САЩ разполага ядрени глави в Полша? Впечатляващо, но едва ли

Вашингтон по-скоро би избрал Германия
11 мар 2020 22:15,
249
САЩ разполага ядрени глави в Полша? Впечатляващо, но едва ли
Снимка: БГНЕС

В редица полски медии се появи информация, че американската армия е транспортирала част от ядрените си оръжия от Турция към Полша. Предполага се, че операцията е извършена на 20-21 февруари и са използвани транспортни самолети C-17 Globmaster III. Новината за разполагането на ядрени оръжия на САЩ на територията на Полша предизвика много емоции, но едва ли това е истина, коментира варшавското издание Polityka.

САЩ вече имат ядрено оръжие в Европа

САЩ разполагат с шест бази за ядрено оръжие в Европа. Става дума за Бомби В61 с различна мощност (тя се конфигурира преди те изобщо да излетят). Тези бомби са на въоръжение от 1979 г., а първо са разработени през 1963 г. Два американски склада с ядрено оръжие има в италианските авиобази Авиано и Геди и по един в турската авиобаза Инджирлик, германската Бюхел, нидерландската Волкел и белгийската Клайне Брогел.

В Турция се предполага, че има 50 ядрени оръжия, а в останалите бази – по 20, пише "Фокус".

В Авиано е базирана 31-а изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, състояща се от машини F-16C Attacking Falcon. В Бюхсел се намира 33-а тактическа ескадрила с бомбардировачи Tornado. В останалите бази се намират още шест ескадрили, които разполагат с тактически бомбардировачи и самолети F-16AM MLU.

Преместване на ядреното оръжие от Турция

Четири държави участват в програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия: Белгия, Холандия, Германия и Италия. Доскоро Турция също принадлежеше към тази група, но бомбите, предназначени за нейните изтребителни ескадрили в базите Акънджъ и Балъкесир бяха прехвърлени в Инджирлик, където не са разположени нито турски, нито американски военни сили. Там е разположено 39-то авиационно крило на ВВС на САЩ, а мястото е логистична база за единици, които могат да бъдат разположени там. До 2001 г. и в Гърция се съхраняваха ядрени оръжия, а до 2006 г. такива имаше и в британската база Лахенхет, където е разположена американската 48-ма изтребителна ескадрила със самолети F-15E.

Американците отдавна обмислят възможността да преместят ядрения си арсенал от Турция в Германия. По тази тема се води дискусия и тя продължава от октомври 2019 г. Тъй като НАТО се връща към стратегията за ядрено възпиране на потенциални противници, това означава, че САЩ ще запазят арсенала си в Европа, като се предполага, че ядрените оръжия ще останат причислени към авиационни бойни единици.

Ядрените оръжия не стоят на склад

Ядрените оръжия не стоят по складовете просто така. Съхраняването им се извършва в съответствие със специални процедури и изисква скъпо оборудване. Безопасността стои на първо място: бомбите трябва да се съхраняват в специални условия. Всички изброени бази са снабдени с бетонни бункери, наподобяващи хангари за военни самолети. Вътре има системи за съхранение и сигурност на ядрените оръжия, скрити в подземни ниши с много електронни сензори, оборудвани с камери за видеонаблюдение и термични изображения, които се наблюдават постоянно.

Има сензори за движение, сензори за околната среда и вероятно устройства, които реагират на звуци. Цялото оборудване за едно ядрено оръжие струва около милион долара. В бункерите няма запалими материали. Има само бетон, стомана и огнеупорна изолация. Всяко такова съоръжение се охранява от специален екип, чийто персонал е внимателно подбран и преминава през обучение.

Ядрено оръжие в Полша?

Какво означава всичко това за Полша? Да започнем с политическите аспекти. По-рано заместник-министърът на отбраната Томаш Сатковски каза, че Варшава желае да се присъедини към програмата за споделяне на ядрени оръжия на НАТО. Изглежда обаче, че американците няма да се съгласят на това, защото смятат страната за недостатъчно стабилна. Освен това те не искат да провокират Русия с подобно действие. Новината за разполагането на американско ядрено оръжие в Полша със сигурност би предизвикала възмущение в Кремъл.

Нека да преминем към военните аспекти. В момента няма потвърждение, че самолетите F-16 на полските ВВС са пригодени за носители на ядрено оръжие. Освен това е известно, че в страната не е разположена нито една американска авиационна единица, която може да използва ядрено оръжие.

В Полша няма специални складове с подходящо оборудване. Разбира се, те винаги могат да бъдат построени. Американските военни вече са в Полша, а базите непрекъснато се разширяват и ремонтират. Такъв проект обаче ще бъде трудно да се запази в тайна в Полша, където за такава необичайна инвестиция би се разчуло бързо.

И накрая, най-важният аспект. Тъй като САЩ разполагат със складове с такова оръжие в Германия, Холандия и Италия, в случай на конфликт, тези оръжия могат да бъдат транспортирани и до Полша. Операцията отнема от четири до шест часа, но ще се изисква много повече време, за да се вземе решение за използването на ядрено оръжие.

Този метод на действие гарантира повече сигурност, отколкото съхраняването на ядрено оръжие в набързо построени бази в страната, където врагът може бързо да ги неутрализира, като това важи и за балтийските страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМИ ЛОГИЧН ХОД, ДЪРПАТ СЕ УШИТЕ НА ЕРДОГАН, КАЗВА МУ СЕ- ПОЛЗВАЙ СИ ЗНАЧИ СЪВЕТСКИТЕ РАКЕТИ С400...ТОЙ НАЛИ ПЛАШЕШЕ, ЧЕ ЗАТВАРЯ ИНДЖИРЛИК?НЕЩО ЩЕ МУ ИЗЛЯЗАТ КРИВИ СМЕТКИТЕ И С МИГРАНТИТЕ...
110
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА РАЗЛИКА ОТ БАЙ *** ПОЛЯЦИТЕ ИМАТ НАЦ. ДОСТОЙНСТВО И КОГАТО ГИ ПОРОБВАТ, СИ ДЪРЖАТ НА НЕГО, А НЕ ДА ЦЕЛУВАТПОРОБИТЕЛЯ СИ РУСНАК!ПОЛЯЦИТЕ МНОГО МРАЗЯТ РУСИЯ - БИЛИСА 2 ПЪТИ ПОД РУСКО РОБСТВО И НЕ ИСКАТ ПАК. А НИЕ ВИКАМЕ- ЗДРАСТВУЙТЕ БРАТУШККИ!ДА СРАВНЯВАМ ЛИ РАЗЛИКАТА В СТАНДАРТА НА ЖИВОТ,- 2 ПЪТИ - НЕ Е СЛУЧАЙНА!
109
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимензабравихте ли Хирошима и Нагазаки и стотиците хиляди живи изгорени цивилни граждани
108
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 148: Русофобството води до прогресивно ог'лупяване. Поляците са жив пример за това. За искаш на своя територия ядрени оръжия е все едно да си разчертаеш сам на корема кръгове за да си по-удобна мишена.
107
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно само за слепите не е ясно, че НАТО, това е САЩ. Членството на някоя страна в НАТО означава, че САЩ имат нужда от нейната територия. И интересите на НАТО са интереси изключително на САЩ.
106
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва изобщо да няма ядрено оръжие в източна Европа!Не щем заплахи и войни,а МИР!
105
8
 
31
 
! Отговори
С това сами си преди 4 години
правят ! Това ще накара Русия да осее околностите на САЩ с ядрени глави, или на подводници, или в близки държави, във Венецуела вече може и да има!
104
2
 
28
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
На всякъде ядреното оръжие трябва да бъде унищожено.
103
37
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилството в България е тежко психическо заболяване.
102
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре свиквате ли с новите РЕАЛНОСТИ?Простотии, като петилетките и пленУмЕте свършиха със сСсР то........сега короната ще ви заведе при лАмбо в преизподнята.
101
12
 
29
 
! Отговори
българин преди 4 години
Путин си го премести в другия крачол!-:)
100
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 142 АнонименАма как само така едно нежно, нежно женствено се изразяваш ! Сигурно в момента си по копринена женска нощничка , седнал на меко столче с вграденстрапон влязъл дълбоко там някъде в теб с въртеливи движения пише, пишеш, пишеш !
99
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на петрола и газта падна драстично и във форумчето останаха треторазрЯдни каскети.P.S. Как е състоянието на Internet Research Agency........или по известна в нормалните държави като троолл factory?
98
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Петроватом има сащ, а полша ще духа таратора защото няма как да ползва атома без краварите! поредната маша, която ще изори заради имперските амбиции!
97
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ще се нанесат превантивни удари по най-близките бази"Хей про стак не е 1944 та.......тогава беше "превантивен" удар.........днес ако.......не дай Господ блатная реши да се прави на мъж.....и за тях ще има превантивен.........и това е края за всички нас.........понял каскет?
96
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 135 Имали са някога през онова време на социализма и преди това а сега нищо не става от тях
95
12
 
16
 
! Отговори
ASD преди 4 години
В случай на конфликт или при повишаване на напрежението ще се нанесат превантивни удари по най-близките бази до Русия с ядрено оръжие. Руските ракети стигат за по-малко от 5 минути и никакво ПВО не ги лови! Така поляците се превръщат в първостепенна цел.Икономическите последствия от антируската политика на Полша тепърва ще придобиват все по-ужасяващи последици. След срива в земеделието сега се очаква и срив в промишлеността, защото Русия спря транзита на газ през Полша.
94
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 124 ПетровЗле си с технологията ! Бомбите трябва да ги хвърли самолет а този самолет ще бъде свален при военен конфликт още на собствена територия заедно с атомните бомби.
93
7
 
14
 
! Отговори
До 125 преди 4 години
Знаеш ли колко Нобелови лауреати имат поляците след като са "***"? А ти си неграмотен, погледни си написаното!
92
3
 
13
 
! Отговори
Снежанка преди 4 години
Тази година полските ябълки ще станат по-големи и по-вкусни (и по-бързи и по-трудни за бране).