност анализиране и планиране. По-добре е да направим нещата както трябва, вместо да допуснем грешки", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Ню Йоркморско равнище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плашат балъците с тая фалшива истерия да си продадът крайбрежните имоти на безценица и измамници като ал гор да ги кйупят.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краят на света, Небето пада, Дайте пари пак
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са диги за защита от урагани и силни бури, нищо общо с колосалното покачване на световния океан с милиметър.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей голяма тревога за Ню Йорк дали щял да устои на водата !*** гледайте София да не стане пристанище и да ходите до работата си с канута, оставете ги другите ха ха !
22
2
 
4
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
И каквото да направят спасението от наводнението е едно.....торбата на рамо и кой дет види.Да продават на балъци докато има цена.Продавам/заменям селска къща в живописен район без опасност от наводнения и цунами срещу жилище в Манхатън .
21
1
 
9
 
! Отговори
О, ДА ! преди 4 години
в Ню Йорк никой не се съмнява в климатичните промени !миналата зима беше най-студената за всички времена !!!!!!!!!!!!!!!
20
0
 
12
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
А пък Холандия (Нидерландия) направо отива по дяволите.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма спасени за покрайбрежните райони. Не само Ню Йорк но и всички останали които граничат с море или океан. При стопяване на ледовете на северният и южният полюси спасението е само по високите върхове които ще станат острови.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нюйорк ще стане Венеция на САЩ. От небостъргач до небостъргач ще се пътува с лодка.
17
5
 
11
 
! Отговори
13 преди 4 години
Ню Йорк е едно от малкото останали места в света, където може да се заразиш с черната чума, за която и до ден днешен няма лек. Дори да ми плащат квартирата и да ми дават 2000 долара на месец, точно там не бих живял. Просто ще се преместят по-навътре, пак ще си е гето но определени обръчи от фирми ще облажат покрай преместването.
16
1
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Чудесен пример за какво е цялата схема с "антропогенния затоплизъм" - пари, пари и пак пари. Важното е кой ще ги харчи и кой ще ги трупа.Ако някой иска да разбере нещичко за климата и далаверите около него, да потърси в GWPF статията на професор Ричард Линдзен от 8 октомври 2018 г. Ще прогнозирам по-точно от климатолозите - почти никой няма да я прочете, а от прочелите почти никой няма да я разбере. Друго си е да слушаш слабоумното бръщолевене на невежо дресирано хлапе, пробутвано за светица.
15
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
През **** ми е за Ню Йорк,че и оттатък!Да си гледаме нашата държавица!
14
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 4 години
България е достатъчно висока и ще загубим минимална част от територията от покачването на нивото-тука Баба Ванга е очевидно права.Обаче може да загубим ВСИЧКО поради собствената си глупост.
13
2
 
4
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
До SichtpunktСпоред теб след като си изпи нпо-хапчетата глобално затоплане има,нали?!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Гообалното затопляне е факт."Линк към достоверен източник? Нямаш? Научни данни? Нямаш? Изследвания по темата с конкретни изводи? Нямаш? Факт е в твоята чутурка. Факта е 1 градус нагоре от 1600-ната насам.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"водата, която до 2100 г. би могла да се покачи с 1,80 метра"Я камилата, я камиларя. Хабите се излишно. Ако водата се покачи с 1.8 метра, това означава огромно топене на ледници, което ще смъкне температурата с поне 10-15 градуса. А това ще убие голяма част от морския живот. Тъй че Ню Йорк ще е най-най-най малкия проблем, че можело да бъде под вода.Следващия път: как да си спасим ароматизатора от горящата кола след челен удар?
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гoспoд дaде шaнс нa янките дa стaнaт нaй-великaтa нaция нa светa целия свят им пoмaгaше и купувaше петродoлaрите те убихa индиaнците и изпихa пaрите. Президентът им нaй-aрoгaнтнo oбърнa гръб нa Гретa Тунберг и нa климaтa. Между другoтo 12-те пoдвигa нa Херкулес сa симвoличнo знaчение нa пътувaниятa нa Слънцетo през зoдиaкa, нo тoвa е мнoгo тънкa мaтeрия скривaнa oт човечествoтo.
9
8
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Според Тръмп, глобално затопляне няма!!
8
6
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И какво ни интересува това нас, нормалните хора?
7
4
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Да потъват